Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej piszę do was z zapytaniem co jest nie tak instalacja zmodernizowana pod nowy piec z podajnikiem.

Posiadam piec z podajnikiem zawór 3D i 2 pompy CO i CWU + termostat w pomieszczeniu

Wszystko było w porządku działało bardzo dobrze według moich oczekiwań.

Ostatnio zrobiło się ciepło i wtedy pomimo ustawień na termostacie w pokoju ustawionym na 20"c temperatura utrzymywała się na 23"c pomimo zmianie ustawień z 10minut na co godzinę termostat uruchamia pompę na chwile na dom.

Zauważyłem że grzejniki były ciepłe pomimo wyłącznej pompy tak jak by powstało ogrzewanie grawitacyjne. I samo nagrzewajaca się woda w bojlerze. Skutek tego jest niepotrzebne zużycie opału.

Poczynilem zmiany w zaworze 3D było 5/10 więc dałem więcej na piec mniej na dom ale przy 7/10 bardzo delikatne ciepło idzie na grzejniki po włączeniu pompy...więc długi czas ale za to mniejsza strata

Potrzebuje pomocy os was w czym leży problem jak go naprawić. Czy bez siłownika się nie obejdzie czy brak zaworów zwrotnych przyczynia się do takiego działania?

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Hehe..... To nie samoczynna instalacja tylko masz określone nastawy na sterowniku... :rolleyes:

Podaj nastawy sterownika i wyjdzie o co chodzi

Opublikowano (edytowane)

Niekoniecznie po osiągnięciu temperatury termostat wyłącza pompę na dom tylko przepuszcza na chwile obieg kiedyś było co 6 minut teraz co godzinę na parę sekund a i tak grzejniki prawie gorące i bez przerwy ciepłe ,

A termostat działa jak temperatura spada poniżej zadanej w pokoju wtedy uruchamia pompę na stałe aż osiągnie temperaturę pokojową

Temperatura na piecu 55"c

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Niekoniecznie po osiągnięciu temperatury termostat wyłącza pompę na dom tylko przepuszcza na chwile obieg kiedyś było co 6 minut teraz co godzinę na parę sekund a i tak grzejniki prawie gorące i bez przerwy ciepłe ,

A termostat działa jak temperatura spada poniżej zadanej w pokoju wtedy uruchamia pompę na stałe aż osiągnie temperaturę pokojową

Temperatura na piecu 55"c

Po to jest termostat jest ciepło to wyłącza na dom a jest zimno uruchamia pompę a nie mimo wyłączenia i tam grzeje sama instalacja

Opublikowano

Dokładnie po nastawach wyjdzie co jest grane

Ale po co zmieniać nastawy skoro groszek spała się dobrze

Opublikowano

Jak wiesz to po co pytasz? :P

Opublikowano (edytowane)

Ponieważ wydaje mi się ze powinny być zawory zwrotne zamontowane (jeśli tak się robi) czy siłownik do sterowania 3D rozwiązał by problem :)?

Jestem w pracy będę w domu. Prześlę nastawy

Edytowane przez Ryszard
Łączenie postów