tomaft Opublikowano 8 Marca 2018 #1 Opublikowano 8 Marca 2018 Witam, od 5 miesięcy palę nowo wybudowany, ocieplony 25 cm, okna 3 komorowe, dół podłogówka góra grzejniki domek... domek 115m bez skosów, 180 całość po podłodze. Juz przerobiłem sporo ekogroszku, tematy z ustawieniami pieca etc.. coś już na ten temat wiem... Zakupiłem ostatnio dobry ekogroszek powermax 28kj...spala się pieknie etc... Moje pytanie jest takie: Kocioł posiadam SAS slim 23 kw z st-550 z pid, pale bez pida na ustawieniach 5 podawanie/85 pauza, nawiew 30 %. Temperatura na kotle ustawiona na 41 stopni.... W domu gorąco jak tylko słonce wyjdzie.... nie idzie wytrzymać stad pomysł na ustawienie tempoeratury na piecu 41 stopni, zawór główny ustawiony na 1 w skali 1-8, podłoga ciepła. Co jeszcze moge z tym zrobić....? Grochu idzie 25 kg na dobę - chyba troche dużo, wiem ze piec przewymiarowany... Drugie pytanie....: Czy zmiejszenie temperatury na piecu wpłynie na mniejsze spalanie groszku ? piec przy tych ustawieniach długo dochodzi do zadanej 41 stopni, przy 12h pracy na może max 1h podtrzymania. Czy moze zle rozumuje... wieksza temperatura + korygowanie ustawien tj 6 sec podawanie / 40 pauza i wtedy zje grochu mniej gdyz bedzie dłuzej na podtrzymaniu ? Ale wtedy temp. w domu wzrośnie gdzie i tak jest za duża... Pomocy.
audilhr Opublikowano 8 Marca 2018 #2 Opublikowano 8 Marca 2018 Przy takiej tem. Na kotle to pocieszysz się nim Noe długo na kotle ma być min 55 a najlepiej 60 nie spalisz więcej a temp. Pomieszczenia regulujesz zaworami 4 lub 3 drogowymi lub termostatami
szelest Opublikowano 8 Marca 2018 #3 Opublikowano 8 Marca 2018 23 Kw na tak ocieplony domek starczyło by 12kw z grzaniem CWU. :o
krisgie Opublikowano 8 Marca 2018 #4 Opublikowano 8 Marca 2018 Jeśli nie masz żadnych termostatów lub zaworu mieszającego albo pokojówki czy pogodówki itp.. to kocioł dalej bedzie pożerał opał bo nic go nie hamuje i nie wie kiedy skończyć, będzie tylko pilnował zadanej i to wszystko a pomieszczenia będą przegrzane.
tomaft Opublikowano 8 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 8 Marca 2018 Jakies pompy mam... termostaty chyba tez, kompletnie sie na tym nie znam :x Ogolnie jestem w czarnej :)
Przemyslaw85 Opublikowano 8 Marca 2018 #6 Opublikowano 8 Marca 2018 Pokaż zdjęcia instalacji. Do inwestowałeś w domek tzn ocieplenie a tak żeś spartolił kwestie ogrzewania. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
krisgie Opublikowano 8 Marca 2018 #7 Opublikowano 8 Marca 2018 Poczytaj instrukcję do sterownika, looknij co tam masz w instalacji, może da się tym jakoś sterować żeby nie przegrzewać. Jak masz wątpliwości to narysuj schemat instalacji, zrób fotki itp i wrzuć do działu o instalacjach, może ktoś coś doradzi. Swoją drogą kocioł 23kW to palnik pewnie 25kW na tak izolowany dom, ktoś Cię nieźle urządził.
Artex1 Opublikowano 9 Marca 2018 #8 Opublikowano 9 Marca 2018 Temperatura na kotle powinna mieć minimum 60st przy ustawieniu na 40 szybko stracisz kocioł Zaś temperaturę w domu steruj termostatami na grzejnikach i zaworami na podłogówce ewentualnie jesli masz jakis czujnik tem. pokojowej to on powinien sterować pompą CO jak tu ograniczysz przepływ czy to zaworami czy wł/wył pompy to automatycznie piec nie powinien sie tak szybko wychładzać i dłużej pozostawać w podtrzymaniu. Dziwne jednak że tak często się załącza skoro jak twierdzisz w domu jest tak gorąco , jesli w domu jest tak gorąco to równiez woda w obiegu nie powinna sie tak szybko schładzać a tym samym kocioł nie powinien tak często sie załączać. Ja kie masz wahania temperatur to znaczy na kotle masz ustawione jak piszesz 41st i opisz jak to wygląda piec grzeje i osiąga tem zadaną czyli 41 wyłacza się i jak zachowuje się tem. jak szybko spada do ilu i kiedy znów piec sie załącza czyli na ile masz ustawiona histerezę, czy w czasie pracy cały czas pracuje pompa CO czy w którymś i jesli tak to w jakim momencie ja wyłacza. Aby piec szybciej osiągał zadana tem. a tym samym krócej pracował to po pierwsze zwiększaj dawki podawanego paliwa tak aby na palniku był odpowiednio duży kopczyk , małe dawki paliwa powodują że palnik nie osiąga potrzebnej mocy i dlatego grzanie trwa tak długo, poza tym jak tem. na kotle będzie wyższa i odpowiednio skręcone termostaty to minie dłuższy czas zanim sie schłodzi i znów piec zacznie pracować. nie wiem czy m,asz taki parametr do ustawienia ale Histereza tem. na kotle powinna byc ustawiona na min. 5 st chodzio o różnicę temperatur pomiędzy żądana i obniżoną kiedy znów p[iec zacznie grzać czyli jesli ustawisz np. 60 to piec powinien sie załączyć dopiero jak spadnie poniżej 55 ewentualnie możesz usatwic jeszcze większa róznicę.
