Tedisan Opublikowano 27 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Witam serdecznie, chciałem spytać doświadczonych palaczy ekogroszkiem czy spotkaliście się z takim osadem jak na zdjęciach, dodam, że w rzeczywistości nie wygląda tak pomarańczowo, flesz zrobił swoje. Kupiłem tonę słabszego węgla ze wschodu, ciekaw jestem czy to jego wina czy to nie jest nic dziwnego. Palę pierwszy sezon takim piecem, stąd moje obawy. Samej sadzy jest na prawdę niewiele, może z trzy milimetry ale jest pod nią warstwa takiego cuda jak na zdjęciach, a może to coś związanego z tym, że piec jest nowy? Popiół jest całkiem w porządku, mam sterownik z PID i robi dobrą robotę. Wszelkie podpowiedzi będą mile widziane. Pozdrawiam!
Gość Visitor1230 Opublikowano 27 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Dziwne to. Nigdy nie mialem czegos takiego w kotle. A pale juz pare lat. Mi to wyglada na jakies korozje. Moze duza zawartosc siarki w weglu polaczona z kondensatami daje takie efekty. Wrzucasz ten wegiel suchy? Jakamasz temp na kotle i powrocie? Bo jezeli jest to korozja to kiedys przezre wymiennik w dolnych partiach na wylot.
jojoro Opublikowano 27 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Czysta siarka. Otwórz fabrykę zapałek.
Tedisan Opublikowano 27 Grudnia 2017 Autor #4 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Węgiel suchy jak pieprz, w kotle suchutko, sadza z wymiennika ręką schodzi, temperatura spalin średnio koło 120*C, w kominie piękna szara sadza. temperatura na kotle 65*C, powrót 45-50* @up też tak mi się zdaje, Jestem akurat przed kupnem kolejnej partii, wezmę coś lepszego.
Jozefg1 Opublikowano 28 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Qrdemol! Węgiel z Czarnobyla! Świeci w ciemności? :D Ale serio...: Nie jest to przypadkiem produkt spalania farby antykorozyjnej na nowym kotle?
xdi Opublikowano 28 Grudnia 2017 #7 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Węgiel suchy jak pieprz, w kotle suchutko, sadza z wymiennika ręką schodzi, temperatura spalin średnio koło 120*C, w kominie piękna szara sadza. temperatura na kotle 65*C, powrót 45-50* @up też tak mi się zdaje, Jestem akurat przed kupnem kolejnej partii, wezmę coś lepszego. Kup 4 worki innego wegla i bedziesz widzial czy dalej tak samo sie dzieje . Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
piterr123 Opublikowano 28 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 28 Grudnia 2017 U mnie też coś takiego widzę ale tylko na wymienniku, dopiero jak zeskrobię czarną sadzę to pod nią widzę coś podobnego co u Ciebie. Palę Jareta
Gość jacek61 Opublikowano 28 Grudnia 2017 #9 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Po części, mi to wygląda na spalaną farbę, na czwartym zdjęciu widać siwy popiół posypany tym z góry. Natomiast to co widać na pierwszym zdjęciu na górze i pośrodku to raczej korozja. Weź szczotkę drucianą i to przetrzyj zobaczysz czy są wżery. Być może producent zardzewiałą blachę pomalował. Na czwartym zdjęciu lewy górny róg wygląda to na łuszczącą się rdzę nazywaną zendrą, spróbuj to oderwać . Temperatura na kotle 60 stopni nic nie znaczy, ważna jest temperatura powrotu. Na podstawie tego co widzę w moim kotle 10 rok już eksploatowanym to bym się tym nie przejmował za bardzo ale powrót podnieść dla spokoju.
Tedisan Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor #10 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Hej, dzięki za podpowiedzi, nie ma czego zeskrobywać bo pod ręką nawet tego nie czuję, rdzy nie ma śladu i nic się nie łuszczy w kotle. Te ślady powstały po skrobaczku takim.
oman7 Opublikowano 29 Grudnia 2017 #11 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Przypadkiem ten ekogroszek nie ma bardzo dużo zawartości pirytu. Kolor tego nalotu wygląda mi spalanie z bardzo dużym nadmuchem w początkowej fazie pracy kotła(rozpalanie). Później narastała na tym nalocie sadza ale też jest bardziej niebieskawa(błękitnawa) co świadczyło by zmianie procesu spalania w palniku.(praca ciągła) Te dwa rogi wystające ponad koronę palnika to jest podawane przez nie powietrze wtórne?
Tedisan Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor #12 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Yes, https://www.domer.pl/podajnik-slimakowy-pancerpol-trio-do-kotla-25-kw-z-motoreduktorem-nord-obrotowy.html Te dwa rogi to powietrze wtórne, działa jak złoto, od końca września, jak odpaliłem kocioł, nie widziałem dymu z komina jeszcze. Sterownik z PID, zbytnio nie wnikałem w ustawienia jako, że działa wg mnie całkiem całkiem.
oman7 Opublikowano 30 Grudnia 2017 #13 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Masz sterownik Techa jaki model Powietrze wtórne jest wdmuchiwane przez cały czas nie zależnie od mocy na palniku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.