radwan Opublikowano 29 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Polecana firma wykonała mi kotłownie. Po jej wykonaniu pojawił się problem z zimnym powrotem. Czego bym nie robił powrót nie chciał przekroczyć 40stopni. Po burzy mózgów z Hydraulikiem postanowiliśmy dołożyć pompę na powrocie. Niestety nic to nie dało. W załączniku daje schemat instalacji. Dodatkowo na termometr, który zaznaczony jest na schemacie pokazuje temperaturę 50-60 stopni. Termometr jest przed połączeniem z powrotem CWU. Nawet gdy obieg ten zamknę - temperatura powrotu się nie zmienia. Czy możliwe aby uszkodzony był czujnik w kotle?
radwan Opublikowano 29 Grudnia 2017 Autor #4 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Sugerowałem mu, aby pompę powrotu wpiąć za powrotem z boilera. Stwierdził jednak, że w tym wypadku gdy pompa będzie działać - nagrzewać będzie boiler powyżej zadanej temperatury.
konopka Opublikowano 29 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 29 Grudnia 2017 A jaka temp.powrotu,gdy grzeje cwu?Coś ten schemat nie chce się pokazać.
ameno25 Opublikowano 29 Grudnia 2017 #6 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Czujnik powrotu powinien być jak najbliżej kotła tam gdzie jest juz są zsumowane wody z powrotu CWU i CO . Zrób zdjęcia zaworu 4d , bo całkiem możliwe że przesłona jest zle ustawiona . Napisz jaka temp jest na kotle , jaka za zaworem i ile wraca z podłogi Przesłona w powinna być pionowo kiedy zwór jest ustawiony na 50% , na sworzniu jest spłaszczenie ( frez) który po ściągnięciu pokrętła powinien być poziomo . U ciebie po przekręceniu pokrętła maxymalnie w prawo ( jak wskazówki zegara), zamknięty jest duzy obieg , także temp powrotu z 4d powinna być taka jak temp kotła Brakuje też ZZ na powrocie z podłogówki , chyba ze nie jest on zaznaczony na schemacie a fizycznie jest
radwan Opublikowano 29 Grudnia 2017 Autor #7 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Czujnik powrotu powinien być jak najbliżej kotła tam gdzie jest juz są zsumowane wody z powrotu CWU i CO . Czujnik jest zamontowany w kotle (SAS BIO SMART) Niestety nie mogę go zlokalizować. Dołożyłem kolejny czujnik dla zaworu 4d, ustawiłem na nim ochronę powrotu - zawór się zamknął na minimum, temperatura na termometrze wzrosła do tej na piecu. Niestety przez godzinę się nie otworzył. Napisz jaka temp jest na kotle , jaka za zaworem i ile wraca z podłogi - Jutro będę na budowie sprawdzę dokładnie i napiszę. Brakuje też ZZ na powrocie z podłogówki , chyba ze nie jest on zaznaczony na schemacie a fizycznie jest - zawory są przy każdej pompie, dodatkowo jest jeszcze zawór na wyjściu zimnej wody z podłogówki.
sambor Opublikowano 29 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Brak schematu, tego co jest nie da rady otworzyć.
ameno25 Opublikowano 29 Grudnia 2017 #9 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Kolego autorze tematu :) Czujnik temp za zaworem umieść około 0,5m za zaworem na rurze zasilającej CO , i dokładnie owiń otuliną . Jeśli ustawiłeś ochronę powrotu poprzez zawór 4d , musisz również ustawić w sterowniku odpowiedni temp. powrotu i CO kotła , bo jeśli ustawisz kocioł np. na 55* i min temp. powrotu 55* to zawór zawsze będzie zamknięty . Jeśli chcesz trzymać powrót np. 50* musisz zadać odpowiednio wysoką temp. zadana na kotle , tak aby starczyło na dogrzanie powrotu i na temp zasilania CO . i to musisz ustawić według obserwacji . U Ciebie w instalacji jest pompa na powrocie z 4d do kotła , więc proponuje ustawic w sterowniku prace 4d jako kontrole wody wychodzącej na instalacje CO , a powrót powinien byc gorący , oczywiscie odpowiednia temp zadana kotła min 20* więcej niz to co chcesz mieć za zaworem
sieno26 Opublikowano 29 Grudnia 2017 #10 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zasilanie podłogówki powinno być za zaworem 4D tak jak jest wpięty powrót tak dla poprawności. Tylko nie zmieni to raczej temp powrotu do kotła. Coś innego jest nie tak albo coś z czujnikiem Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
99willy99 Opublikowano 29 Grudnia 2017 #11 Opublikowano 29 Grudnia 2017 To jest kolegi schemat Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 29 Grudnia 2017 #12 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Dzięki, że dałeś ten schemat, Ja go ni jak nie mogłem otworzyć. Poprawnie taki schemat powinien wyglądać tak jak w poście #32 z tematu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/25456-niska-tempertatura-powrotu-z-pod%C5%82og%C3%B3wki/page-2 Tylko nie zapomnij o zaworach zwrotnych Dodatkowo - jaki rozmiar 4-D?
