Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Klapka Od Wentylatora

kubryn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś mi wytłumaczy jak ma prawidłowo działać klapka od wentylatora w moim piecu per eko ksr 14 KW, która ma umożliwiać dopływ powietrza w czasie pracy i domykanie, gdy przestaje wentylator podawać powietrze? Sprawdzałem metodą prób i błędów i jestem niemal w 100% pewny, że w pozycji "w prawo" jest domykana, a "w lewo" jest otwarta i umożliwia pełen nadmuch. Są tam te śrubki, ale z tego co zauważyłem powietrze podawane jest z wentylatora od lewej do prawej, także teoretycznie gdy wentylator dmucha zamiast otwierać zamyka tą klapkę. Czy ja coś źle rozumuje czy to fakt? Zauważyłem, że przy moim założeniu dużo lepiej wypala mi się eko także chyba by się to zgadzało.

Poniżej zdjęcie tego ustrojstwa.post-76703-0-60314600-1516576709_thumb.jpg

Opublikowano

Tak jak jest teraz, to nie działa i nie będzie działać. Musisz obrócić ten wentylator "do góry nogami".

Opublikowano

Chociaż nie,dźwigienka obciążnika powinna być w drugą stronę,samego obciążnika nie przełożysz bo mało miejsca.Tak jak pisze poprzednik,obróć dmuchawę o ile się zmieści.Zmieniałeś dmuchawę czy tak jest od dawna?

Opublikowano

Konopka nie jest dobrze bo klapka jest w górnej pozycji (max otwarcie). Tutaj akurat konstrukcja wentylatora jest taka że nie da rady tego odważnika ustawić na godzinę 3 czy też jak u mnie na godzinie 4-5. Sadzę że zawadzi o śruby mocujące.

Opublikowano

Z obróceniem dmuchawy też może być problem, bo przeszkadzają sruby podajnika. Na to też jest rada: rozebrać obudowę dmuchawy i nawiercić nowe otwory na ośkę klapki w dolnej części kanału. Wtedy przeciwwagę ustawić tak, jak jest teraz :)

Opublikowano

Konopka nie jest dobrze bo klapka jest w górnej pozycji (max otwarcie). Tutaj akurat konstrukcja wentylatora jest taka że nie da rady tego odważnika ustawić na godzinę 3 czy też jak u mnie na godzinie 4-5. Sadzę że zawadzi o śruby mocujące.

Poprawiłem się,post niżej.Można by spróbować obrócić obciąznik w prawo ile się da,bo  będzie się opierał o obudowę.

Opublikowano

W tej sytuacji są tylko dwa wyjścia: albo przełożenie osi obrotu klapki na dół, albo dorobienie "przedłużacza" kanału powietrznego  o 5 cm. (aby umozliwić wychylenie śruby w stronę zasobnika)

Są takie "gotowce" razem z klapką, tylko po co komu dwie? :)

Opublikowano

Musiałaby  być przedłużona o co najmniej 7-8 cm, żeby sruba, wychylając się, ominęła kołnierz przyłączeniowy palnika. A zaraz za nim jest dolna krawędż kotła.

Ja wywiercił bym nowe otwory w dolnej części kanału i przełożył oś wraz z klapką. Potem w jeden z górnych otworów wkręcił śrubę jako ogranicznik ruchu klapki, żeby w momencie zatrzymania dmuchawy nie opadła na wirnik.

Opublikowano

I to jest najmniej pracochłonna rada :)  Moze akurat najlepsza...

Opublikowano

Te klapki miały być lekarstwem na zbyt wysokie ciągi kominowe. To się zaczęło, jak popularne stały się kominy ceramiczne i najczęściej w rozmiarze 200mm...

Początkowo radość z nieco niższego spalania szybko została wyprostowana, bo najczęściej ta klapka powoduje,że w kotle jest czarno i może występować "smoła węglowa" oblepiająca wymiennik, co nie występuje, jak tego ustrojstwa brak. Ogólnie zamiast tego pseudo-leku lepiej inwestować w RCK

Szczerze mówiąc ja bym odkręcił dmuchawę, rozebrał ją w połowie i wywalił ta klapkę razem z tym odważnikiem, jak ci się nie chce to zabezpiecz jakims drucikiem w takiej pozycji, aby była stale otwarta

Opublikowano

Ja zamiast klapki mam zamontowany drugi wentylator, który pracuje non-stop.

