Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Co Jest Nie Tak Z Tym Piecem?

Bkrukl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale przecież to jest naczynie do CWU a nie do CO w układzie zamkniętym...

Opublikowano

Panus patrze i patrze na to zdjęcie i nie widze żeby gdzieś tak pisało.... Tylko że ja się na tym tak średnio znam... Z czego wnioskujesz że to naczynie nie jest do c.o?

Opublikowano

Czyli reasumując, najprawdopodobniej do wymiany ten zbiornik bo:

1. Jest za mały

2. Nie jest od tego i nie ma prawa dobrze działać.

Tak?

Opublikowano

To jest na pewno do bojlera na zimnej wodzie. Jest piktogram kranu na zbiorniku. 

Opublikowano

Ok. To dziś jade do hudraulicznego. Żeby wymienić ten zbiornik będę musiał całą wodę z instalacji spuścić, tak?

Opublikowano

Panus patrze i patrze na to zdjęcie i nie widze żeby gdzieś tak pisało.... Tylko że ja się na tym tak średnio znam... Z czego wnioskujesz że to naczynie nie jest do c.o?

Po 1 - Na naklejce jest kran więc samo to już daje do myślenia.

Po 2 - Ciśnienie jest do 10bar, gdzie naczynia do CO to chyba max 3-3,5bar mają.

Pojemność musisz dobrać do ogólnej zawartości wody w układzie, chyba około 5% pojemności powinno miec. Sam kocioł ma 115l wody, policz ile możesz mieć w grzejnikach, rurach.

Opublikowano

Przy okazji załóż taki zawór który polecał ci gmaj22.

Opublikowano

Naczynie CWU różni się od CO oprócz ciśnienia max tylko atestem do wody pitnej czyli membrana jest z odpowiedniego materiału więc jakiś duży błąd to nie jest. Ciśnienie CO jest chyba do max 6 bar a do CWU chyba 10 zależy od producenta.

Natomiast ważny jest dobór jego pojemności dobrze posłużyć się tutaj programem do doboru naczyń albo policzyć to w ten sposób, że pojemność nominalną naczynia podzielić na dwa. Dlaczego? Bo to 5% całkowitej ilości wody w układzie to jest rozszerzalność cieplna wody ale połowę naczynia zabiera membrana no i jeszcze ze dwa litry wody wstępnie w naczyniu trzeba uwzględnić. Ja dobrałem naczynie na początku o wielkości  5%  i okazało się sporo za małe, owszem woda jakoś się pomieściła ale wzrost ciśnienia juz przy 60 stopniach był bardzo duży, teraz mam wahania max 0,3 bara.

Opublikowano

Policzyć ile mam w rurach i grzejnikach... No dobra, będzie cieżko ale może sie uda...

Opublikowano

Ok, to policzę na tyle na ile mi sie uda, i dodam tak z 5 litrów więcej dla pewności i już.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.