FireFlame Opublikowano 10 Marca 2018 #126 Opublikowano 10 Marca 2018 Meandry ludzkiej logiki są naprawdę nieskończone, jak czytam. A może po prostu: Spalanie wolne, laminarne = niska temperatura spalin, kopeć i niedopalone spaliny, sadza. Spalanie turbulentne = wysoka temperatura spalin, dopalone lotne i stałe (sadza) produkty spalania tudzież sublimacji. Widział Ktoś dym z "komina" za lecącym po waszym niebie odrzutowcem ? Nie ? Bo tam się spala turbulentnie, zupełnie jak w palniku acetylonowo-tlenowym, przykręcisz tlen od razu robi się słaba temperatura, świeci na czerwono jak pochodnia i kopci sadzą ...Bo pali się wtedy baaaaardzo wolno..., i baaardzo niską temperaturę osiąga. A dym z tłumika starego diesla jak rusza ? Często ? Bo też przedewszystkim za wolne spalanie, za niska temperatura na małych obrotach i za dużo paliwa w stosunku do tlenu. Aby czysto palić paliwami stałymi, to tylko trzeba jeszcze te dobre warunki spalania zapewnić w palniku dolnopalnego kociołka. Ma się palić w skupionej objętości, szybko, krótkim płomieniem, a powietrze wtórne winno być podane w najgorętszą strefę płomienia, a nie gdzieś dalej w kanale spalania gdzie już zdycha temperatura i proces spalania bo spaliny sie rozprężyły i ochłodziły. Nie bez znaczenia jest też temperatura opału i powietrza. U mnie zasyp czasem się żarzy w zależności od węgla, dalej się pali w szamocie... Nnno. I jak ktoś ma sposób na to jak tego bezstresowo dokonać w posiadanym kociołku, i go zdradzi, to nawet jestem gotów postawić mu browara, nie no, a co tam, nawet cztery B) Ale zastrzegam, ma się idealnie palić każdy sort i gatunek Megadżulowy, bez względu na granulację kamieni i ilość popiołu.... Tak na marginesie: Nie wiem dlaczego nikt nie wpadł na pomysł podawania PW w palnik na zasadzie dyszy Venturiego. Podciśnienia niewielkie, jednak taki układ posiadałby pewien stopień samoregulacji.
drewniak Opublikowano 10 Marca 2018 #127 Opublikowano 10 Marca 2018 Pw tak podaje u siebie, w poziomym kanale szamotowym gdzie wejście i wyjście ma po ok 100cm2 przekroju a w środku jest ok 50 cm2 i tam są otwory do pw z popielnika.
tajne Opublikowano 10 Marca 2018 #128 Opublikowano 10 Marca 2018 Schemat. Chyba muszę obniżyć tą drugą dysze bo nie raz od węgla głupieje i wylatuje przez nią słaby czerwony płomień-nie kopci z komina,ale trochę sadzy mało ale wyprodukuje.
tajne Opublikowano 10 Marca 2018 #130 Opublikowano 10 Marca 2018 Pewnie za puźno. Tylko tam się nie zapycha. Dzisiaj będe przerabiał to dać go wcześniej i obniżyć druge zwężenie czy nie?
drewniak Opublikowano 10 Marca 2018 #132 Opublikowano 10 Marca 2018 Pewnie za puźno. Tylko tam się nie zapycha. Dzisiaj będe przerabiał to dać go wcześniej i obniżyć druge zwężenie czy nie? Zlikwiduj wogóle te przewężenie a pw podaj pod koniec tego poziomego kanału.
tajne Opublikowano 10 Marca 2018 #133 Opublikowano 10 Marca 2018 Bez drugiego przewężenia to był by koniec świata,skandal. Obniżyłem i troche zmniejszyłem przewerzenie oraz zmniejszyłem PW istna rakiete,huk.
drewniak Opublikowano 10 Marca 2018 #134 Opublikowano 10 Marca 2018 Huk to nie wszystko, a temp spalin wzrosła ?
tajne Opublikowano 10 Marca 2018 #135 Opublikowano 10 Marca 2018 Wymiennik dwa piersze (ten z pomarańczowym) to jak drugie przewężenie było wysoko. Dwa ostatnie to wymiennik po obniżeniu przewężenia. Temperatura spalin chyba wzrosła ale brak danych,brak termometru. Mam jeszcze takie dwa pytania Pytanie pierwsze dlaczego drobne suche powsiekane gałązki wierzbowe są nie palne?,popalą się chwile po czym się żarzą i żarzą i ten żar z nich się nie chce spalać. Pytanie drugie dlaczego stare siano ze stodoły nie chce się palić? Popali się chwile,po czym zostają czarne włókna,które się nie palą pomimo białego węglowego,żaru? Wywiozę je pewnie na kompost albo na pole po źniwach to się za orze,ale jestem ciekawy dlaczego jest nie palne?
tajne Opublikowano 11 Marca 2018 #136 Opublikowano 11 Marca 2018 Dzisiaj to ja chyba wszystko grzeje tylko nie dom. Grzeje od rana w domu ledwo 20 a na dworze już 15. Komora zasypowa cała zalana lepikiem,skwierczącą smołą,troche wyciekło z kotła. Powietrze 1cm z komina się nie dymi. Co to za cuda?
tajne Opublikowano 11 Marca 2018 #138 Opublikowano 11 Marca 2018 A nie kopci i się pali??? Nawiedzony??
