cmatix Opublikowano 21 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Jak rozwiązać lub czym przedłużyć i który komin. Mam mianowicie taki problem że są oba wyloty kominów koło siebie. Jeszcze gazem nie grzeje ale widze że jak dogrzewam teraz kozą to z komina spalinowego kominkowego zalatuje dym do wylotu i czerpni od pieca gazowego , a kiedy on będzie pracował to piec gazowy kondensacyjny na bank wyłapie nieczyste powietrze i wejdzie w tryb awaryjny lub sie automatycznie wyłaczy.Moje pytanie jak ew. przedłużyć komin od kominka czy wystarczy przedłużenie ocieplonego stalowego komina ok 0,5-0,7m + strażak czy lepiej przedłużyć komin od pieca gazowego kondensata lub ew. czy istnieje kątowe wyjście z komina dla pieca kazowego.Zdjęcie komina w załączniku
Przemyslaw85 Opublikowano 21 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Ja bym tego nie ruszał no może poza tym strażakiem którego żeś zamontowałam nie wiadomo no co. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
cmatix Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 21 Stycznia 2018 A no tam tylko była założony daszek by nie lał deszcz do środka komina, ale to jest sciągnięte.
Przemyslaw85 Opublikowano 21 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Powiesz nam gdzie ty masz czerpie zamontowana że ci zaciąga nią spalony. Nie mów że na dachu. Sorry ale nie bardzo rozumiem problem. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
cmatix Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor #5 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Powiesz nam gdzie ty masz czerpie zamontowana że ci zaciąga nią spalony. Nie mów że na dachu. Sorry ale nie bardzo rozumiem problem. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Dołączyłem nowe zdjęcie , może dużo się nie różni ale widać drugie wyjście kominowe, bo na wcześniejszym malując strzałę zamalowałem
Przemyslaw85 Opublikowano 21 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Komin z 2 przewodami spalinowymi/dymowymi jest zrozumiały ale co ma do tego czerpnia i gdzie ją masz? Czerpnia to miejsce gdzie jest zasypane powietrze np do urządzeń grzewczych czy też do wentylacji. No i teraz pytanie gdzie masz ja usytuowaną? U mnie też są 2 przewody domowe ale czerpnie mam zlokalizowaną na dole. Nie odnotowałem jeszcze sytuacji kiedy by to zaciągało mi spaliny. No chyba że to sąsiad tak zadymi że świata nie widać. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
panus Opublikowano 21 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Wychodzi na to że u kolegi czerpnia jest kanałem wentylacyjnym w tymże samym kominie co są kanały spalinowe :o
cmatix Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor #8 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Komin z 2 przewodami spalinowymi/dymowymi jest zrozumiały ale co ma do tego czerpnia i gdzie ją masz? Czerpnia to miejsce gdzie jest zasypane powietrze np do urządzeń grzewczych czy też do wentylacji. No i teraz pytanie gdzie masz ja usytuowaną? U mnie też są 2 przewody domowe ale czerpnie mam zlokalizowaną na dole. Nie odnotowałem jeszcze sytuacji kiedy by to zaciągało mi spaliny. No chyba że to sąsiad tak zadymi że świata nie widać. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Chyba sie nie rozumiemy. Pierwszy komin który jest na zdjęciu, po lewej stronie ma szacht wentylacyjny a w nim rura dwuścienna 80/125 do pieca kondensacyjnego.Po prawej stronie jest komin do kominka który będzie miał czarpnie przy fundamencie na dole a wylot na górze, n atym samym poziomie co piec gazowy. Jak wiemy piec gazowy kondensacyjny czerpie powietrze od góry przez rure dwuścienną. I tu jest taka sytuacja kiedy zapale w kominku na dole to spaliny wylatują na górze z komina i widać jak nosi dym w strone komina i czerpni do pieca gazowego ( pieca jeszcze nie mam założonego) . ale już widać że kiedy będe sobie palił delikatnie w kominku to spaliny na górze będą zanieczyszczały spaliny dla pieca gazowego który będzie podgrzewał naprzykład wode użytkową. Co na bank będzie powodowało że elektronika w piecu gazowym będzie wyłapywała zanieczyszczone powietrze i na bank piec będzie wchodził w tryb awaryjny lub nie będzie pracował. Mam nadzieje ze to wyjaśnia sprawe co do opisu sytuacji.
sambor Opublikowano 22 Stycznia 2018 #9 Opublikowano 22 Stycznia 2018 To masz problem - może trzeba przerobić system kominowy i czerpnię powietrza dać przez ścianę pomieszczenia z kotłem. PSPozdrowienia dla projektanta takiego pomysłu.
cmatix Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor #10 Opublikowano 22 Stycznia 2018 To masz problem - może trzeba przerobić system kominowy i czerpnię powietrza dać przez ścianę pomieszczenia z kotłem. PS Pozdrowienia dla projektanta takiego pomysłu. No nie chce rury wystającej centralnie na wprost wejścia do domu. Myslałem jeszcze czy nie było by szansy przed samym wylotem ją skierować pod kątem by był wylot i czerpnia jak by z boku a komin spalinowy od kominka przedłużyć o 0,5m kwasówką ocieploną o takie coś nakładane http://allegro.pl/przedluzenie-komina-izolowane-fi-200-0-5m-wegiel-i5694015419.html?fromVariant=5693945188 można nawet co 5 czy 10 lat wymienić jak go zje a jest łatwo wymienialne bo tylko nakładane.
sambor Opublikowano 22 Stycznia 2018 #11 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Możesz przedłużyć wylot z kominka o min 0,5-0,8m lub przestać palić w kominku jak będzie działał kocioł PS Sama czerpnia powietrza jest na równo ze ścianą.
cmatix Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor #12 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Nie no czerpnia wychodzi nad kominem z 10-12cm a wyżej jest wylot spalin.
