eddie Opublikowano 14 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Witam, chciałem zastosować w swojej kotłowni rozdzielacz na 3 obiegi grzewcze z czego w pierwszym byłby wpięty bypass jako sprzęgło hydrauliczne. drugi obieg grzejniki i trzeci obieg ogrzewanie podłogowe. Maks. przepływy: 0,45m3/h, 10,5 kW przy Δt 20K prędkość przepływu 0,36m/s1,25m3/h, 29 kW przy Δt 20K prędkość przepływu 1m/s czy to dobre rozwiązanie czy lepiej sprzęgło?
sambor Opublikowano 14 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Daj normalne , klasyczne sprzęgło 40kW i będzie dobrze, To co proponujesz jest do niczego
eddie Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 15 Stycznia 2018 A mam jeszcze jedno pytanie gdyz nie chce zakładać oddzielnego tematu jakie jest lepsze sterowanie pogodowe czy Np termostat w każdym pokoju i siłownik mowię tu o dwóch obiegach grzewczych. Przeczesałem cały internet zdania sa tak podzielone prosiłbym o wytłumaczenie dlaczego a nie mówienie bo tak z góry dzięki
shogunzlasa Opublikowano 16 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Jak już coś to siłownik + pogodowe lub termostaty.Termostatami sterujesz niezależnie - każde pomieszczenie możesz ustawić osobno, siłownikiem sterujesz cały dom w jednym punkcie. Jak masz źle dobrane grzejniki to w jednym pomieszczeniu będzie za ciepło, w drugim za zimno itd.Jak masz żeberka to jeszcze pokombnujesz - tam dodasz, tam odejmiesz, ale i tak sterujesz całym domem.Możesz to łączyć ale to trochę przerost formy nad treścią.Wolę termostaty, zawory 3D są dobre zwłaszcza jak już ktoś ma zrobione w domu grzejniki i np. przerabia kotłownie
eddie Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor #5 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Ja właśnie modernizuje kotłownie i mam grzejniki i podłogówkę, dom parterowy bez poddasza użytkowego. To w moim przypadku lepiej zawor 3D ?
sambor Opublikowano 16 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Trzeba policzyć grzejniki, wykonać wg obliczeń i zastosować regulację pogodową na zaw 3-D z siłownikiem. Jeżeli bierzesz kocioł gazowy to na stronie producenta kotła są gotowe schematy hydrauliczne. Instalacja wykonana wg takiego schematu i prawidłowych obliczeń nie wymaga żadnych siłowników.
eddie Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor #7 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Grzejniki trzeba policzyć do wyregulowania krzywej grzewczej? Czy do zastosowania zaworu 3d? Mysle nad vitodens 200 i tam na sterowniku jest ustawienie temperatury pokojowej i jak ustawie na nim 21 to w pomieszczeniach mniej wiecej bede miał 21 na jakiej zasadzie to działa ze kocioł wie jak w pokoju nie ma czujnika nie bedzie sytuacji ze jest za zimno lub za ciepło. Dodam jeszcze ze zmieniam kocioł z węglowego na gazowy i instalacja w pokojach jest juz wykonana. Sambor jak to przeliczyć? Chciałbym to zrobic tak jak być powinno
sambor Opublikowano 16 Stycznia 2018 #8 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Trzeba policzyć dla wszystkich pomieszczeń zapotrzebowanie na ciepło i do tego dobrać grzejniki lub podłogówkę - można zlecić komuś cały projekt lub sam audyt OZC Można policzyć przybliżone zapotrzebowanie wg programu doboru grzejników.
eddie Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor #9 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Ja mam dobrane juz grzejniki bo juz mieszkam kilka lat to zanim zdecyduje sie na pogodowe sterowanie i zawor 3D musiałbym sprawdzić czy sa dobrze dobrane bo moze okazać sie ze nie zda egzaminu tak? A podłogówkę jestem w stanie jakoś wyliczyć? Jak np ustawić przepływy jezeli nie znam długości rur ani rozstawu rury?
sambor Opublikowano 16 Stycznia 2018 #10 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Jaki miałeś dotychczas kocioł? Jak kondensacyjny to OK, jak węglowy, to dobrane do węglowego grzejniki będą za małe do prawidłowej pracy kotła kondensacyjnego . Aby policzyć podłogówkę trzeba znać zapotrzebowanie na ciepło danego pomieszczenia - zacznij od tego.
eddie Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor #11 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Atmos zagazowujący drewno i grzejniki raczej sa przeliczone na wysoki parametr. Tylko w tym przypadku juz raczej nie zmienię grzejników wiąże sie to z remontem malowaniem itp innych kotłów nie ma wiec z drugiej strony jaki kocioł zamontowac. Albo po prostu np kocioł niższej klasy i sterownik pokojowy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.