Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotłownia Zrobiona Przez Hydraulika - Problem Z Powrotem

radwan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polecana firma wykonała mi kotłownie. 

Po jej wykonaniu pojawił się problem z zimnym powrotem. Czego bym nie robił powrót nie chciał przekroczyć 40stopni. 

Po burzy mózgów z Hydraulikiem postanowiliśmy dołożyć pompę na powrocie. Niestety nic to nie dało. 

W załączniku daje schemat instalacji. 

Dodatkowo na termometr, który zaznaczony jest na schemacie pokazuje temperaturę 50-60 stopni. Termometr jest przed połączeniem z powrotem CWU. Nawet gdy obieg ten zamknę - temperatura powrotu się nie zmienia.

Czy możliwe aby uszkodzony był czujnik w kotle? 

Opublikowano

Sugerowałem mu, aby pompę powrotu wpiąć za powrotem z boilera. Stwierdził jednak, że w tym wypadku gdy pompa będzie działać - nagrzewać będzie boiler powyżej zadanej temperatury.

Opublikowano

Czujnik powrotu powinien być  jak najbliżej  kotła tam gdzie jest juz są zsumowane wody z powrotu CWU i CO .

Zrób zdjęcia zaworu 4d , bo całkiem możliwe że przesłona jest zle ustawiona .

Napisz jaka temp jest na kotle , jaka za zaworem  i ile wraca z podłogi 

Przesłona w powinna być pionowo kiedy zwór jest ustawiony na 50% ,  na sworzniu jest spłaszczenie ( frez)  który po ściągnięciu pokrętła powinien być poziomo .

U ciebie po przekręceniu pokrętła maxymalnie w prawo ( jak wskazówki zegara), zamknięty jest duzy obieg , także temp powrotu z 4d powinna być taka jak temp kotła 

Brakuje też ZZ na powrocie z podłogówki , chyba ze nie jest on zaznaczony na schemacie a fizycznie jest 

Opublikowano

Czujnik powrotu powinien być  jak najbliżej  kotła tam gdzie jest juz są zsumowane wody z powrotu CWU i CO .

Czujnik jest zamontowany w kotle (SAS BIO SMART) Niestety nie mogę go zlokalizować. 

Dołożyłem kolejny czujnik dla zaworu 4d, ustawiłem na nim ochronę powrotu - zawór się zamknął na minimum, temperatura na termometrze wzrosła do tej na piecu. Niestety przez godzinę się nie otworzył.  

Napisz jaka temp jest na kotle , jaka za zaworem  i ile wraca z podłogi  - Jutro będę na budowie sprawdzę dokładnie i napiszę. 

Brakuje też ZZ na powrocie z podłogówki , chyba ze nie jest on zaznaczony na schemacie a fizycznie jest - zawory są przy każdej pompie, dodatkowo jest jeszcze zawór na wyjściu zimnej wody z podłogówki. 

Opublikowano

Kolego autorze tematu :)

Czujnik temp za zaworem umieść około 0,5m za zaworem na rurze zasilającej CO , i dokładnie owiń otuliną .

Jeśli ustawiłeś ochronę powrotu poprzez zawór 4d , musisz  również ustawić w sterowniku odpowiedni temp. powrotu i CO kotła , bo jeśli ustawisz kocioł np. na 55* i min temp. powrotu 55* to zawór zawsze będzie zamknięty . Jeśli chcesz trzymać powrót  np. 50* musisz zadać odpowiednio wysoką temp. zadana na kotle , tak aby starczyło na dogrzanie powrotu i na  temp zasilania CO . i to musisz ustawić według obserwacji .

U Ciebie w instalacji jest pompa na powrocie z 4d do kotła , więc proponuje ustawic w sterowniku prace 4d jako kontrole wody wychodzącej na instalacje CO , a powrót powinien byc gorący  , oczywiscie odpowiednia temp zadana kotła min 20* więcej niz to co chcesz mieć za zaworem 

Opublikowano

Zasilanie podłogówki powinno być za zaworem 4D tak jak jest wpięty powrót tak dla poprawności. Tylko nie zmieni to raczej temp powrotu do kotła. Coś innego jest nie tak albo coś z czujnikiem

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To jest kolegi schemat 15bdb0dc660ba7560353c136bed42170.gif

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Sambor mam pytanie czysto teoretyczne .

