tomzboj Opublikowano 18 Lutego 2018 #1 Opublikowano 18 Lutego 2018 Witam, proszę o poradę dotyczącą "mądrego" sterowanie ogrzewaniem strefowym (8 stref w domu). Problem polega na tym że w każdym pokoju ma być ogrzewanie podłogowe oraz grzejniki. Zastosowano układ z rozdzielaczami - podłogi osobno ze zmieszaniem (osobna pompa), grzejniki osobno. Wykonywałem układy gdzie sama podłogówka była sterowana strefowo (czujnik termperatury lub regulator dwustawny--> listwa--> siłowniki+przekaźnik do kotła). W tym układzie bardzo łatwe sterowanie. Natomiast z grzejnikami robi się wg mnie problem. Ponieważ myślałem o zastosowaniu zwykłych głowic termostatycznych, ale przypuszczam że będzie to przeszkadzało i zakłócało pracę podłogówki. Proszę o poradę jeśli ktoś ma podobne sterowanie lub takie wykonywał jak najlepiej to ogarnąć.
kaktusisko Opublikowano 20 Lutego 2018 #2 Opublikowano 20 Lutego 2018 W dosłownie każdym pomieszczeniu masz grzejnik i podlogowke? Liczyles straty ciepła dla poszczególnych pomieszczen i dopasowywales do tego rozstaw rur czy ulozyles z zapasem? Grzejnik i podłoga mają grzać jednocześnie? W dosłownie każdym pomieszczeniu masz grzejnik i podlogowke? Liczyles straty ciepła dla poszczególnych pomieszczen i dopasowywales do tego rozstaw rur czy ulozyles z zapasem? Grzejnik i podłoga mają grzać jednocześnie?
teres Opublikowano 20 Lutego 2018 #3 Opublikowano 20 Lutego 2018 Natomiast z grzejnikami robi się wg mnie problem. Ponieważ myślałem o zastosowaniu zwykłych głowic termostatycznych, ale przypuszczam że będzie to przeszkadzało i zakłócało pracę podłogówki.Dlaczego miałby być problem? Sam bym dawał głowice na grzejniki.
adam Opublikowano 24 Lutego 2018 #4 Opublikowano 24 Lutego 2018 A po co taki, hmmmm...., bezsensowny układ????? :blink: Nie masz co zrobić z kasą? Od ponad 20 lat działam w branży instalacji c.o. i jeszcze z czymś takim się nie spotkałem. Zrobiłem dziesiątki (setki?) inst. podłogowych na cały dom i nigdzie nie było jak dotąd problemów z temperaturą. Nie rozumiem sensu tej koncepcji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.