O co tu chodzi? Moglbys to doprecyzowac?

Opublikowano

Oczywiście jest to złośliwość pod moim adresem,że nie używam ani klapki ani przesłony.Ale tak jest.Przy zasypowcu napewno bym sobie na to nie pozwolił ale przy podajniku absolutnie nic się nie dzieje.Krótko mówiąc,jak p.Andrzej M chce może używać i pięciu dmuchaw,nawet na korbę,mnie to nie przeszkadza,a klapki używał nie będę

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie. Piec już taki był, po zakupieniu domu zostałem szczęśliwym/ nieszczęśliwym :unsure: :unsure: :unsure: posiadaczem tego cuda :P :P :P . Gdy paliłem pelletem jak poprzedni właściciel, klapka ta była na stałe zamknięta (wtedy jeszcze tego nie wiedziałem, a pellet wypalał mi się kapitalnie), jednak problemy zauważyłem, gdy zacząłem palić ekogroszkiem. Przy zamkniętej klapce nie dopalał mi, po usytuowaniu jej w pozycji "otwarte", zauważyłem dużą różnicę, na plus. Dlatego ten temat zaczął mnie intrygować.

Jednak gdy ustawiłem ją w pozycji otwarte, w ciepłe dni temperatura podajnika dochodziła w podtrzymaniu do 45 stopni, ale ten temat już doczytałem na forum, także chyba rzeczywiście zainwestuje na nowy sezon w RCK, bo 300 zł to nie majątek, a za czas spędzony w kotłowni podziękuje.... :D :D :D, tym bardziej, że już dwóch dużo bardziej doświadczonych kolegów z forum mi to sugerowało, bo ja to jestem amator.

A jak to ustrojstwo się montuje, normalnie w wyczystce? I jak się to odpowiednio reguluje?

Opublikowano

A skąd mamy wiedzieć jaki kupisz? Na wyczystkę, komin czy czopuch? Jak kupisz, w opakowaniu bedzie instrukcja montażu i regulacji.

Co do montażu w wyczystce - nie może być za nisko.

Opublikowano

Chciałbym kupić taki który się sprawdzi. Drzwi od wyczystki mam jakieś 70 cm od posadzki to nisko?

Opublikowano

Wystarczająco wysoko, żeby syf z komina nie zasypał RCK.

Opublikowano

To co teraz napiszę, to robisz na własną odpowiedzialność pod warunkiem, że masz dobry komin, dopływ powietrza do kotłowni oraz wentylację. Zamiast dawać RCK, możesz lekko uchylić tą wyczystkę. Zrób to w dzień, nie w nocy. Musisz mieć nad tym kontrolę. Tyle czasu wystarczy, żeby sie przekonać, czy w ogóle takiego RCK potrzebujesz.

Opublikowano

A co w takim przypadku będzie objawem świadczącym, że potrzebuje RCK ?

Opublikowano

Ustąpienia objawów skłaniających do kupna i załoźenia RCK :)

Opublikowano

Rozumiem. Co do wentylacji, to ciężko mi powiedzieć czy mam dobrą wentylację. Pomieszczenie jest zamknięte, z jednej strony drzwi do części mieszkalnej, z drugiej drzwi do garażu. Brak okien, dwie kratki wentylacyjne, przy których widać mały ruch powietrza.

Dziwi mnie jeszcze jeden fakt.  Zapomniałem napisać, że dzwoniłem wcześniej do serwisu, pracownik powiedział mi, że takie ustawienie klapki od wentylatora jest prawidłowe i żeby rozkręcić go, wyczyścić dmuchawę oraz palenisko z ewentualnego popiołu od dołu (jest tam taka śrubka i idzie dojść do tej części pod rurą kolanka, dojście od popielnika) gdyż to może powodować błędną prace tej klapki, która przy nadmuchu powinna wychylać się w lewą stronę i otwierać się :blink: :blink: :blink:

Opublikowano

Masz w kotłowni doprowadzono świeże powietrze?

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.