PiotrekS1979 Opublikowano 6 Marca 2018 #1 Opublikowano 6 Marca 2018 Witam wszystkich.Mam pytanie odnośnie poszerzenia drzwiczek dolnych od popielnika o 2cm w celu zamontowania palnika rynnowego.Drzwiczki mają 20cm szerokości,jak będę potrzebował 22cm.W sumie wystarczy jakbym wyciął kołnierz.Pytanie mam takie czy ten piec ma kanały wodne z przodu?Z moich obserwacji wynika,że ma kanały z boków i na tyle pieca ale wolę się upewnić.Może ktoś z was robił taką przeróbkę w innym piecu i napisze mi co nieco.Pozdrawiam.
Marekhydraulik Opublikowano 6 Marca 2018 #2 Opublikowano 6 Marca 2018 Robiłem kiedyś taki piec i jezęli jest to ten to ma z boku
PunkRock1986 Opublikowano 6 Marca 2018 #3 Opublikowano 6 Marca 2018 Kanały wodne w Camino są na bokach, na przednim i frontowym członie także ! Zajrzyj do tego tematu. Na pierwszej stronie masz fotki wnętrza kociołka https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/2390-camino-kwd3/
Gość witek1234 Opublikowano 6 Marca 2018 #4 Opublikowano 6 Marca 2018 To jest człon zalany wodą. Jeśli palnik jest szerszy to bida.Na pewno wejdzie palnik kipi 16 kW , a 20 kW dosłownie na styk .Sam myślę o takim przerobieniu Camino gdy nadejdą złe czasy.
PiotrekS1979 Opublikowano 6 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 6 Marca 2018 No wydaje mi się,że kanały ma na bokach u góry i z tyłu.Są widoczne ale na przedniej ścianie gdzie są przykręcone dwie pary drzwiczek nie ma takich pionowych kanałów.Zrobię w ten sposób,że nawierce blisko drzwiczek i będzie wiadomo czy woda tam jest.
PiotrekS1979 Opublikowano 6 Marca 2018 Autor #6 Opublikowano 6 Marca 2018 Ja już mam zamówiony palnik rynnowy 25 kw i teraz muszę go zamontować.
mac65 Opublikowano 6 Marca 2018 #7 Opublikowano 6 Marca 2018 No wydaje mi się,że kanały ma na bokach u góry i z tyłu.Są widoczne ale na przedniej ścianie gdzie są przykręcone dwie pary drzwiczek nie ma takich pionowych kanałów.Zrobię w ten sposób,że nawierce blisko drzwiczek i będzie wiadomo czy woda tam jest. Nie wierć bo posujesz kocioł . . Wody w Camino nie ma tylko w dwóch miejscach na tylnym członie na przeciwko drzwiczek popielnika w samym popielniku jest takie prostokątne wgłębienie zaraz nad powrotem do kotła . a druga podobna ścianka pod sklepieniem komory zasypowej podobne wgłębienie i za nią jest już wyczystka czopucha z zewnętrznej strony kotła . Piotrek gdzie ty tam wsadzisz taką rynnę . W camino wszędzie jest woda nawet w dnie popielnika zazwyczaj 6-8 mm od nadlewek już jest kanał z wodą .
PiotrekS1979 Opublikowano 6 Marca 2018 Autor #8 Opublikowano 6 Marca 2018 Ja piernicze brakuje mi dwa centymetry żeby palnik wlazł w popielnik.Co zrobić?
PiotrekS1979 Opublikowano 6 Marca 2018 Autor #9 Opublikowano 6 Marca 2018 https://goo.gl/images/1es1ds
PiotrekS1979 Opublikowano 6 Marca 2018 Autor #10 Opublikowano 6 Marca 2018 Jak patrzę na to zdjęcie to wydaje mi się że w przednim nie ma wody bo niby gdzie miałaby być.
RedEd Opublikowano 6 Marca 2018 #11 Opublikowano 6 Marca 2018 @mac65 napisał Tobie już , to jest jeden kanał wodny, a te rynnę to po co do tego kotła chcesz wtykać przecież to nie pali dobrze a poza tym gdzie tam ma się popiół gromadzić?