Jozefg1 Opublikowano 9 Marca 2018 #9 Opublikowano 9 Marca 2018 Zmniejszenie temperatury kotła poniżej 55*C.... Radzę zakup regulatora pokojowego i zainstalowanie w pomieszczeniu mieszkalnym. Nie trzeba będzie cudować z kotłem.... :D
tomaft Opublikowano 9 Marca 2018 Autor #10 Opublikowano 9 Marca 2018 Ostatnio spróbowałem palenie na PID.... dzień chodził... 40 kg grochu, następnego dnia wygasł w nocy i wywalił 15 kg grochu do popielnika... Jakieś pomysły w ustawieniu PID? Co do regulatora pokojowego..., mam 3-4 wystające druty ze ścian na dole, zapewne one są do tego, zakup samego regulatora to koniec kosztów ? czy jesszcze w kotłowni coś do tego potrzeba ? A jeśli tak to proszę mniej wiecej jaki to koszt przy moim piecu/domku PS. zapomniałem dopisać o boilerze 300l. która jest podpiety pod piec.
Jozefg1 Opublikowano 9 Marca 2018 #11 Opublikowano 9 Marca 2018 Co do regulatora pokojowego..., mam 3-4 wystające druty ze ścian na dole, zapewne one są do tego, zakup samego regulatora to koniec kosztów ? czy jesszcze w kotłowni coś do tego potrzeba ? A jeśli tak to proszę mniej wiecej jaki to koszt przy moim piecu/domku Po co Ci druty?! Kup bezprzewodowy , dużo wygodniejszy. Koszt około 300pln, zresztą to zależy od typu
tomaft Opublikowano 9 Marca 2018 Autor #12 Opublikowano 9 Marca 2018 Z tego co pamietaj jak pseudo fachowcy montowali to zatopili jakieś czujniki w podłodze i te druty w 3-4 pomieszczeniach są chyba podpięte. W kotłowni mam jakąs specjalną skrzynke biała, pusta póki co, tam niby cała elektronika ma być do tego i to koszt około 6k. Więc pytam czy sam czujnik nawet bezprzeowodowy jak zakupie co mi to da ? to do piece się podłącza jakoś czy jak ? Nie chce już brac tych moich fachowców tutaj, bo po tym co zrobili tj piec/metraż móglbym ich uszkodzic :)
Jozefg1 Opublikowano 9 Marca 2018 #13 Opublikowano 9 Marca 2018 Regulator pozwala na utrzymanie całą dobę optymalnej temperatury co się przekłada na oszczędność paliwa czyli złotówek... :D Ja mam taki regulator: https://www.dksystem.pl/produkty/regulatory-pokojowe/dklogic200/ Poczytaj sobie co on robi, to będzie lepsze niż moje opisy A podłączanie wg instrukcji producenta :D Żeby było jasne: Ja nie namawiam do zakupu akurat tego, są inne firmy , można kupić to co odpowiada cenowo, funkcjonalnie , estetycznie, pamiętaj że na toto będziesz codziennie ileś latek patrzył :P :D
tomaft Opublikowano 9 Marca 2018 Autor #14 Opublikowano 9 Marca 2018 Zmieniłem ustawienia pieca na 14 podawanie/45 pauza/ nawiew 35 %, dochodzi do 55 stopni zadanych w 15 min i potem pauza 1h..... Histeryzacja ustawiona na 5 stopni, ciekawe jak to sie przelozy na spalanie grochu, brak spiekow etc, wegiel wypala sie idealnie ale kopczyk nie jest duzy. W momencie przejscia na podtrzymanie z poczatku lekko czarny dym - mysle ze tak powinno byc, brak nawiewu. Potem jest juz ok. Zaopatrze sie w taki czujnik, zobaczymy rezultaty spalania wtedy. PS. dzisiaj ciepło bardzoooo... wiec troche oszukane bedzie spalanie jutro :)
mafik Opublikowano 9 Marca 2018 #15 Opublikowano 9 Marca 2018 Nie lepiej dać histeze 2st.? Po co mu takie duże skoki temperatury ? Podczas pracy do ilu spada temp. i jak osiągnie zadaną i przechodzi w podtrzymanie do ilu podnosi się temp. ? Nie masz na wyjściu z kotła zaworu 3D/4D (z pokrętłem z jakąś skalą np.1-10)?
