Tooomcat Opublikowano 11 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Witam, Kupiłem drewniany dom i będę go remontował od podstaw. Jako że będę zrywał podłogi i układał izolację termiczną z wełny skalnej między legarami, pomyślałem że mógłbym od razu ułożyć tam rurki wodne. Nie wiem tylko czy mogę to zrobić w pexie, bo boję się że dostanę się tam myszy i go pogryzą. Nie mogę nigdzie znaleźć czy gryzonie lubią Pexa, i czy w ogóle tak się robi?
sambor Opublikowano 11 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Myszy PEX-a nie ruszą, jego to nawet pies trudno gryzie. Ja raczej martwił bym się o izolacje rur a nie o same rury. Ale jak dasz izolację rur z wełny to ją najwyżej poszatkują.
Tooomcat Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Rurki będą leżały na wełnie ponieważ mam zamiar dać szczelinę powietrzną między wełna a podłogą 3 cm.
Marc0 Opublikowano 11 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Tak jak pisze Sambor, najszybciej mogą się wziąć za izolację tych rur. Osobiście zabezpieczyłbym to tak: rura kanalizacyjna PP, a w środku rury instalacji (pex, miedz itp) + izolacja z wełny
Tooomcat Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor #5 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Wtedy to już mi się robi spora średnica , a nie mogę sobie pozwolić na wiercenie takich otworów w legarach. Ale dziękuję za odpowiedź
smok Opublikowano 13 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Owiń siatką i po problemie. https://centrumgrodzenia.pl/pl/p/Siatka-tkana-ocynk-100cm-oczko-2-mm-drut-0%2C5mm-10mb/23013317
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.