Gość witek1234 Opublikowano 7 Marca 2018 #12 Opublikowano 7 Marca 2018 Ja już mam zamówiony palnik rynnowy 25 kw i teraz muszę go zamontować. Jak zamówiłeś palnik który nie wejdzie do kotła to jedyne sensowne rozwiązanie- kupić inny kocioł z większym otworem drzwiowym. Wszelkie próby wiercenia skończą się uszkodzeniem członu. Ścianka dookoła ma góra 5mm grubości a dalej woda.
konopka Opublikowano 7 Marca 2018 #13 Opublikowano 7 Marca 2018 Tak jak piszą poprzednicy,wszystkie człony są wodne.Jedyne co mogę doradzić to poszukać gdzies na złomach taki człon,pociąć i przekonać się jakiej grubości są ścianki w miejscu drwiczek,może te 2cm dałoby się przystrugać.Tylko czy ma to sens przy camino,ale decyzja twoja.
PiotrekS1979 Opublikowano 7 Marca 2018 Autor #14 Opublikowano 7 Marca 2018 No nic,będę musiał zawieźć palnik do tokarza aby go zjechał po obu stronach po centymetrze.Jeżeli chodzi o popiół to dużo tego nie będzie,dodatkowo palnik będzie na kółkach i można będzie nim odjeżdżać od pieca w każdej chwili ale raczej kupię większy kocioł z trzema drzwiczkami.
PiotrekS1979 Opublikowano 10 Marca 2018 Autor #15 Opublikowano 10 Marca 2018 Cześć,wczoraj dotarł do mnie palnik rynnowy witkowski,z pierwszego rzutu oka wygląda solidnie.Po zmierzeniu brakuje mi 1 cm a nie 2 cm.W kotle mogę lekko podszlifować boki i w palniku również lekki szlif i wlezie.
konopka Opublikowano 10 Marca 2018 #16 Opublikowano 10 Marca 2018 Ja jadę na takim palniku,całkiem spoko
PiotrekS1979 Opublikowano 10 Marca 2018 Autor #17 Opublikowano 10 Marca 2018 Kolego a do jakiego kotła masz zamontowany ten palnik,masz jakieś zdjęcia?Ja mam zamiar wyspawać ramę z czterema kółkami i będzie to się poruszać po dwóch szynach,będę mógł odjechać od kotła w celu rozpalenie lub wybrania popiołu.
konopka Opublikowano 10 Marca 2018 #18 Opublikowano 10 Marca 2018 Ja mam do Moderatora,z boku ale musiałem dorobić metalową skrzynkę,na niej stoi kociołek,jest zarazem popielnikiem.Dorabiałem dlatego ,że piec jest mały,nie było miejsca na palnik.A rozwiązanie z wózkiem stosuje kumpel,który robił mi podajnik
PiotrekS1979 Opublikowano 11 Marca 2018 Autor #19 Opublikowano 11 Marca 2018 Zastanawiałem się jeszcze jakbym dał palnik pod kocioł w końcu camino ma wodę dookoła.Można zrobić skrzynie z popielnikiem u na to kocioł.Wczoraj już zwężyłem palnik,kupiłem tarczę korundową i szło jak w masło,wszystko ładnie oszlifowałem.Kółka już zamówione w castoramie bym za cztery kółka zapłacił ponad 60zł zamówiłem na allegro i zapłaciłem 26zł.Jeszcze muszę odwiedzić złomowisko i kupić coś po czym palnik będzie jeździł i coś na ramę.
Gość witek1234 Opublikowano 11 Marca 2018 #20 Opublikowano 11 Marca 2018 Mógłbyś podać typ palnika? Sam myślę o przeróbce kociołka.
PiotrekS1979 Opublikowano 11 Marca 2018 Autor #21 Opublikowano 11 Marca 2018 Jest to zestaw pełnej automatyki APR Witkowski.Zapłaciłem za to z wysyłką 2630zł.
Gość witek1234 Opublikowano 11 Marca 2018 #22 Opublikowano 11 Marca 2018 Kawał palnika. :o Cena atrakcyjna, tylko problem aby go upchać w Camino. Wszedł Ci nad ruszt? Ja myślałem o kipi , ciekawy palnik ale cena już nie. Jeśli zmajstrujesz to kołowe podwozie i będzie można odjeżdżać by przeczyścić kocioł to fajne rozwiązanie no i wszechstronność w opale. Jak uruchomisz, podziel się wrażeniami.
RedEd Opublikowano 11 Marca 2018 #23 Opublikowano 11 Marca 2018 Rynna to nie jest dobry palnik, do tego dojdzie kolega za jakiś czas. A zabudowę palnika pod kotłem jak kolega wymyślił?
PiotrekS1979 Opublikowano 12 Marca 2018 Autor #24 Opublikowano 12 Marca 2018 Jak zamontuje to wiadomo,że napisze co i jak.Zabudowe pod kotłem gdzieś widziałem i pomyślałem,że może u mnie by to wydało.Narazie palnik idzie w popielnik a później się zobaczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.