Gość Oldek Opublikowano 8 Lutego 2018 #1 Opublikowano 8 Lutego 2018 Dopadła mnie awaria 38 letniego bojlera. Dziś przyszedł bojler viessmann 160 i będzie podmianka. Zanim przyjdzie hydraulik chciałbym wiedzieć który króciec do czego. Ktoś mi podpowie?
smok Opublikowano 8 Lutego 2018 #2 Opublikowano 8 Lutego 2018 1-zimna woda z sieci 2-wyjscie z wężownicy(powrót do kotła ) 3-wejście wody do wężownicy(zasilanie z kotła) 4-cyrkulacja 5-ciepła woda z bojlera 6-miejsce na czujnik temperatury cwu.Jeżeli to jest bojler poziomy HoriCell.
Gość Oldek Opublikowano 8 Lutego 2018 #3 Opublikowano 8 Lutego 2018 Dzięki @smok, jakoś chodziło mi po głowie że ten króciec zaznaczony na czerwono to musi być ciepła woda. Jeszcze raz dzięki
smok Opublikowano 8 Lutego 2018 #4 Opublikowano 8 Lutego 2018 Ktoś tam pewnie przełożył ten znacznik.Tam gdzie są króćce nr1i2 to jest spód bojlera.
Gość Oldek Opublikowano 8 Lutego 2018 #5 Opublikowano 8 Lutego 2018 Jasne, a jeśli można to jeszcze dopytam. Nie mam cyrkulacji cwu, czyli trzeba zaczopować 4. Czujnik 6, jest tylko gwint na krućcu, też zaczopować i czujnik podłączyć do krućca ?
smok Opublikowano 8 Lutego 2018 #6 Opublikowano 8 Lutego 2018 Cyrkulacje możesz zaślepić lub wkręcić zawór kulowy, może się kiedyś przydać, Na 6 powinna być nakręcona końcówka w którą się wkłada czujnik.
Gość Oldek Opublikowano 8 Lutego 2018 #7 Opublikowano 8 Lutego 2018 A są takie końcówki do kupienia, np w OBI (mam pod ręką) albo w sklepach hydraulicznych ? Czy na własną rękę trzeba coś kombinować
sambor Opublikowano 8 Lutego 2018 #8 Opublikowano 8 Lutego 2018 Na czujnik powinna być ślepa tuleja pomiarowa - czujnik nie może mieć kontaktu z wodą Sprawdź jak jest u ciebie
Gość Oldek Opublikowano 8 Lutego 2018 #9 Opublikowano 8 Lutego 2018 jest tylko gwint, tak na moje oko to 1/2" i prosto do wody. Nie dostałem tulei, tylko króciec zakończony gwintem. Może bym uprzedził hydraulika (ma być jutro) i kupił taką tuleję. Dzięki za info co kupić ! A w nagrodę dam foto bojlera który służył 38 lat :)
smok Opublikowano 8 Lutego 2018 #10 Opublikowano 8 Lutego 2018 Oryginalna wkładka jest droga. Nakręć mufę pół cala z nierdzewki lub mosiądzu.W mufę wkręcić musisz coś takiego. http://www.loebbeshop.de/viessmann/regelungen/zubehoer/tauchhuelse-r12-x-200mm.htm Tylko wewnętrzna średnica musi pasować do czujnika jaki tam będziesz chciał sobie włożyć.I zmierz sobie na jaką głębokość da się wkręcić do bojlera bo ten króciec w bojlerze jest zagięty ku górze.Wszystko z nierdzewki lub mosiądzu.
sambor Opublikowano 8 Lutego 2018 #11 Opublikowano 8 Lutego 2018 Może być coś takiego http://allegro.pl/tuleja-zanurzeniowa-afriso-15x16x100-mm-555034-i6809820038.html, choć 10cm długości to trochę mało, przydałoby się 20cm. Są takie na rynku - tylko trzeba poszukać w necie. Dodatkowo trzeba znać średnice czujnika , który wchodzi do tej tulei.
ameno25 Opublikowano 8 Lutego 2018 #12 Opublikowano 8 Lutego 2018 Ja mam taką tuleje własnie 10cm wydaje sie że czujnik w niej odczuytuje porawnie , moze z małym opóżnieniem , bo CWU przebija o te 2* , także taka 20cm była by pewnie lepsza
Gość Oldek Opublikowano 8 Lutego 2018 #13 Opublikowano 8 Lutego 2018 Dziękuję koledzy za przybliżenie tematu. Chyba wiem jak jutro podłączenie czujnika się zakończy. Mufka 1/2" i na niej korek, bo takiej tulei co @sambor proponuje pewnie w okolicy jutro z rana nie kupię, a jak kupię tuleję to wkręcę ją w tą mufkę, czujnik ma 6 mm. Tymczasowo czujnik cwu aluminiową folią okręcę do tego wystającego króćsa i może pianką obsmaruję. Błąd pomiarowy będzie, ale chyba nie taki żeby mi kociołek nie wyrobił. A może przebić się przez piankę do blachy i tam wsadzić czujnik ?
sambor Opublikowano 8 Lutego 2018 #14 Opublikowano 8 Lutego 2018 Najmniejszy błąd będzie jak czujnik będzie w środku, ale można dać przy samej blasze - pod izolacją. Taką tuleję możesz spróbować zamówić w Onninenie np na Zabłockiej - na tyłach MacDonalda na Modlińskiej, to towar na zamówienie, więc kilka dni poczekasz. Lub pytać tych sprzedawców co krótkie sprzedają, może mają też długie.
Gość Oldek Opublikowano 9 Lutego 2018 #15 Opublikowano 9 Lutego 2018 Tuleję dla czujnika kupiłem bez problemu, 15 cm. trochę krótko bo w bojler wchodzi pewnie tylko z 5 cm. Na foto bojler który grzał wodę u mnie wodę od 1980 roku. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi w temacie.
Gość Oldek Opublikowano 19 Lutego 2018 #17 Opublikowano 19 Lutego 2018 Na finiszu wyszło jak na foto. Śmiało mogę napisać że wymiana bojlera nie jest tania :(
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.