Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Rozdzielacza Podlogowego

noaq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mój problem polega na tym że pompa z rozdzielacza podłogowego nie dość że pobiera wodę z bufora to jeszcze zaciąga wodę z zasilania rozdzielacza grzejnikowego. Założenia były takie że pompa która znajduję się na zasilaniu zaraz za buforem miała pchać wodę do grzejników i do podłogówki ale widzę że nie spełnia swojej funkcji, wiem że błędem było podłaczenie tych dwóch rozdzielaczy na jednej róże zasilającej stąd moje pytaniie czy można to jakoś mało inwazyjnie przerobić czy muszę ciągnąć do kotłowni osobną rurę zasilania do rozdzielacza grzejnikowego.

post-45729-0-45955900-1513100287_thumb.jpg

Opublikowano

No musisz. Albo wstawić pompę na odcinku od trójnika do skrzynki rozdzielacza grzejnikowego. Szeregowe podłączenie tych pomp to błąd.

Rozdzielacz podłogówki to nie do kotła gazowego. I bufor grzejesz kotłem gazowym?

Opublikowano

Tak grzeje kotlem gazowym ale chyba zlikwiduję bufor bo wogóle nie spełnia swojej funkcji, mial slużyć do kominka ale kominek nie jest w stanie go zagrzać jak chodzą podłogówki bo mam 2 takie rozdzielacze podłogowe  na parterze i na pietrze i 3 grzejniki, maksymalnie jaką temperaturę osiąga instalacja to 28 st, kominek lechmy green pl 500 narozny, moc 13 kw.

Opublikowano

Podłogówki jest w sumie około 200 m2, jakieś 1400 mb rury, i z pieca podaje temperature okolo 30 st na bufor i dalej na rozdzielacze. Robiłem już różne testy, dawalem wyższą temperaturę na bufor około 40 st, ale zużycie gazu było dużo wyższe, a tak grzeję z minimalną mocą jakieś 13 godzin na dobę, w domu mam jakieś 23 stopnie, jedynie co mnie denerwuje to że mam grzejniki w lazenkach które są zimne, planuję założyć sprzędło ale nie wiem czy to poprawi sytuację

Opublikowano

A obieg kominek-bufor jest bez pompy?? Bo na schemacie jej nie ma.

Bufor na sprzęgło? Żeby nie było jak w powiedzeniu : zamienił stryjek....

Opublikowano

Kominek ma pompe i zawór temperaturowy esbe 45 st do ochrony powrotu, nie rysowałem bo nie tego dotyczył problem, myślałem właśnie o zamianie na sprzęgle bo nie musiałbym grzac dodatkowo tej wody w buforze, z tego co widzę bo testuję tę instalację drugi sezon najmniejsze zużycie gazu mam gdy temp zasilania i powrotu jest różna o 3,4 stopnie nie więcej bo gdy prubowałem kilka razy zagrzać bufor kotłem gazowym do wyższych temp to palnik pracował z mocą około 40 %, jak chodzi na 30 st moc około 5-10 % a już zagrzanie bufora kominkiem powyżej 28 stopni bez szans, a w salonie sauna :).

post-45729-0-27090100-1513101979_thumb.jpg

Opublikowano

Napisałeś: " chyba zlikwiduję bufor bo wogóle nie spełnia swojej funkcji, mial slużyć do kominka ale kominek nie jest w stanie go zagrzać "

Logicznym więc było przypuszczenie, że możesz go grzać grawitacyjnie. Technicznie jest to wszak możliwe :)

Opublikowano

Tak ale bufor miał być po to by nadmiar z kominka gdzieś zmagazynować gdyby wystąpiła taka ewentualność ale widzę że to niemożliwe, a stoi tylko miesce zajmuje.

Jeśli możecie panowie doradźcie jakie rozwiązanie było by najlepsze,i jak to wszystko spiąć, jeśli dam sprzęgło to jak podłaczyc do niego kominek, zostawić zawór temp czy nie bedzię potrzebny?

Opublikowano

A wracajac do pytania z pierwszego posta czy wstawienie gdzieś zaworu zwrotnego by nie pomogło by ta woda nie była zaciągana przez rozdzielacz grzejnikowy?

Opublikowano

Jest potrzebny zawór zwrotny na powrocie z podłogi , przed powrotem grzejników.

Ale to tam raczej sprzęgło będzie potrzebne i 2 nitki zasilania do każdego rozdzielacza osobno, inaczej kocioł gazowy może nie wyraciać.

Ponadto po co cały bufor grzać gazem, jak można ttylko podłogę i grzejniki.

Opublikowano

Grzeje tylko górną część, bufor w tym wypadku służy za sprzęgło bo mam 2 rozdzielacze podłogowe każdy po 10 pętli i 3 grzejniki łazienkowe ale wydaje mi się z obserwacji że to jest bezsensu bo woda wpadając do bufora miesza się i temp wody zasilającej rozdzielacze jest dużo niższa.

Opublikowano

Jest potrzebny zawór zwrotny na powrocie z podłogi , przed powrotem grzejników.

Ale to tam raczej sprzęgło będzie potrzebne i 2 nitki zasilania do każdego rozdzielacza osobno, inaczej kocioł gazowy może nie wyraciać.

Ponadto po co cały bufor grzać gazem, jak można ttylko podłogę i grzejniki.

Kolego sambor czyli zawór zwrotny zaraz za rozdzialeczem podłogowym na jego powrocie tak? DOdam jeszcze że piec to termet 20 kw z pompa energooszczedna  wilo.

Opublikowano

Tu masz rację w takim przypadku musi być sprzęgło a tą rolę pełni część bufora, zaś ZZ jak piszesz i to przy obu rozdzielaczach podłogi i przy rozdzielaczu grzejników też.

Aby nie było błędu to narysuj to a później rób

Opublikowano

A ta pompa za buforem to nie powinna iść na rurę od trójnika pionu do rozdzielacza grzejnikowego?

Edit: aaa tam są dwa piętra...

Opublikowano

Taki mialem zamysl :) byc moze zle to zobrazowalem, i te zawory wystarcza?, czy lepiej rozdzielic te obiegi?. A czy jesli wyrzuce bufor i w tomiejsce wstawie sprzeglo to zawor temp kominka zostawic czy nie bedzie potrzebny?,

Opublikowano

Ten bufor 400 to takie duże sprzęgło. Wymienisz to zasady ochrony powrotu i podłączenia są takie same. Gdyby chcieć to zrobić jak Bozia przykazała to do obydwu rozdzielaczy grzejników osobne pompy powinny iść ale w tym na dole jeden obieg... Chyba że docelowo będą wszystkie czynne.

Ale się nie wcinam - Sambor na pewno doradzi Ci najlepiej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.