tomaft Opublikowano 9 Marca 2018 Autor #16 Opublikowano 9 Marca 2018 Mam parę tych zaworów 3d.. Ustawiony jest na 7. Histeryzacje dałem na 2 stopnie. Czekam i obserwuje :) Zobaczymy jutro jak spalanie wyjdzie. Wcześniej wychodziłem z błędnym założeniem że i ustawiłem żeby chodził prawie cały czas... Teraz Podawanie 14 tobą pora moc i pauza 45 sec. Wtenczas pięć częściej w podtrzymaniu jest.
tomaft Opublikowano 9 Marca 2018 Autor #17 Opublikowano 9 Marca 2018 Aha i ustawiłem na załącznik pompy co przy 55 stopniach czyli tyle ile zadania.. Dobrze zrobiłem?
tomaft Opublikowano 9 Marca 2018 Autor #18 Opublikowano 9 Marca 2018 Jeszcze jedno pytanie... Przy wyjściu z pieca jest taka dysza dziwna z 4 zębami czy 5oma nawet. Mam ją ustawiona na środku... Nie wiem to się nazywa.
Jozefg1 Opublikowano 9 Marca 2018 #19 Opublikowano 9 Marca 2018 Aha i ustawiłem na załącznik pompy co przy 55 stopniach czyli tyle ile zadania.. Dobrze zrobiłem? Ustaw na 50*C czyli nastawa minus 5 Jeszcze jedno pytanie... Przy wyjściu z pieca jest taka dysza dziwna z 4 zębami czy 5oma nawet. Mam ją ustawiona na środku... Nie wiem to się nazywa. Pewniw chodzi o dźwignię szybra - ustaw na środku
mafik Opublikowano 9 Marca 2018 #20 Opublikowano 9 Marca 2018 Ten zawór na którym masz ustawioną 7 to zawór którym możesz regulować temp. która idzie na układ czy na dom, zmniejszaj delikatnie i będziesz widział co się dzieje, aż do momentu w którym uzyskasz taką temp. w domu jaką chcesz Weź pod uwagę że zmiany mogą być odczuwalne po kilku godzinach więc zmniejszaj np. co 0,5 punktu na skali i czekaj 1-2h, jak będzie dalej za ciepło to kolejne 0,5 w dół Poczytaj w necie jaką zasadę ma zawór 3D/4D i będziesz wiedział o co chodzi Nie zmniejszaj temp na piecu tylko reguluj zaworem, piec będzie chodził z zadaną temp. a na układ dasz tyle ile akurat potrzebujesz Ja mam w tej chwili piec na 60st. a zaworem 4D który jest w poz. 4,5 na układ mi wychodzi 40st. i w domu mam 21-22 st.
tomaft Opublikowano 9 Marca 2018 Autor #21 Opublikowano 9 Marca 2018 Ustawiłem ten zawór odrazu na 5... Jeszcze mam 3 zawory takie duże niebieskie ale ich nie ruszam. Następna dziwna rzecz jaką występuje to grzejniki u góry... Jedne ciepłe drugie zimne... Monterzy poradzili żebym 70 stopni na piecu dał wtedy będzie ok... To w sumie bez znaczenia bo nawet przy - 25 na dworze jak było temp była duża w domu. W zasadzie najbardziej mi zależy na zmniejszeniu spalania grochu. Ciepło czy zimno na zewnątrz to 23-26kg doba. Mam jeszcze przy rozdzielni w kotłowni temperaturę jakąś pokazana.. Domyślam się że to podłogi... 43 stopnie jest cały czas. Fotki wrzucę wieczorem..
mafik Opublikowano 9 Marca 2018 #22 Opublikowano 9 Marca 2018 Zobaczysz czy po zejściu na 5 na zaworze ta temp 43st. się zmieni, wg. mnie powinna, wydaje mi się że to pokazuje jaka temp. idzie na układ
tomaft Opublikowano 9 Marca 2018 Autor #23 Opublikowano 9 Marca 2018 Jednak to jest temperatura powrotu, teraz ma 46 stopni :)
mafik Opublikowano 9 Marca 2018 #24 Opublikowano 9 Marca 2018 Zmniejszyła się temp. w domu po tym jak dałeś na "5" na 4D ?
tomaft Opublikowano 9 Marca 2018 Autor #25 Opublikowano 9 Marca 2018 To samo, zero zmiany. Zobaczymy może rano będzie ok. :). Czuje ze pomimo kombinacji różnych z na stawami zaworami... Dalej zużycie będzie takie samo jak na reszcie. Pięć dwukrotnie za duży i z tym się już nic nie zrobi..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.