poll Opublikowano 13 Marca 2018 #1 Opublikowano 13 Marca 2018 Hej piszę do was z zapytaniem co jest nie tak instalacja zmodernizowana pod nowy piec z podajnikiem. Posiadam piec z podajnikiem zawór 3D i 2 pompy CO i CWU + termostat w pomieszczeniu Wszystko było w porządku działało bardzo dobrze według moich oczekiwań. Ostatnio zrobiło się ciepło i wtedy pomimo ustawień na termostacie w pokoju ustawionym na 20"c temperatura utrzymywała się na 23"c pomimo zmianie ustawień z 10minut na co godzinę termostat uruchamia pompę na chwile na dom. Zauważyłem że grzejniki były ciepłe pomimo wyłącznej pompy tak jak by powstało ogrzewanie grawitacyjne. I samo nagrzewajaca się woda w bojlerze. Skutek tego jest niepotrzebne zużycie opału. Poczynilem zmiany w zaworze 3D było 5/10 więc dałem więcej na piec mniej na dom ale przy 7/10 bardzo delikatne ciepło idzie na grzejniki po włączeniu pompy...więc długi czas ale za to mniejsza strata Potrzebuje pomocy os was w czym leży problem jak go naprawić. Czy bez siłownika się nie obejdzie czy brak zaworów zwrotnych przyczynia się do takiego działania? Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Jozefg1 Opublikowano 13 Marca 2018 #2 Opublikowano 13 Marca 2018 Hehe..... To nie samoczynna instalacja tylko masz określone nastawy na sterowniku... :rolleyes: Podaj nastawy sterownika i wyjdzie o co chodzi
poll Opublikowano 13 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 13 Marca 2018 Niekoniecznie po osiągnięciu temperatury termostat wyłącza pompę na dom tylko przepuszcza na chwile obieg kiedyś było co 6 minut teraz co godzinę na parę sekund a i tak grzejniki prawie gorące i bez przerwy ciepłe , A termostat działa jak temperatura spada poniżej zadanej w pokoju wtedy uruchamia pompę na stałe aż osiągnie temperaturę pokojową Temperatura na piecu 55"c Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
KamilHydraulik Opublikowano 13 Marca 2018 #4 Opublikowano 13 Marca 2018 Dokładnie po nastawach wyjdzie co jest grane
poll Opublikowano 13 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 13 Marca 2018 Niekoniecznie po osiągnięciu temperatury termostat wyłącza pompę na dom tylko przepuszcza na chwile obieg kiedyś było co 6 minut teraz co godzinę na parę sekund a i tak grzejniki prawie gorące i bez przerwy ciepłe , A termostat działa jak temperatura spada poniżej zadanej w pokoju wtedy uruchamia pompę na stałe aż osiągnie temperaturę pokojową Temperatura na piecu 55"c Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Po to jest termostat jest ciepło to wyłącza na dom a jest zimno uruchamia pompę a nie mimo wyłączenia i tam grzeje sama instalacja Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
poll Opublikowano 13 Marca 2018 Autor #6 Opublikowano 13 Marca 2018 Dokładnie po nastawach wyjdzie co jest graneAle po co zmieniać nastawy skoro groszek spała się dobrze Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
poll Opublikowano 13 Marca 2018 Autor #8 Opublikowano 13 Marca 2018 Ponieważ wydaje mi się ze powinny być zawory zwrotne zamontowane (jeśli tak się robi) czy siłownik do sterowania 3D rozwiązał by problem :)? Jestem w pracy będę w domu. Prześlę nastawy Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.