Kolega ma obecnie 3d wpięty prosto do wyjścia z kotła , na schemacie podanym przez Ciebie jest wpięty z wyjścia 4d.

Czy  tak musi być ? czy chodzi o to że  ilosć wody powracającej do kotła przez 4d musi sie równać ilosci wody zasysanej przez pompy z kotła przez 4d?

CZy np jeśłi ten 3d  wpięty jest przed 4d nie jest jednak lepiej ? mam na myśli to że wtedy zasilany jest wyższą temperaturą wody , więć musi sie otworzyć mniej , co za tym idzie pompa zassysa mniejszą ilość wody z kotła , a większą  powrotu podłogówki , co przekłada się na to że z powrotu podłogi trafia do kotła mniej zimnej wody .

Przykład jesli przy zasileniu 3d 60* , aby uzyskać 30* za 3d zawór otwiera sie np.30%  pompa zassysa 0,3m3/h wody z kotła i tyl samo wtłacza powrotem 

Jednak jesli zasilimy  3d nizsza temp . ( tą z zawory 4d)  , automatycznie otwiera sie on wiecej aby uzyskac tą samą temp za zaworem wieć pompa ciagnie wiecej wody z kotła i wiecej do niego wtłacza 

Mam nadziej ze zrozumiałes moje wypociny i liczę na odpowiedz , 

Dziekuję 

Opublikowano

@Odpowietrznik 

Czyli zasada jest taka ze  ilość wody zasysanej z 4d musi być równa ilości wdody powracającej do kotła przez 4d ?

Nie można robić tak ze ciagniemy przez 4d mniej wody niz przez niego wpuszczamy do kotła ?

Opublikowano

Poniżej jest schemat zaw 4-D w typowej instalacji - są dwa obiegi obwód kotłowy - czyli wyjście z kotła , 4D i powrót do kotła ,a rys są to obiegi A i B.

Drugim obiegiem jest obieg na instalację  czyli wyjścia C i D.

W tak podłączonym zaworze 4-d suma wejścia i wyjścia musi się równać zero - czyli po polsku- to co wpłynie do zaworu z kotła musi powrócić do kotła - oczywiście mówimy o ilości wody.

Jeżeli zaburzymy to równanie czyli np podamy powrót z podłogi wprost do kotła zaczną robić się dziwne przepływy wody objawiające się np zimnym powrotem , którego jak widać z powyższego tematu nawet nie zniweluje pompa kotłowa na powrocie kotła.

W takim układzie jak na rysunku zaw 4-D można potraktować jako sprzęgło hydrauliczne - rozdziela i równoważy przepływy.

Jeżeli natomiast wstawimy do obiegu kotłowego dodatkowy obieg np grzania CW to ok - jest on włączany równolegle do kotła, daje wysoką temp powrotu - czyli wszystko OK.

Natomiast wstawienie równolegle do kotła obiegu podłogówki powoduje , że kocioł jest przez cały czas zasilany praktycznie zimną wodą - temp powrotu podłogówki jest przeważnie poniżej 30C.

Dodatkowym kłopotem takiego rozwiązania jest miejsce wpięcia powrotu tej podłogówki - jak będzie wpięte bliżej kotła niż pompa kotłowa to mamy zimny powrót.

Jak wepniemy powrót podłogi przed pompę kotłową to powstanie niezrównoważony przepływ, 2 pompy w szeregu  oraz możliwe problemy z działaniem całej inst CO.i też mamy zimny powrót

Z dwojga złego lepiej jest wpiąć podłogę wprost do kotła i próbować nadgonić temp powrotu pompą kotłową - co często się udaje, ale wtedy obie pompy : kotłowa i podłogówki muszą chodzić razem i  pompa podłogówki musi sie wyłączać pierwsza i załączać druga - tak aby kocioł był non stop ciepły.

Takie działanie pompy podłogówki jest sprzeczne z zasadą grzania podłogi, która powinna być grzana non stop.

PS

Jak zaw 4-D nie pomaga to wtedy można zastosować układ taki jak podałem kilka postów wyżej.

post-18578-0-39486600-1514624359_thumb.jpg

Opublikowano

Dziekuje Sambor za pro tłumaczenie 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.