gmaj22 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #51 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Może, pod warunkiem, że da sporo wyższą zadana na kotle, niż potrzebuje na dom. Im mniej wody zawór podmiesza do zasilania na grzejniki, tym jej mniej wróci z powrotu grzejników do kotła :)
shogunzlasa Opublikowano 8 Grudnia 2017 #52 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Dokładnie - ale jeśli przy ograniczonym przepływie musiał dać nastawę rzędu więcej niż pół skali na grzejniki to teraz przy zwiększonym przepływie może dać niżej więc i zawsze więcej wody do powrotu.Jak nie to CWU na stałe :)
gmaj22 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #53 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Może nie operujmy "cyferkami" z zaworu, dopóki kolega właściwej skali nie założy :) I jakby jeszcze miał powrót z CWU wpięty przed kotłem i jakiś zawór na wyjsciu z bojlera, to już bajka :)
kiminero Opublikowano 8 Grudnia 2017 #55 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Prawda. Myślałem raczej pod kątem dużego schłodzenia wody w grzejnikach, gdy dławiono przepływ jak dotąd. Teraz delta na grzejnikach będzie mniejsza. Do autora. Jak nie chcesz podnosić temperatury na kotle (tak bym radził), to włącz pompę CWU na stałe.
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #56 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Może nie operujmy "cyferkami" z zaworu, dopóki kolega właściwej skali nie założy :) I jakby jeszcze miał powrót z CWU wpięty przed kotłem i jakiś zawór na wyjsciu z bojlera, to już bajka :)Nowej skali nie mam "dekielka" rozumiem o co wam chodzi Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #57 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Teraz kolega musi zdecydować, co dalej. Czy: 1/ kupuje siłownik, daje czujnik zaworu za pompę i steruje pogodówką temperaturę na grzejniki, pokojówką zaś obniżając temperaturę za zaworem po dogrzaniu pomieszczeń 2/ zakłada zawory i głowice termo, przenosi pompę przed zawór 3D i ma ochronę powrotu. Obejdzie się wtedy w zasadzie bez siłownika. 3/ opcja MAX: opcja 2 + siłownik i czujnik zaworu na powrót :) PS: to przemalować markerem albo pamiętać, że jest na odwrót. Wystarczy napisać "+" i "-"
kiminero Opublikowano 8 Grudnia 2017 #58 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Teraz to trzeba trochę pogrzać na "nowych" ustawieniach i obserwować powrót.
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #59 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Teraz kolega musi zdecydować, co dalej. Czy: 1/ kupuje siłownik, daje czujnik zaworu za pompę i steruje pogodówką temperaturę na grzejniki, pokojówką zaś obniżając temperaturę za zaworem po dogrzaniu pomieszczeń 2/ zakłada zawory i głowice termo, przenosi pompę przed zawór 3D i ma ochronę powrotu. Obejdzie się wtedy w zasadzie bez siłownika. 3/ opcja MAX: opcja 2 + siłownik i czujnik zaworu na powrót :) PS: to przemalować markerem albo pamiętać, że jest na odwrót. Wystarczy napisać "+" i "-" Super potestuje i sprawdzimy i skomentujemy Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #60 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Super potestuje i sprawdzimy i skomentujemy Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka A więc tak wszystko by się zgadzało ale u mnie woda leci w dół i tam dalej połączony jest powrót z kaloryferów i z bojler a na załączonym obrazku woda leci w górę? Czy wszystko ok? Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #61 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Dopóki chodzi pompa, to woda na pewno leci do góry.:)
kiminero Opublikowano 8 Grudnia 2017 #62 Opublikowano 8 Grudnia 2017 3D w funkcji mieszania: Masz inaczej?