ameno25 Opublikowano 30 Grudnia 2017 #13 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Sambor mam pytanie czysto teoretyczne . Kolega ma obecnie 3d wpięty prosto do wyjścia z kotła , na schemacie podanym przez Ciebie jest wpięty z wyjścia 4d. Czy tak musi być ? czy chodzi o to że ilosć wody powracającej do kotła przez 4d musi sie równać ilosci wody zasysanej przez pompy z kotła przez 4d? CZy np jeśłi ten 3d wpięty jest przed 4d nie jest jednak lepiej ? mam na myśli to że wtedy zasilany jest wyższą temperaturą wody , więć musi sie otworzyć mniej , co za tym idzie pompa zassysa mniejszą ilość wody z kotła , a większą powrotu podłogówki , co przekłada się na to że z powrotu podłogi trafia do kotła mniej zimnej wody . Przykład jesli przy zasileniu 3d 60* , aby uzyskać 30* za 3d zawór otwiera sie np.30% pompa zassysa 0,3m3/h wody z kotła i tyl samo wtłacza powrotem Jednak jesli zasilimy 3d nizsza temp . ( tą z zawory 4d) , automatycznie otwiera sie on wiecej aby uzyskac tą samą temp za zaworem wieć pompa ciagnie wiecej wody z kotła i wiecej do niego wtłacza Mam nadziej ze zrozumiałes moje wypociny i liczę na odpowiedz , Dziekuję
odpowietrznik Opublikowano 30 Grudnia 2017 #14 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Jak zasilanie do 3D na OP jest wzięte przed 4D to i powrót powinien być wpięty przed 4D ale wtedy podłogówka schładza powrót do kotła załączn.1# Powinno być jak w załączniku #2 czyli zasilanie za 4D i powrót za 4D
ameno25 Opublikowano 30 Grudnia 2017 #15 Opublikowano 30 Grudnia 2017 @Odpowietrznik Czyli zasada jest taka ze ilość wody zasysanej z 4d musi być równa ilości wdody powracającej do kotła przez 4d ? Nie można robić tak ze ciagniemy przez 4d mniej wody niz przez niego wpuszczamy do kotła ?
sambor Opublikowano 30 Grudnia 2017 #16 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Poniżej jest schemat zaw 4-D w typowej instalacji - są dwa obiegi obwód kotłowy - czyli wyjście z kotła , 4D i powrót do kotła ,a rys są to obiegi A i B. Drugim obiegiem jest obieg na instalację czyli wyjścia C i D. W tak podłączonym zaworze 4-d suma wejścia i wyjścia musi się równać zero - czyli po polsku- to co wpłynie do zaworu z kotła musi powrócić do kotła - oczywiście mówimy o ilości wody. Jeżeli zaburzymy to równanie czyli np podamy powrót z podłogi wprost do kotła zaczną robić się dziwne przepływy wody objawiające się np zimnym powrotem , którego jak widać z powyższego tematu nawet nie zniweluje pompa kotłowa na powrocie kotła. W takim układzie jak na rysunku zaw 4-D można potraktować jako sprzęgło hydrauliczne - rozdziela i równoważy przepływy. Jeżeli natomiast wstawimy do obiegu kotłowego dodatkowy obieg np grzania CW to ok - jest on włączany równolegle do kotła, daje wysoką temp powrotu - czyli wszystko OK. Natomiast wstawienie równolegle do kotła obiegu podłogówki powoduje , że kocioł jest przez cały czas zasilany praktycznie zimną wodą - temp powrotu podłogówki jest przeważnie poniżej 30C. Dodatkowym kłopotem takiego rozwiązania jest miejsce wpięcia powrotu tej podłogówki - jak będzie wpięte bliżej kotła niż pompa kotłowa to mamy zimny powrót. Jak wepniemy powrót podłogi przed pompę kotłową to powstanie niezrównoważony przepływ, 2 pompy w szeregu oraz możliwe problemy z działaniem całej inst CO.i też mamy zimny powrót Z dwojga złego lepiej jest wpiąć podłogę wprost do kotła i próbować nadgonić temp powrotu pompą kotłową - co często się udaje, ale wtedy obie pompy : kotłowa i podłogówki muszą chodzić razem i pompa podłogówki musi sie wyłączać pierwsza i załączać druga - tak aby kocioł był non stop ciepły. Takie działanie pompy podłogówki jest sprzeczne z zasadą grzania podłogi, która powinna być grzana non stop. PS Jak zaw 4-D nie pomaga to wtedy można zastosować układ taki jak podałem kilka postów wyżej.
ameno25 Opublikowano 30 Grudnia 2017 #17 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Dziekuje Sambor za pro tłumaczenie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.