Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka I Grzejniki W Całym Domu

tomzboj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

proszę o poradę dotyczącą "mądrego" sterowanie ogrzewaniem strefowym (8 stref w domu).

Problem polega na tym że w każdym pokoju ma być ogrzewanie podłogowe oraz grzejniki.

Zastosowano układ z rozdzielaczami - podłogi osobno ze zmieszaniem (osobna pompa), grzejniki osobno.

Wykonywałem układy gdzie sama podłogówka była sterowana strefowo (czujnik termperatury lub regulator dwustawny--> listwa--> siłowniki+przekaźnik do kotła). W tym układzie bardzo łatwe sterowanie.

Natomiast z grzejnikami robi się wg mnie problem. Ponieważ myślałem o zastosowaniu zwykłych głowic termostatycznych, ale przypuszczam że będzie to przeszkadzało i zakłócało pracę podłogówki.

Proszę o poradę jeśli ktoś ma podobne sterowanie lub takie wykonywał jak najlepiej to ogarnąć.

Opublikowano

W dosłownie każdym pomieszczeniu masz grzejnik i podlogowke? Liczyles straty ciepła dla poszczególnych pomieszczen i dopasowywales do tego rozstaw rur czy ulozyles z zapasem? Grzejnik i podłoga mają grzać jednocześnie?

W dosłownie każdym pomieszczeniu masz grzejnik i podlogowke? Liczyles straty ciepła dla poszczególnych pomieszczen i dopasowywales do tego rozstaw rur czy ulozyles z zapasem? Grzejnik i podłoga mają grzać jednocześnie?

Opublikowano

Natomiast z grzejnikami robi się wg mnie problem. Ponieważ myślałem o zastosowaniu zwykłych głowic termostatycznych, ale przypuszczam że będzie to przeszkadzało i zakłócało pracę podłogówki.

Dlaczego miałby być problem? Sam bym dawał głowice na grzejniki.
Opublikowano

A po co taki, hmmmm...., bezsensowny układ????? :blink: Nie masz co zrobić z kasą? Od ponad 20 lat działam w branży instalacji c.o. i jeszcze z czymś takim się nie spotkałem. Zrobiłem dziesiątki (setki?) inst. podłogowych na cały dom i nigdzie nie było jak dotąd problemów z temperaturą. Nie rozumiem sensu tej koncepcji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.