jdk Opublikowano 11 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Witam, Mieszkam w bloku na 4 pietrze i mam problem z grzejnikiem łazienkowym (grzejnik zakładany 3 lata temu). W tym roku zaczęły się problemy. Wszystkie grzejniki w mieszkaniu mam żeliwne i nie ma z nimi problemów jeśli chodzi o grzanie. Problem mam jedynie z grzejnikiem, który jest w łazience (najwyżej ze wszystkich grzejników). Jest zimny. Grzejnik sprawdzany pod chyba każdym kątem czy jest sprawny i jest. Przed remontem łazienki (3 lata temu) miałem tzw. świece. Spec przerobił świece na grzejnik i było dobrze. Teraz objawy mam takie, że ciśnienie mam (sprawdzam przez odpowietrznik w grzejniku i woda tryska pod dość dużym ciśnieniem), ale leci zima woda. Do tego zauważyłem, że ciepła woda w zasileniu dochodzi jedynie do połowy drogi do grzejnika (sprawdzam zasilenie po ciepłych płytkach). Teraz nie wiem gdzie szukać problemu. Spółdzielnia twierdzi, że wszystko z ciśnieniem jest ok i koniec tematu. Zwalają winę na podłączenie grzejnika. PEC również twierdzi, że wszystko jest ok. U wszystkich jest dobrze, tylko u mnie problem. Sąsiedzi obok mają świece i u nich są ciepłe :(. Pomóżcie proszę, gdzie mam szukać problemu. Czy to, że ciepło nie dochodzi do mojego grzejnika jest winą jeszcze niskiej temperatury w pionie (nie ma jeszcze dużych mrozów), czy faktycznie złego podłączenia grzejnika ? Który 2 lata pracował dobrze. (fakt, że ciepły robił się ostatni, ale grzał). PS. Jak spuszczę miskę wody to grzejnik jest ciepły, więc wykluczam jakieś tam zabrudzenia czy przytkania. Pozdrawiam
MikiQ Opublikowano 11 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Masz jakieś zawory na tym grzejniku? Wrzuć zdjecie. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
jdk Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Podsyłam zdjęcia. Grzejnik odpowietrzałem. Pokrętło ściągałem i ten bolec pracuje dobrze, odbija i sztywno chodzi. Zauważyłem coś takiego, że jak zakręciłem zasilenie i spuszczałem wodę odpowietrznikiem (na górze grzejnika) to ciepło zaczynało się robić na powrocie. Czy to dobrze ?
shogunzlasa Opublikowano 12 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Pod głowicą jest takie coś? (jakieś cyferki do nastaw)https://obrazki.elektroda.pl/4162515800_1448970914.jpg Przy pozostałych grzejnikach masz jakieś zawory?
odpowietrznik Opublikowano 12 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Mało prawdopodobne ale czasami cuda się zdarzają dlatego spytam czy masz odkręcony zawór powrotny?(załącznik) Jeżeli tak to instalacja wymaga regulacji hydraulicznej do czego już zmierza kol.shogun swoimi pytaniami)
jdk Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor #6 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Pod głowicą jest takie coś? (jakieś cyferki do nastaw) https://obrazki.elektroda.pl/4162515800_1448970914.jpg Przy pozostałych grzejnikach masz jakieś zawory? W moim grzejniku nie ma tych cyferek. Podsyłam zdjęcie. Przy pozostałych grzejnikach w pokojach i kuchni mam żeliwne z zaworami. One grzeją bez problemu. W jednym pokoju mam obok grzejnika mam odpowietrznik, który również jest odpowietrzony i grzejnik obok grzeje. Zresztą to i tak inne piony niż ten łazienkowy. Mało prawdopodobne ale czasami cuda się zdarzają dlatego spytam czy masz odkręcony zawór powrotny?(załącznik) Jeżeli tak to instalacja wymaga regulacji hydraulicznej do czego już zmierza kol.shogun swoimi pytaniami) Stwierdzam, że mam ponieważ jak go zakręcę imbusem to z grzejnika zaczyna lecieć woda. A jak pisałem wcześniej, jak zakręcę zawór zasilania i zacznę spuszczać wodę to grzejnik zaczyna się robić ciepły od strony powrotu. Jak zakręcę powrót i zacznę spuszczać wodę to zasileniem zaczyna grzać.
MikiQ Opublikowano 12 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 12 Stycznia 2018 A możesz zakręcić wszystkie grzejniki oprócz tego w łazience i wtedy zobacz czy grzeje? Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
jdk Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor #8 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Wcześniej o tym pomyślałem i nic to nie dało :(
gmaj22 Opublikowano 12 Stycznia 2018 #9 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zakręć grzejnik, wystudż go i potem odkręć na maksa lub ściągnij głowicę. Jak się rozgrzewa?Tak jak czerwone linie, czy jak niebieskie?
odpowietrznik Opublikowano 12 Stycznia 2018 #10 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Może powrót z zasilaniem zamieniony
panus Opublikowano 13 Stycznia 2018 #12 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Skoro powrót robi się ciepły a nie zasilanie to też obstawiam zamienione podłączenie zasilania z powrotem
smok Opublikowano 13 Stycznia 2018 #13 Opublikowano 13 Stycznia 2018 jdk pisze w pierwszym poście że wcześniej wszystko było OK.Może sąsiedzi pod tobą pozakładali grzejniki w łazienkach i stąd ten problem.Wydaje mi się że może być słabe krążenie w tym pionie. Poproś żeby na chwilę zakręcili grzejniki i zobaczysz czy zacznie grzać.W tym grzejniku nawet jak zamienisz zasilanie z powrotem to powinien grzać.
