Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się natomiast, że nie mam dostępu do gazu ziemnego.

Dlatego drodzy forumowicze - o kotłach moich poproszę, jeśli można.

Dziękuję

Proszę bardzo.

Do nowych domów z ogrzewaniem podłogowym najekonomiczniejsze z pelletowych to kotły kondensacyjne.

Edytowane przez Animus
Opublikowano

@Animus

Jesteś zorientowany ile kosztuje ten wynalazek?,asekuracyjnie trzymam się już stołu ;)

Opublikowano (edytowane)

Tyle co jakaś tam pompa ciepła.

Ale trzeba zaznaczyć że to kotły z nierdzewki.

http://www.ogrzewaniedomu.ekoszok.pl/interfire-lazar-kondensacyjny-kociol-na-pellet-p-36.html

A ten drugi to hybryda.

Kocioł Pellematic Smart_e oferuje  zaopatrzenie budynku mieszkalnego w prąd i ciepło z pelletu. Podczas produkcji prądu z pelletu powstaje również ciepło wykorzystywane do produckji ciepłej wody użytkowej i centralnego ogrzewania. Prąd produkowany jest przez zintegrowany z kotłem silnik Stirlinga.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Tak Lazar Inter Fire - jest super, jednak nieco zbyt kosztowny.

Zastanawiam się jeszcze nad EG Pellet 10kw. 320l. - mogę go mieć za 15tys - spełnia on wszystkie moje wymagania.

Z innej strony Stalmark EkoSilver 14kw mam za 10300zł. - jeśli dołożę sondę i moduł internetowy to wyjdzie jakieś 12.5 - 13tys. Tylko te 14 kw. - chyba to za dużo.

Opublikowano (edytowane)

Bierz jak najmniejszy.

Najgorsze jet to, że przy budowie domu,  na finiszu, potrzeba najwięcej kasy.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Bierz jak najmniejszy i jak najdroższy a najlepiej jak by ze swych odchodów jeszcze produkował pellet to w tedy superr. 

Weź kocioł w palnik samoczyszczący . Chyba Cie stać na to by, po dwóch tygodniach wysypać z popielnika popiół . dosypać pellet do zasobnika . no i dla utrzymania sprawności kotła ręcznie szczotką drapnąć ścianki wymiennika. Czy to takie trudne. 

Unikaj rozwiązań gdzie serwis za Ciebie wszystko robi o chyba , że Cię na to stać to i wysypie popiół za jakiś czasz. 

Nie wierz w bzdury typu blacha kwasówka wytrzyma wszystko a na dodatek Cię przeżyję. To mit i niech takim pozostanie. 

• 1 rok później...
Opublikowano

Sam stoję przed wyborem i stanęło na Lazar interfire cena katalogowa spora ale idzie sie dogadać i cena bedzie sporo mniejsza,dlaczego ten cały z nierdzewny na plus niskie temp pracy u mnie przy podlogowkach spoko,nie potrzebuje zabezpieczenia termicznego zaworów mieszających co daje porównywalne ceny z instalacja,boli cena wkładu kominowego około 2,3tys ale wracając do tematu na twoim miejscu wybrałbym kominek peletowy mały zgrabny z płaszczem wodnym bo do 80m ciezko bedzie znaleźć kocioł co który byłby odpowiedni pamietaj ze poleciała jak i pompy niewolno przewymiarowac-kupujemy to poto by w miarę tanio ogrzewać ,pompa ciepła tez jest spoko o ile nie bedziesz chajcowal za mocno to w opłatach tez bedzie dobrze

Dodam jeszcze jedno zobacz budowę pieców i dowiedz sie cos na ten temat bo wiele pieców ma standardowa budowę i założony tylko palnik peletowy z tego co wiem defro ma alfę lazar sf i inter,i jeszcze eg ale tam był montowany podajnik retortowy moze to zmienili bo potrzebował peletu naprawdę wysokiej jakosci

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak jak wielu w tym  temacie stoję przed wyborem kotła na pellet , od  2 tygodni zbieram  informacje na  w/w temat.

Dom ocieplony  240m2  + garaż 80m2

Na dzień dzisiejszy  moje typy to :  Kostrzewa   EEI Pellets 24 kW   13.3tyś zł     rewelacyjny palnik  chyba najlepszy na rynku ,pali bez problemu  wszelkiego rodzaju  tani pellet , mechaniczne czyszczenie i zmienna geometria nadmuchu podczas spalania to główne atuty tego palnika  .  Wadą tego kotła jest to że  przy kożystaniu z taniego pelletu  będziemy musieli częściej  czyścić wymiennik  ciepła (w sezonie grzewczym raz w miesiacu ) a część sadzy z tej operacji wybierać z umiejscowionej z tyłu pieca  wyczystki  .

Stalmark EKO SILVER 24kW   13.2tyś zł To jedyny kocioł z automatycznym  czyszczeniem  wymiennika ciepła w tej cenie , palnik również z automatycznym czyszczeniem mechanicznym daje sobie radę z każdym słabej jakości pelletem  oraz  spiekach jakie po nim zostają.  Cała sadza z wymiennika  ciepła automatycznie ląduje w popielniku , brak potrzeby gimastyki na kolanach przy wyczystkach z tyłu pieca.

Dodam na koniec że na dzień dzisiejszy przeglądnąłem  oferty  co najmnie  kilkunastu  kotłów od  5 producentów , i jak narazie mój faworyt to  Stalmark EKO Silver  ,powód  oczywisty   ... najmniej przy nim roboty.

Opublikowano
2 godziny temu, Marek33K napisał:

rewelacyjny palnik  chyba najlepszy na rynku ,pali bez problemu  wszelkiego rodzaju  tani pellet , mechaniczne czyszczenie i zmienna geometria nadmuchu podczas spalania to główne atuty tego palnika  . 

Nam nadzieję że wiesz co piszesz i nie jest to reklama.

2 godziny temu, Marek33K napisał:

a część sadzy z tej operacji wybierać z umiejscowionej z tyłu pieca  wyczystki  .

Ale rewelacja to jednak nie jest - skąd sadza w kotle kl5 z "rewelacyjnym palnikiem", chyba że o takie właśnie rewelacje jak sadza idzie .

Opublikowano (edytowane)

sambor

Jak dasz blondynce pustej w łeb najlepsze sportowe  Audi  RS  to  ona  go  *** przy trzecim zakręcie  inna blondynka powie że  to  było  kulawe  auto że na zakręcie nie utrzymało kierunku jazdy.

Palnik VG od  Kostrzewy jest jak narazie bezkonkurencyjny  , wedle mojej wiedzy żaden inny  palnik nie zmienia geometri nadmuchu spalanego pelletu . To nie są wprawdzie  jakieś ogromne  różnice  porównując dla przykładu do  bardzo dobrego palnika  DFRO  Biopel  ale w/w nadmuch  palniku  VG przynajmniej w teori powinien lepiej spalać pellet poniżej mocy nominalnej kotła.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano
3 godziny temu, Visitor1230 napisał:

W dobrym kotle pelletowym nie wystepuje cos takiego jak sadza

Jak zwał tak zwał  , Ja widziałem  coś  co przypominało sadzę  w kotłach za ponad  18tyś zł  , tak naprawdę bez  zaawansowanej elektroniki i kilku czujników w tym sondy  lambda   spalanie w  kotłach o których tu rozprawiamy  jest  dość często  przypadkowe.

Niejako przy okazji   ,  jeżeli ktoś z was posiada jakieś  informacje o  palniku zastosowanym w  : Stalmark EKO SILVER 24kW proszę o  zapodanie tu na forum.