Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Gazowy - Jaki

zip20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kominek to kwestia do przemyślenia  w przyszłości ( mocno się zastanawiam czy robić z salonu kotłownię  ;) ) obecnie skupiam się tylko na kotłowni gazowej !

I kilka pytań:

1. Czy zamontowane już rozdzielacze do grzejników najzwyklejsze (zdjęcie 1) - taki sam rozdzielacz jest na pietrze - będą ok. 

2. To samo pytanie tyczy się rozdzielaczy do podłogówki  (zdjęcie 2 )  na pietrze jest taki sam  tylko na dwa malutkie obiegi do którego doprowadzona jest rura z miedzi miękkiej fi 22.

3. Czy na grzejnikach mogę zastosować głowice termostatyczne ?

4. Czy zawór 3D  3/4  Afriso + Siłownik elektroniczny Afriso będzie współpracował z Vaillant, Wolf ?

5. Gdybym zdecydował cie na Vaillant jaką role pełni moduł VR 71,  i czy jest konieczny ?  https://www.vaillant.pl/profesjonalisci/produkty-i-systemy/vr-71-35139.html

Pytam gdyż ktoś wcześniej go zasugerował,  a ja to widzę jako dwa obiegi wspólny na grzejniki parter + piętro  oraz drugi chłodniejszy  obieg podłogówki z mieszaczem  parter + piętro

i zawór 3D wbudowany  w kotle do CWU 

Edit

Teraz widzę ze ten moduł vr 71 to odpowiednik MM  u Wolfa  - mam rozumieć ze to dodatkowy sterownik elektroniczny który stosuje się gdy jest więcej niż  standardowy 1 obieg ogrzewania ?

post-51049-0-56401300-1520449221_thumb.jpg

post-51049-0-79225600-1520449240_thumb.jpg

Opublikowano

1)Tak

2)Tak

3)Koniecznie

4)Tak Tu istotny jest czas obrotu siłownika-120s

5)VR71 i MM stosuje się przy obiegu z mieszaczem Do tego potrzebny jest jeszcze sterownik Multimatic VRC700 dla Vaillanta

lub BM-2 dla Wolfa

Pozostaje jeszcze kwestia czy potrzebne jest sprzęgło hydrauliczne w twojej instalacji

Opublikowano

EcoTEC Exclusive VC 256/5-7 + Multimatic700  +moduł vr71  +/-  8100 

Wolf  WOLF CGB-2-20 + moduł MM + Sterownik pogodowy BM2  +/-  7700

Różnica kilku stówek,  przy czym: 

Vaillant  zyskam niższy zakres mocy początkowej  gwarancja 2 lata, bajery na telefon

Wolf gwarancja 5 lat, jest jakaś aplikacja mobilna, gorzej z  pracą na  niższej mocy...

Pytam fachowców co lepsze, pewniejsze i mniej awaryjne 

Opublikowano

Rzuć monetą jak wypadnie orzeł to weź Wolfa, jak reszka to też Wolf.

Kilka lat wstecz między tymi producentami była duża przepaść zarówno jakościowa jak i cenowa.

Teraz się to zrównało, ale Wolf lepszy.

Dla swojej chaty to wątpię abyś potrzebował bardzo minimalnej mocy - masz przewagę grzejników , więc i tak moc minimalna - jakby się taka trafiła będzie na poziomie 2-3kW.

Takie rozważania o minimalnej mocy są dobre przy samej podłogówce, podłączonej wprost do kotła , kiedy każde wyłączenie wystudzi posadzki - tutaj takiej sytuacji nie ma.

Opublikowano

Dla swojej chaty to wątpię abyś potrzebował bardzo minimalnej mocy - masz przewagę grzejników , więc i tak moc minimalna - jakby się taka trafiła będzie na poziomie 2-3kW.

Takie rozważania o minimalnej mocy są dobre przy samej podłogówce, podłączonej wprost do kotła , kiedy każde wyłączenie wystudzi posadzki - tutaj takiej sytuacji nie ma.

A kocioł ma 4,4 i co wtedy ? jak sobie z tym radzić wydłuża się przerwy pacy ?