SONY23 Opublikowano 11 Marca 2018 #139 Opublikowano 11 Marca 2018 To gdzie to ciepło ze spalania się podziało ?
drewniak Opublikowano 11 Marca 2018 #141 Opublikowano 11 Marca 2018 To PP i PW tak huczy w tym wąskim gardle a ciepła z tego mało.
SONY23 Opublikowano 11 Marca 2018 #143 Opublikowano 11 Marca 2018 W prawidłowej konstrukcji coś takiego jak zimny kocioł z nadmiaru PP nie powinno się zdarzyć, chyba że opał się zawiesił.
tajne Opublikowano 11 Marca 2018 #144 Opublikowano 11 Marca 2018 Ten kocioł to tak jest podobny do prawidłowej konstrukcji jak osioł do słonia. Bez tego wąskiego gardła ogień lubił być w kominie. Dlaczego to się nie pali? Czarne włókna. I tak nie będę tego palił bo to nie ma sensu,za orze się.
drewniak Opublikowano 11 Marca 2018 #147 Opublikowano 11 Marca 2018 Może izolacje przeciwpożarowe produkować.
tajne Opublikowano 11 Marca 2018 #148 Opublikowano 11 Marca 2018 Dobra mniejsza o to niepalne stare siano. Chciałem poruszać temat kształtu dyszy palnika. Jak tak to widzę,nie koniecznie to jest dobrze,ja to zaobserowałem w swoim złomie.1 Dysza kwadratowa na środku paleniska: Wymiary 6cm wysokości na 10cm szerokośći. Plusy:łatwo zrobić Minusy:opał najszybciej wypala się na środku,przed palnikiem powstaje dziura,bo opał stoi na nóżka po bokach,łatwo zapychalna. 2 Dysza prostokątna: Wymiaty 4cm wysokości 20cm szerokość Plusy:oapł wyapala się równo na całej szerokości,lepiej przykryta żarem,bo niska. Minusy:może się zdarzyć,że płomień jest na środku dyszy a bokami ucieka niespalony dym. 3 Dysza półokrągła Plusy:lepszem mieszanie gazów Minusy:możliwość wypalenie się dziury przed palnikiem. 4 Dysza okrągła Plusy:bardzo dobre mieszanie gazów Minusy:możliwość wypalenie się dziury przed palnikiem. DOPROWADZENIE POWIETRZA WTÓRNEGO: 1 Przed dyszą: Plusy:gazy mają czas na zmieszanie się z PW Minusy:bardzo łatwo zapychalna,możliwość blokowanie PG,łatwiejsze wypalanie się dziur przed palnikiem 2 W dyszę: Plusy:teorytycznie powinno być samoregulujące,PW podane w najgorętszy obszar płomienia. Minusy:zapychalne,możliwość blokowanie PG 3 Za dyszę: Plusy:łatow doprowadzić,dobrze działą na dużej mocy,względnie nie zapychalne Minusy:jak jest mniejszy płomień to nie bierze udziąłu w spalaniu tylko chłodzi komore spalania i/lub rozżedza dym,duża mośliwość blokowania ciągu. Ten mój złom (kocioł) to jest z gatunku twardy beton,niereformowalny. Jak by nie było tak wąsko za przegrodą to bym wsadził taki dopalacz i by był spokój,wtedy to temperatura spalin by była po za skalą. http://www.piec-zero.tk/wp/2018/03/koza-z-dopalaczem-0-ppm/
marcus312 Opublikowano 11 Marca 2018 #149 Opublikowano 11 Marca 2018 Nie masz jeszcze w swojej kolekcji palnika pionowego . PW w środek dyszy od góry wtedy się nie zapycha wykonałem już taki palnik kiedyś i pokazywałem :D
tajne Opublikowano 12 Marca 2018 #150 Opublikowano 12 Marca 2018 Jaką ma wysokość ten cały palnik? Dzisiaj szturmowałem zawzięcie wlot PW po płomień był cerwieniejący na końcu,aż w końcu podniosłem jeden kawałek podłogi palnika i zrobił się jasny biały. Co myślicie o zrobieniu takiego dopalacz z cegieł szamotowych. Jak będzie lepsza izolacja jak szamot będzie się stykał z płaszczem wodnym czy jak się nie będzie stykał z płaszczem wodnym? Czy zastosowąć zwężenie na końcu dopalacza? Czy może niżej? Chce aby płomień siedział w dopalaczu i pod żadnym pozorem z niego nie wychodził. Co włożyć do doplacza aby było lepsze zmieszanie gazów palnych z tlenem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.