Przemyslaw85 Opublikowano 22 Stycznia 2018 #13 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Sam to wymyśliłeś i robiłeś czy to czyjaś wesoła twórczość? Już było by lepiej jakbyś ta czerpie zrobił 30cm powyżej blachy. Zrób to tak by miało ręce i nogi czyli czerpnia przed ścianę. A tą co masz sobie odpuść. Co do wystawienia rury. Musi ona być dobrze przymocowana. W przeciwnym razie przy silnych wiatrach może się urwać i zrobić komuś krzywdę. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
cmatix Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor #14 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Co do projektu komina to taki pomysł firmy projektowej i tak wszyscy maja w projektach z102 i z102 gp. Będe w sobote na budowie wyjde na dach zrobie dokładne zdjęcia.
teres Opublikowano 23 Stycznia 2018 #15 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Trzeba było dać rurę 1 ścienną spalinową w komin, a powietrze brałby Ci przez kratkę w ścianie komina. Chyba, że kanał gazowy nie ma kratki z boku (ale 2 tam widać).
cmatix Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor #16 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Kratki z boku są wentylacyjne do okapu w kuchni + do wentylacji kuchnia-salon. Zastanawiam się czy lepiej przedłużyć komin spalinowy od kominka rurą stalową ocieplaną ok 0,5 lub 0,7m, czylepiej zdjąć daszek z przewodu spalinowego od gazu i jego przedłużyć o podobne długości.
sambor Opublikowano 28 Stycznia 2018 #17 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Przedłuż rurę od kominka o jakiś 1m Daszku na rurze od kotła nie powinno być
cmatix Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor #18 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Czyli przedłużyć czymś takim 1m komin spalinowy od kominka. http://www.sklepkominex.pl/przedluzenie-komina-1metr-fi-180-p-466.html Na spalinowym od gazowego jest dosłownie taki malutki daszek a ja tylko założyłem taki większy bo zacinało mi tam wode do śkotłowni a piec będzie montowany koło lipca i wtedy go zdejme
kazimip Opublikowano 28 Stycznia 2018 #19 Opublikowano 28 Stycznia 2018 twój problem to nie umiejscowienie wyjścia kominów a ich wysokość ponad kalenicę dachu. przy wiatrach od drugiej strony wiatr się "zagina" dusząc ciąg kominowy i ten który aktualnie pracuje (jest cieplejszy) jest wpychany do komina który stoi.stąd smrody w kotłowni.Należy wyciągnąć wyjścia kominów ponad kalenice poprzez nadstawki na kominach ŻADNYCH strażaków, wiatraków itd. Żaden kominiarz ci tego nie dopuści do użytku.Komin gazowy powinien mieć daszek aby nie padało do środka.przy kominie węglowym może ale nie musi.Komin wentylacyjny może mieć daszek,strażaka pod warunkiem że z dala od kominów opałowych. powodzenia kazimip
Przemyslaw85 Opublikowano 28 Stycznia 2018 #20 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Kazimierz co ty gadasz. Komin nie musi wstawać ponad kalenice. Kominiarz też co nie wejdzie na taki wysoki komin. Wszystko zależy jaka jest odległość od kalenicy, kąt nachylenia dachu i jego wysokość od strony kalenicy. Tu problemem jest zaciąganie powietrza zaraz obok wylotu. Ktoś nie zrozumiał tego jak powinno to działać. Osobiście mam tak zbudowany komin i kominiarz nie miał co do niego zastrzeżeń. Spalin mi nie zaciąga. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
teres Opublikowano 28 Stycznia 2018 #21 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Kratki z boku są wentylacyjne do okapu w kuchni + do wentylacji kuchnia-salon. Zastanawiam się czy lepiej przedłużyć komin spalinowy od kominka rurą stalową ocieplaną ok 0,5 lub 0,7m, czylepiej zdjąć daszek z przewodu spalinowego od gazu i jego przedłużyć o podobne długości. Ja bym dorobił kratki wentylacyjne w kominie do kotła i zrobił mu zasys powietrza przez kratki (spod płyty dachowej).
cmatix Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor #22 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Kazimierz co ty gadasz. Komin nie musi wstawać ponad kalenice. Kominiarz też co nie wejdzie na taki wysoki komin. Wszystko zależy jaka jest odległość od kalenicy, kąt nachylenia dachu i jego wysokość od strony kalenicy. Tu problemem jest zaciąganie powietrza zaraz obok wylotu. Tu mnie "Kazimip" nie przeraził bo zajechał się troche z opisem. Komin od strony kalenicy ma ok 100cm od strony rynny ok 140cm , kąt dachu 36stp, początek komina od kalenicy 150-160. Dach wschód-zachód. Na początek zamontuje przedłużenie komina spalinowego od kominka o ok 0,7m i zobacze co się bedzie działo.
colover Opublikowano 1 Lutego 2018 #23 Opublikowano 1 Lutego 2018 A czy przypadkiem na komin dymowy nie wolno nakładać żadnych daszków, strażaków itp?
colover Opublikowano 2 Lutego 2018 #24 Opublikowano 2 Lutego 2018 Bałbym się, że taki strażak zalepi się smołą albo nagarem, zablokuje pod wiatr i nie będzie ujścia spalin.
Bunio79 Opublikowano 8 Marca 2019 #25 Opublikowano 8 Marca 2019 Witam. I jak rozwiązałeś ten problem?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.