Opublikowano

Ma)Zestaw 2 stref grzewczych Connect AT-BT LE tylko całość z zasobnikiem 120l (za mały dla 4osób  ) kosztuje ponad 15tyś.(załącznik) I to jest właśnie polityka tańszych kotłów typu Immergas i wyżej wymieniony,sam kocioł jest "tani" ale przyjdzie dokupić do niego elementy sterujące to nie da się tak jak w droższych kotłach kupić sam moduł mieszaczowy tylko trzeba kupowac cały divicon który kosztuje tyle co kocioł)

To na Exculsivie z zasobnikiem Biawara Quattro 150l wyjdzie z głównymi elementami (pompa,zasobnik,zaw.3D z siłown.)lekko ponad 10tyś.Ten kocioł ma wydajną pompę i myślę że obyłoby się bez sprzęgła(dla 5ciu obiegów OP i 10 grzejników) 

post-32948-0-08847900-1520709142_thumb.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 8.03.2018 o 11:56, sambor napisał:

Rzuć monetą jak wypadnie orzeł to weź Wolfa, jak reszka to też Wolf.

Kilka lat wstecz między tymi producentami była duża przepaść zarówno jakościowa jak i cenowa.

Teraz się to zrównało, ale Wolf lepszy.

Kolego Sambor czy mogę wnioskować że przy zasilaniu budynku 185m2 z jednym obiegiem bez podłogówki , całość grzejniki stalowe nie ma sensu wydatek na mniejszą moc minimalną ? Zastanawiam się nad zakupem Immergas VICTRIX EXA 24 X 1 ERP gdzie moc minimalna to 5.7 ? Czy uważasz że wydatek 2000 wiecej na inną firmę bo w Immergas ponoć tylko ten model jest wart uwagi nie ma sensu przy stalowych grzejnikach i prostym układzie ? zapotrzebowanie 49.2w/m2 z projektu ?? 

Opublikowano

Oczywiście że nie ma sensu schodzić w dół z mocą minimalną kotła przy samych grzejnikach , przecież i tak będzie jakieś sterowanie pokojowe , które wyłączy kocioł wcześniej niż ten zejdzie z modulacją do mocy minimalnej.

Kotły droższe mają  rozbudowaną automatykę do kilku obiegów , tego przy prostej instalacji nie wykorzystasz , natomiast przepłacanie za markę lub "bo ja chcę"

jest sztuką dla sztuki.

Trzeba patrzyć na gwarancję - czas trwania, lokalizację serwisu itp niuanse.

Sprawności poszczególnych marek różnią się o 1-2% i tu pytanie czy jest sens przepłacić 2000 za ten 1-2%, moim zdaniem NIE!.

Opublikowano
Godzinę temu, sambor napisał:

Oczywiście że nie ma sensu schodzić w dół z mocą minimalną kotła przy samych grzejnikach , przecież i tak będzie jakieś sterowanie pokojowe , które wyłączy kocioł wcześniej niż ten zejdzie z modulacją do mocy minimalnej.

Kotły droższe mają  rozbudowaną automatykę do kilku obiegów , tego przy prostej instalacji nie wykorzystasz , natomiast przepłacanie za markę lub "bo ja chcę"

jest sztuką dla sztuki.

Trzeba patrzyć na gwarancję - czas trwania, lokalizację serwisu itp niuanse.

Sprawności poszczególnych marek różnią się o 1-2% i tu pytanie czy jest sens przepłacić 2000 za ten 1-2%, moim zdaniem NIE!.

