Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nie znam się kompletnie na technice grzewczej (jestem zielony) dlatego proszę o pomoc. Mam nad piecem zawór 4d i na nim jest takie małe urządzenie ze wskazówką i polami oznaczonymi kolorami (czerwony i niebieski) to urządzenie jest automatyczne ale można też ustawić ręcznie.

Chciałbym wiedzieć co to jest i jak ewentualnie to ustawić!!

Nad zaworem mam pompę ustawiona z reguły na 3 a na piecu 65C.

post-6045-1238084936_thumb.jpg

Opublikowano

To jest sterownik automatyczny, jest on podłączony do pieca i to piec steruje tym zaworem. Można nim sterować ręcznie. Wkrętakiem płaskim przekręć to nakrętkę po lewej stronie podziałki, o 90 stopni, tak by odskoczyła, i wtedy możesz nim sterować ręcznie. Kręcąc tą wajchą przy podziałce. Jednak nie polecam tego, nastawy ustawił zapewnie serwisant i wszelkie inne próby nastaw mogą skutkować opierdzieleniem przez serwisanta. Dobry serwisant się pozna czy ktoś grzebał czy nie. Poza tym temat powinien być rozwinięty w innym wątku.

I jeszcze jedno, czemu zastosowano zawory gazowe do wody?? Wszak to drożej wychodzi.

Opublikowano

Gościu który to zakładał do ..... i jest na tym forum ale mam go dość. Wiem, że jak przekręciłem na pole czerwone to jest różnica w grzaniu gdyż wcześniej 2 grzejniki były zimne a teraz wszystkie grzeją idealnie. Chce się jednak dowiedzieć coś więcej o tym urządzeniu, jak się konkretnie nazywa itp.

Opublikowano

To urządzenie z podziałką to siłownik (sterownik) zaworu czterodrożnego. Inaczej go nie nazwiesz. On steruje ochroną kotła, by powrót miał zawszę temperaturę powyżej 50 stopni. To że grzejniki Tobie nie grzały, może wynikać z zapowietrzenia instalacji lub złego kryzowania. Raczej nigdy, ze złęj działalności sterownika i zaworu.

Opublikowano
Gościu który to zakładał do ..... i jest na tym forum ale mam go dość. Wiem, że jak przekręciłem na pole czerwone to jest różnica w grzaniu gdyż wcześniej 2 grzejniki były zimne a teraz wszystkie grzeją idealnie. Chce się jednak dowiedzieć coś więcej o tym urządzeniu, jak się konkretnie nazywa itp.

czy ten siłownik jest wogóle gdzies podłaczony kablem czy kabel sobie lezy??????????????????

Opublikowano
czy ten siłownik jest wogóle gdzies podłaczony kablem czy kabel sobie lezy??????????????????

Chyba jest gdzieś podłączony. Nie widać by sobie leżał

Opublikowano

jeszcze jedno z opisu wynika ze zawór jest zle przekrecony i siłownik tez oraz ze skala na siłowniku jest zle

Opublikowano

Kabel biegnie do tego białego pudełka w nim jest sterownik tcz25 który po włączeniu robi dziwne rzeczy z piecem np. temperatura na piecu rośnie do 95 w krótkim czasie (było ustawiane przez "fachowca") takze sterownik jest odłączony.

Opublikowano

tak własnie myslałem a teraz przy twoim ustawieniu zaworu jaka masztemp na grzejnikach ?

jak na kotle masz 65st ?

i czy zawór teaguje ze jak dasz w lewo to idzie temp taka jak na kotle a jak w prawo to praktycznie zimna?

Opublikowano

Ile na grzejnikach to nie wiem ale są gorące! Wcześniej jak zawór był ustawiony (automatycznie - tylko z tego co zauważyłem to sterownik go ustawia bo bez sterownika on stoi w miejscu) to w 2 grzejniki były zimne, a jak ręcznie ustawiłem zawór na połowie czerwonego to efekt jest widoczny.