Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł C.o Stalowy-Wodny ,,domino-P'' 25Kw Nie Osiąga Danej Temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak jak w temacie Kocioł C.O Stalowy-Wodny ,,Domino-P'' 25kw nie osiąga zadanej temperatury.

Gdy zakręcę zawór, który jest odpowiedzialny za dostawę ciepła do kaloryferów to piec bez problemu osiąga zadaną temperaturę, a gdy puszczę na kaloryfery to nie potrafi jej osiągnąć.

W czym może tkwić problem? 

Sterownik Joker DS3P

Zadana temperatura na piecu 60 C

Temperatura załączania Pompy C.0 57C

Minimalna moc dmuchawy 43%

Maksymalna moc dmuchawy 75%

Czas pracy dmuchawy w trybie czuwania 10s

Minimalny czas podawania węgla w trybie grzania 10s

Maksymalny czas podawania węgla w trybie grzania 10s

Przerwa w podawaniu w trybie grzania 45s

Czas podawania węgla w trybie czuwania 10s

Przerwa w podawaniu węgla w trybie czuwania 20min

Opublikowano (edytowane)

Nie za bardzo się znam,ale czy chodzi o misę na ekogroszek ? Jeśli tak to jest to podajnik do zasypu ze ślimakiem który wypycha węgiel do misy.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Nic dziwnego,pompa krótko po załączeniu jest automatycznie wyłączana,jak chłodna woda z grzejników zalewa kocioł.

Zmniejsz temp. załączenia pompy na 40*,układ się w ciągu 2h ustabilizuje i będzie dobrze.

Opublikowano

Pytam, czy to palnik z retortą ("misą") stałą czy obrotową i czy przypadkiem nie wymaga dodatkowego uszczelnienia przed pierwszym rozruchem. Często majstry zapominają o silikonie uszczelniającym.

Opublikowano (edytowane)

Jest to Palnik ze stała misą,ale nie kojarzę żeby fachowiec coś uszczelniał.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Nic dziwnego,pompa krótko po załączeniu jest automatycznie wyłączana,jak chłodna woda z grzejników zalewa kocioł.

Zmniejsz temp. załączenia pompy na 40*,układ się w ciągu 2h ustabilizuje i będzie dobrze.

Dzisiaj ustawiłem na 57,bo czytałem że temperatura na pompie powinna być 2-3 stopnie niższa niż na piecu. Wcześniej było 35C na pompie i też nie potrafił utrzymać temperatury 

Opublikowano

Podaj link do tego modelu kotła, który posiadasz. Ewentualnie sprawdź papiery od podajnika i poczytaj instrukcję, czy jest tam wzmianka o potrzebie nałożenia silikonu uszczelniającego 1200 st. Fabrycznie tego silikonu nie kładą, bo zazwyczaj kocioł wnoszony jest do kotłowni w częściach, a korona palnika nie przechodzi przez otwór montażowy i należy ją zdjąć.

Ale to teoria, bo nie wiem jaki palnik tam masz. Producenta podaj.

Opublikowano

To co piszesz to błędna teza,problemem może być również kiepski węgiel,zbyt duży nadmuch i nie uszczelniony palnik.

Wstaw zdjęcia palnika,jak wygląda popiół,napisz jakim węglem palisz.

Opublikowano

Dzisiaj ustawiłem na 57,bo czytałem że temperatura na pompie powinna być 2-3 stopnie niższa niż na piecu. Wcześniej było 35C na pompie i też nie potrafił utrzymać temperatury 

W pewnych warunkach pracy kotła lepiej jest ustawić temperaturę  załączenia pompy poniżej zadanej 2,3 st z tego względu że przy nie osiągnięciu zadanej temperatury przez określony czas w ustawieniach przeważnie jest to 20 min kocioł przejdzie do stanu wygaszania i się wyłączy  :D

Opublikowano

Podaj link do tego modelu kotła, który posiadasz. Ewentualnie sprawdź papiery od podajnika i poczytaj instrukcję, czy jest tam wzmianka o potrzebie nałożenia silikonu uszczelniającego 1200 st. Fabrycznie tego silikonu nie kładą, bo zazwyczaj kocioł wnoszony jest do kotłowni w częściach, a korona palnika nie przechodzi przez otwór montażowy i należy ją zdjąć.

Ale to teoria, bo nie wiem jaki palnik tam masz. Producenta podaj.

Nie potrafię znaleźć nigdzie tego mojego pieca wiec wrzucę jego zdjęcie. W papierach nie jest nic napisane na temat uszczelnienia. Palnik jest od producenta Batory

post-78334-0-30125500-1520166201_thumb.jpg

post-78334-0-43207600-1520166217_thumb.jpg

Opublikowano

To co piszesz to błędna teza,problemem może być również kiepski węgiel,zbyt duży nadmuch i nie uszczelniony palnik.

Wstaw zdjęcia palnika,jak wygląda popiół,napisz jakim węglem palisz.

Węglem pale ponoć dobrym o dużej kaloryczności 27-28 z lokalnego składu opału. dodam,że jest nie workowany. 

post-78334-0-78857500-1520166311_thumb.jpg

Opublikowano

W pewnych warunkach pracy kotła lepiej jest ustawić temperaturę  załączenia pompy poniżej zadanej 2,3 st z tego względu że przy nie osiągnięciu zadanej temperatury przez określony czas w ustawieniach przeważnie jest to 20 min kocioł przejdzie do stanu wygaszania i się wyłączy  :D

tak mam właśnie ustawione. 60C na piecu a na pompie 57C

Opublikowano

Wygląda to na palnik   batory chyba to średni model  25 kW ,na palniku wygląda jakbyś grzał samo CWU a nie cały dom tam sie zaledwie tli daj mu powietrza i ewentualnie dołożyć paliwa jak będzie za mało mocy   :D

Opublikowano (edytowane)

Dla mnia dužo wiatru,malo naweglane.WPA 06 dla 25Kw batory ok 9min,35 max.???Pompka 40°

Edytowane przez bercus