No własnie tak myślałem a że Immergas ma 5 lat gwarancji , plus dobry dostęp do serwisu , oraz dochodziły mnie informację że 70% wnętrza kotła, nie licząc automatyki to są te same materiały co na przykład Vaillant i to że różnica w cenie to ok.2000 a polecają właśnie model VICTRIX EXA 24 X 1 ERP a nie inny , to pomyślałem ze górny zakres 24kw za wysoki to się go skoryguje , ale ciężko jest o konkret odpowiedź w kwestii właśnie mocy minimalnej i tu się zacząłem zastanawiać , kocioł co prawda będzie miał pogodówkę, i tak jak mówisz w połączeniu z programatorem z serii oferty zestawu producenta , fakt że grzejniki mam przewymiarowane ale też mi się wydaje ze raczej mocy tych niskich zakresów do 3,5kw  nie wykorzystam . Był hydraulik który proponował mi sprzęgło ale to też chyba bezsensowny wydatek w mojej sytuacji ? bo raczej jest stosowane w kilku obiegach a nie jak w moim przypadku kocioł 1F. + 1obieg + ogrzewacz ? Jeśli mógłbym cię poprosić o odniesienie się jeszcze do tych kwestii , czyli czy coś zmienia fakt sterowania pogodowego w tym moim przypadku bo rozumiem że tu chodzi głównie  o sposób przekazania ciepła , czyli grzejnik stalowy a nie podłogówka gdzie przy grzejnikach kocioł musi chodzić na wyższych parametrach tak ? i dlatego nie wykorzystam tej mocy min ? a w przypadku podłogówki moce są niższe i mimo iż sterowniki pokojowe ludzie mają to zakres pracy niższy pozwoli im na wykorzystanie ? i drugie pytanie czy w moim przypadku jest sens montowania sprzęgła ? dodam może z projektu moje zapotrzebowania dom 186m2 , grzejniki stalowe na jednym obiegu , ocieplony budynek dobrze sciany 3-warstwowe  pustak ceramiczny styropian 12cm , poddasze ocieplone 30cm - wełna plus docieplone celulozą bo były kiedyś mostki  , podłoga 20cm styropian twardy i zapotrzebowanie to 49.2w/m2 i taki wynik z audytu http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5wfa 

Sory za długi tekst ale potrzebuję potwierdzenia mojej tezy i tak się ratuje informacjami z forum , rozumiem że albo jesteś z branży albo masz dość rozległą wiedzę , bo widzę ze masz pojęcie o temacie więc prośba o rozjaśnienie mi moich obaw , czyli czy pogodówka będzie miała znaczenie i czy sprzęgło jest sensowne i czy nie powinienem się jednak rozejrzeć za kotłem np. max 14kw czy 20kw ? I czy dobrze myślę ze skoro mogę zmienić moc max z tych 25kw na mniej , a gdzie mam 5 lat gwarancji , dobrą cenę i dostęp do serwisu to ten wybór jest trafny ?  ZESTAW EXA 24 KOMFORT 1253.025780/K125 ?? co o tym sadzisz ? 

Opublikowano

Moc kotła będzie OK, marka to już inne uwarunkowania np serwis.

Pogodówka to obecnie standard przy kondensacyjnych kotłach.

Gwarancja 5 lat to obecnie standard, tylko trzeba poczytać w instrukcji co trzeba zrobić aby te te 5 lat gwarancji dostać.

jak 1 obieg grzejników to w 99% nie potrzeba sprzęgła, chyba że jakieś cienkie rury, strefy itp dziwactwa.

Ponadto sprzęgło wymaga dodatkowej automatyki i pomp a to podnosi cenę wykonania instalacji i cenę kotła.

Przy tej samej mocy grzania  kocioł o większej mocy nominalnej będzie miał większą sprawność / spali mniej.

A większa moc kotła pozwoli na szybsze nagrzanie CW i krótsze przerwy w ogrzewaniu budynku- kocioł gazowy kond jak grzeje budynek nie grzeje wody i odwrotnie.

Opublikowano
3 godziny temu, sambor napisał:

Moc kotła będzie OK, marka to już inne uwarunkowania np serwis.

Pogodówka to obecnie standard przy kondensacyjnych kotłach.

Gwarancja 5 lat to obecnie standard, tylko trzeba poczytać w instrukcji co trzeba zrobić aby te te 5 lat gwarancji dostać.

jak 1 obieg grzejników to w 99% nie potrzeba sprzęgła, chyba że jakieś cienkie rury, strefy itp dziwactwa.

Ponadto sprzęgło wymaga dodatkowej automatyki i pomp a to podnosi cenę wykonania instalacji i cenę kotła.

Przy tej samej mocy grzania  kocioł o większej mocy nominalnej będzie miał większą sprawność / spali mniej.

A większa moc kotła pozwoli na szybsze nagrzanie CW i krótsze przerwy w ogrzewaniu budynku- kocioł gazowy kond jak grzeje budynek nie grzeje wody i odwrotnie.