gmaj22 Opublikowano 13 Stycznia 2018 #14 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Pisał też wcześniej, że woda tryska po odkręceniu odpowietrznika, a więc z ciśnieniem jest w porządku. Jeśli jest zawór termostatyczny, to działa on prawidłowo tylko przy właściwym kierunku przepływu.
smok Opublikowano 13 Stycznia 2018 #15 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Nie chodzi mi o ciśnienie tylko o krążenie.
jdk Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor #16 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zakręć grzejnik, wystudż go i potem odkręć na maksa lub ściągnij głowicę. Jak się rozgrzewa?Tak jak czerwone linie, czy jak niebieskie? grzejnik.png Właśnie on się w ogóle nie rozgrzewa. Jak spuszczam wodę przy odkręconych zaworach (zasilenie i powrót ) to grzejnik robi się ciepły od strony zasilania. jdk pisze w pierwszym poście że wcześniej wszystko było OK.Może sąsiedzi pod tobą pozakładali grzejniki w łazienkach i stąd ten problem.Wydaje mi się że może być słabe krążenie w tym pionie. Poproś żeby na chwilę zakręcili grzejniki i zobaczysz czy zacznie grzać.W tym grzejniku nawet jak zamienisz zasilanie z powrotem to powinien grzać. Byłem u sąsiadów i mają świece. Z tym, że mają tylko jedną świece ciepłą, druga zimna. Rozumiem, że u mnie w łazience jest powrót na pion. A, że nie ma obiegu to cały pion ma tylko jedną rurę ciepłą w łazienkach. Ale nikomu to widocznie nie przeszkadza. Też pomyślałem, że zamieniony powrót z zasilaniem i znajomy też mówił, że nie powinno to być problemem. Zastanawiam się nad jedną jeszcze opcją. Zdjąć grzejnik i zrobić prowizoryczny mostek między zasileniem i powrotem. Jak będzie grzało to pewnie grzejnik, a jak nie to nie mam pojęcia i kupie sobie chyba grzejnik na prąd :( .
smok Opublikowano 13 Stycznia 2018 #17 Opublikowano 13 Stycznia 2018 No to chyba spółdzielnia zdławiła przepływ w tym pionie i taki efekt.
odpowietrznik Opublikowano 13 Stycznia 2018 #18 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Nie musisz kupować nowego grzejnika możesz dokupić samą grzałkę z termostatem do istniejącego grzejnika drabinkowego
gmaj22 Opublikowano 13 Stycznia 2018 #19 Opublikowano 13 Stycznia 2018 A jak wygląda sytuacja u sąsiada mieszkającego na ostatniej kondygnacji?
jdk Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor #20 Opublikowano 13 Stycznia 2018 No to chyba spółdzielnia zdławiła przepływ w tym pionie i taki efekt. Spółdzielnia przysłała fachowca, który nic nie sprawdził. Nawet nie zszedł do piwnicy, żeby sprawdzić cokolwiek. Popatrzył na grzejnik, sprawdził ciśnienie, dotknął rurki od zasilenia, która jest ciepła i powiedział, że nie ma pojęcia o co chodzi, ale podejrzewa, że źle został założony grzejnik i wspominał coś o pomylonym powrocie z zasilaniem. Po czym powiedział, żeby spodziewać się telefonu co robimy dalej i wyszedł :o Nie musisz kupować nowego grzejnika możesz dokupić samą grzałkę z termostatem do istniejącego grzejnika drabinkowego Wiem, wiem. Wolałbym nic nie kupować :D A jak wygląda sytuacja u sąsiada mieszkającego na ostatniej kondygnacji? Ja mieszkam na ostatniej kondygnacji :(
odpowietrznik Opublikowano 13 Stycznia 2018 #21 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Wg.mnie to najlepszym rozwiązaniem aby grzejnik zaczął grzać w łazience to zamiana na mieszkania z sąsiadem na parterze ;)
gbbsoft Opublikowano 13 Stycznia 2018 #22 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Jeśli jest zawór termostatyczny, to działa on prawidłowo tylko przy właściwym kierunku przepływu. W tym grzejniku nawet jak zamienisz zasilanie z powrotem to powinien grzać. To jak to jest w tego typu grzejnikach jak jest zamienione zasilanie z powrotem? Będzie poprawnie działać zawór termostatyczny, czy nie?
gmaj22 Opublikowano 13 Stycznia 2018 #23 Opublikowano 13 Stycznia 2018 To nie jest kwestia grzejnika a samego zaworu. Bedzie stukać, chyba że zastosujesz taki zawór: https://www.imi-hydronic.com/sites/EN/pl-pl/produkty/Termostatyka/glowice-termostatyczne-i-zawory-grzejnikowe/zawory-termostatyczne/Do-odwrotnego-kierunku-przep%C5%82ywu/9cee345e-2807-4355-a415-cb40e7f38665
odpowietrznik Opublikowano 14 Stycznia 2018 #24 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Gdyby rzeczywiście był zamieniony powrót z zasilaniem to można po prostu dać zamiast zaworu termostatycznego drugi powrotny,po co regulować temp.w łazience,tam ma być zawsze jak najcieplej.
gmaj22 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #25 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Albo zamienić miejscami głowicę termo z zaworem powrotnym :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.