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #63 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Dopóki chodzi pompa, to woda na pewno leci do góry.:)Che Che dobra więc tak czyli według numeracji na obrazku "0" zamyka obwód pieca i może się zagotować i woda z pieca i nie trafia do obiegu i jeszcze zamiast iść zimna woda do pieca to trafia spowrotem w grzejniki a jeśli jest na "10" to tak jak bym nie miał zaworu Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #64 Opublikowano 8 Grudnia 2017 3D w funkcji mieszania: Afriso 3d.jpg Masz inaczej? Tak mam tylko wydawało mi się że z zaworu leci w dół ale jednak nie jest i to bardziej skomplikowane ;) Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #65 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zapomnij o cyfrach na zaworze!!!! Masz złą skalę!! Jak zamyka obieg kotła? ale otwiera powrót. To gdzie Ty masz zbiornik wyrównawczy? Uwierz mi- wcześniej miałeś niebezpiecznie, jak zamykałeś całkowicie dolot do pompy.
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #66 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zapomnij o cyfrach na zaworze!!!! Masz złą skalę!! Jak zamyka obieg kotła? ale otwiera powrót. To gdzie Ty masz zbiornik wyrównawczy? Uwierz mi- wcześniej miałeś niebezpiecznie, jak zamykałeś całkowicie dolot do pompy. Wiem że mam zla nawiązywał wypowiedź do skali z obrazka :) na strychu Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #67 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Na strychu...a podłączony bezpośrednio z kotła, czy z któregoś pionu c.o.?
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #68 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Na strychu...a podłączony bezpośrednio z kotła, czy z któregoś pionu c.o.?Z pionu.. ale słuchajcie po zmianie w tym zaworze 3d jakimś dziwnym trafem woda w bojlerze mi się sama grzeje przy wyłączonej pompie ?? Przy skali 50/50 Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #69 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Na strychu...a podłączony bezpośrednio z kotła, czy z któregoś pionu c.o.?Na zdjęciu zaznaczyłem Tobie gdzie idzie do przelewu Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
kiminero Opublikowano 8 Grudnia 2017 #70 Opublikowano 8 Grudnia 2017 4 strony o problemie z zimnym powrotem, a Ty jedyne co zauważyłeś to grzejący się bojler? Powrót nie jest już problemem?
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #71 Opublikowano 8 Grudnia 2017 4 strony o problemie z zimnym powrotem, a Ty jedyne co zauważyłeś to grzejący się bojler? Powrót nie jest już problemem?A wie tak jeśli chodzi o powród 37 może troszkę lepiej ale efektem samo grzejacej się wody w bojlerze czy to wparzadku w takim bądź razie po co mi pompa 2 problem nieco poprawiony ale przyczym dostałem efekt uboczny Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #72 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Popatrz na to inaczej: na szczęście masz dobrze zabezpieczenie. Bo jakbyś miał je za zaworem 3D,( jak to się często zdarza ), to przy takim ustawieniu zaworu 3D, jak miałeś wcześniej, wolałbyś nie wiedzieć, czym to mogło grozić.
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #73 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Ale jakoś męczy mnie fakt że sama woda się nagrzewa i nie mam na to wpływu skrecilem zawór więcej na dom i wtedy pewnie będzie mniejsze parcie na bojler... Zobaczymy jak się sprawdzi Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
kiminero Opublikowano 8 Grudnia 2017 #74 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Gdzie masz wpięty powrót bojlera? Jak jest wpięty przed trójnikiem rury podmieszania 3D, to może się zdarzyć przeciąganie wody przez biojler.
gmaj22 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #75 Opublikowano 8 Grudnia 2017 I tak dołożyłbym zawór zwrotny miedzy "zielonym" powrotem CWU a trójnikiem mieszacza na powrocie. Zwłaszcza, jeśli grzeje latem samą CWU. A nie wiem, czy jego sterownik "parkuje" zawór na "0" jak zadziała auto-lato. Chodzi mi o sytuację jak na szkicu: 1/ po lewej mieszacz zamkniety- OK 2/ mieszacz otwarty - na trójniku zasilania CWU tworzy się punkt zmieszania z powrotem ( przejście przez 3D)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.