No to tak jak myślałem, jedyne co dla mnie na ten moment niezrozumiałe to własnie to zagadnienie z mocą minimalną i możliwościami jej wykorzystania , mianowicie w jakim przypadku taki kocioł z parametrem powiedzmy modulującym od 1.9kw ma sens bo juz wiem ze w moim nie bardzo i pisałes ze strownik i tak wczesniej rozłączy kocioł , wiec jak to jest z tym dłuzszym chodzeniem kotła na niskim parametrze przez dłuższy okres czasu ? Od czego w takim razie w głównej mierze zalezy sensownosc zakupu takowego kotła z niskim parametrem aby nie taktował i schodził na te 2kw i aby grzejniki lekko oddawały ciepło ? Bo idac z kolei tropem ze sterownik i tak rozłączy to przeciez w układach z ogrzewaniem podłogowym tez bedzie rozłaczał po osiagnieciu zadanej temperatury w pomieszczeniu i tez w takim razie nie bedzie w stanie grzac na 2kw ? I jeszcze ostatnie pytanie czy jednak mimo wszystko 24 kw nie jest za wiele bo mam tez model tera moduluje od 4.4-20.5 kw i wydaje mi sie ze ten bedzie optymalny a dodam iz z wanny sie u mnie nie korzysta od lat wiec woda tylko prysznic ? 

Opublikowano

Jak nie będzie w stanie zejść niżej to i tak każdy kocioł wyłączy się.

Podłogówka prawidłowo wykonana nie potrzebuje regulatorów pokojowych - jest grzana cała powierzchnia a grzejniki mają głowice termostatyczne, które w każdej chwili mogą taki grzejnik odciąć i skokowo zmniejszy się zapotrzebowanie na ciepło.

Jak chcesz przepłacać to jest Vaillant, Wolf, Vieśmak i inne które mają modulację do 10% mocy znamionowej, tylko ja cię zapytam gdzie to wykorzystasz?

I ile więcej zapłacisz?

Opublikowano
Godzinę temu, sambor napisał:

Jak nie będzie w stanie zejść niżej to i tak każdy kocioł wyłączy się.

Podłogówka prawidłowo wykonana nie potrzebuje regulatorów pokojowych - jest grzana cała powierzchnia a grzejniki mają głowice termostatyczne, które w każdej chwili mogą taki grzejnik odciąć i skokowo zmniejszy się zapotrzebowanie na ciepło.

Jak chcesz przepłacać to jest Vaillant, Wolf, Vieśmak i inne które mają modulację do 10% mocy znamionowej, tylko ja cię zapytam gdzie to wykorzystasz?

I ile więcej zapłacisz?

Tak już wiem ze to bezsensu , zmienie tylko na model Victrich Tera 20kw z nizsza modulacja start od 4.4 mimo iz tak jak wspominales moze nie wykorzystam ale tu ta sama cena co exa wiec juz bez znaczenia a ponoc tez kociołek daje rade i nie ma z nim wiekszych problemow , gwarancja 5lat,  oczywiscie jak serwis raz w roku i pierwszy odpał w cenie kotła a za zestaw z ogrzewaczem 125l pogodowka sterownik kocioł 7100 wiec cena wydaje mi sie ok , dzieki za podpowiedzi i pozdro 

Ps. A czy serio uwazasz ze lepiej wziac 24 kw niz 20 ? Bo to jeszcze mnie nurtuje , wydaje mi sie ze ktos pisal ze przy 200m2 chodzil mu na max 50% wiec chyba lepiej wziac 20 kw skoro model tez udany co ?

Opublikowano

Ja nic nie uważam, ani nie decyduję w cudzych instalacjach na forum, to  należy do ciebie.

Mogę tylko doradzić, a jak to przyjmiesz czy posłuchasz to już nie mój problem.

Ja decyduję w instalacjach które robię, projektuję lub nadzoruję gdyż za to mi płacą. 

Opublikowano
7 minut temu, sambor napisał:

Ja nic nie uważam, ani nie decyduję w cudzych instalacjach na forum, to  należy do ciebie.

Mogę tylko doradzić, a jak to przyjmiesz czy posłuchasz to już nie mój problem.

Ja decyduję w instalacjach które robię, projektuję lub nadzoruję gdyż za to mi płacą. 

Mała zmianka , tera tez ma 24 kw wiec roznica polega na modulacji niższej na plus dla Tera , decyzja wiec gotowa bo lepiej mysle wziac z większym zakresem modulacji niz z mniejszym  mimo tego ze moze sie nie wykorzysta ,  tak czy siak dzieki za porady i pozdrowka 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.