Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ocena Instalacji - Czy Prawidłowo Wykonana?

Slonik991

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od niedawna jestem posiadaczem domu kostki z lat 80tych. Przeszedł od gruntowną modernizację. Niestety ale nie zdążyłem tylko z dociepleniem domu.

Stąd zapewne problem z dużym spalaniem ekogroszku (ok 30-35kg/dobę).

Jednak jak wszyscy chciałbym sprawić aby opału szło mniej :)

Stąd moje pierwsze pytanie.

Czy instalacja którą wykonał niedoświadczony w instalacjach CO hydraulik jest wykonana prawidłowo?

post-77229-0-30869200-1515837346_thumb.jpgpost-77229-0-30869200-1515837346_thumb.j

Proszę Was o ewentualne sugestie do poprawek.

Dzięki

Opublikowano

Proszę wyjaśnić mi co jest nie tak.

Dodam tylko że są jeszcze zamontowane dwa zawory bezpieczeństwa 2,5 bar, jeden przy kotle drugi przy przeponowym naczyniu wzbiorczym.

Najlepiej jak mógłbym prosić o schemat instalacji.

Opublikowano

Jest to tak prosta instalacja, że schematów ( dobrych) jest bez liku

U Ciebie że jest wszystko, począwszy od zabezpieczenia kotła,po montaż pompy względem mieszacza 3D i niepotrzebny tu zawór różnicowy.

Opublikowano

Schematów może być wiele w zależności od tego jaką jest instalacja a tego nie piszesz - grzejniki, podłoga, termostaty na grzejnikach, czy ma być ochrona powrotu, czy CWU ma być ładowane osobno?

Kto ma to wiedzieć?

Opublikowano

* I piętro - 4 grzejniki z zaworami termostatycznymi + b.mała podłogówka w łazience na zaworze rtl

* parter - 4 grzejniki z zaworami termostatycznymi + 2 małe podłogówki na zaworach rtl

* rury:

piony - pex 25

do grzejników  - pex 16

ochrona powrotu - nie znam się, ale myślę że tak

cwu wolałbym na jednej pompie - w tej chwili tak jest i woda jest gorąca, taka jak temperatura wyjścia z pieca czyli 55st

Opublikowano

To możesz to zrobić tak jak masz teraz tylko pompa do przeniesienia na powrót między zawór 3d a kocioł. Na wężownicy CWU zawór grzybkowy lub zasuwa do wyregulowania przepływu.

Kwestia zabezpieczenia- czy kocioł dopuszczony do montażu w układzie zamkniętym. Jeśli tak to naczynie do przeniesienia na powrót przy kotle i dodatkowo zawór dwufunkcyjny schladzajacy lub wężownica schładzająca.

Opublikowano

Myślę, że od tego należy zacząć: jaki kocioł, potem jakie zabezpieczenie. Jeśli układ otwarty, to pompa na zasilaniu czy powrocie itd.

@hajtaler - do dwóch wymienionych zabezpieczeń układu zamkniętego, dodać trzeba jeszcze zawór bezpieczeństwa :)

Opublikowano

No już o tym nie pisałem bo tak jak wspomniałeś- najpierw to trzeba wiedzieć czy można zamknąć układ a dopiero ustalać szczegóły. Zresztą pisał że zb ma. Tylko nie taki - 1,5bar powinien być

Opublikowano

Kocioł wg informacji producenta powinno montować się w układzie otwartym.

Jednak po konsultacji z fachowcami zdecydowałem się przerobić starą instalację na nową z rozdzielaczami na piętrach pracującą w układzie zamkniętym. Kocioł jest w miarę nowy, więc nie chciałem go wyrzucać. W przyszłości planuję zakup kotła przystosowanego do układu zamkniętego lub piec zasilany gazem.

Proszę o wskazówki jak wykonać instalację aby było ok. Poproszę najlepiej o jakiś schemacik.

Opublikowano

No to z całym szacunkiem, ale tu nikt odpowiedzialny nie udzieli Ci takiej rady, abyś kocioł montował w układzie zamkniętym.

Chcesz mieć instalację w zamkniętym pod przyszły kocioł? Aby było OK, zrób obecny kocioł w otwartym, wymiennik płytowy i instalację w zamknietym. 

Albo niech robią to fachowcy, z którymi sie konsultowałeś - na właśną odpowiedzialność.

Opublikowano

Właśnie w innym wątku wspomniałem, że obieg kotłowy wymiennika można zrobić na jednej pompie z obiegiem cwu. Do "sterowania" temperaturą bojlera wykorzystać zawór termostatyczny z kapilarą włożoną do kieszeni czujnika cwu.

Opublikowano

A czy moglibyście powiedziec w jakim położeniu ustawic zawór trojdrozny. Zawór wybrakowany nie posiada pokretla. Musze to zrobić na czuja?

Opublikowano

Właśnie w innym wątku wspomniałem, że obieg kotłowy wymiennika można zrobić na jednej pompie z obiegiem cwu. Do "sterowania" temperaturą bojlera wykorzystać zawór termostatyczny z kapilarą włożoną do kieszeni czujnika cwu.

Albo alternatywnie TZM na CWU?)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.