poll Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #26 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Po godzinie czasu piec 60'c powrót 32 stopnie Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #27 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Sytlacje po godzinie w domu temperatura spada w sumie dobrze bo nocna tem. Zadana 18 ale podczas włączenia pompy i zaworu 3d na ustawiony na 3 czyli więcej na piec niż na dom temperatura powrotu jeszcze nisza nawet 30"c , woda z powodu zbyt zima wraca... Zrobię odwrotna sytlacje zawór na 8 ustawie efekt zobaczę rano Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Gość robin60 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #28 Opublikowano 8 Grudnia 2017 kolego @poll takim kręceniem ręcznym nic za bardzo nie ustawisz zakup siłownik podłącz pod zawór połacz do regulatora wstaw czujnik powrotu na róże do pieca zaizoluj go by nie przekłamywał i zrób porządek z regulatorem bo widzę , że masz ustawione obniżenie temp. pieca jak i mieszacza, wyłącz to bo to nie potrzebne .
shogunzlasa Opublikowano 8 Grudnia 2017 #29 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Wstaw te zdj / schemat instalacji zanim zaczniesz grzebać...
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #30 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Wstaw te zdj / schemat instalacji zanim zaczniesz grzebać...Proszę Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #32 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Jednak lepsze będą zdjęcia :)Proszę Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #33 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Proszę Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka Dodam że po noce zmieniłem na zaworze na 8-9 efekt powód 39,5 ale w domu robi się za ciepło Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #34 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Dodam że po noce zmieniłem na zaworze na 8-9 efekt powód 39,5 ale w domu robi się za ciepło Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka Dodam że już zamówiłem czujnik plum do mierzenia temperatury powrotu Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #35 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Dodam że już zamówiłem czujnik plum do mierzenia temperatury powrotu Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka Temperaturę powrotu narazie mierze za zaworem 3d w tym miejscu Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #36 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zadam na początek jedno pytanie: czy po przekręceniu zaworu 3D maksymalnie w lewo, czujesz na pompie "uderzenie hydrauliczne". Celowo w cudzysłowiu napisałem, bo pompa zaciąga, ale czy słyszysz różnicę w jej pracy, tak jakby się dławiła? A po ponownym przekręceniu w prawo pracuje normalnie?
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #37 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zadam na początek jedno pytanie: czy po przekręceniu zaworu 3D maksymalnie w lewo, czujesz na pompie "uderzenie hydrauliczne"?Tak Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
kiminero Opublikowano 8 Grudnia 2017 #38 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zła konfiguracja zaworu 3D? O tym myślisz @gmaj22? To możliwe i prośba do autora o zdjęcie pokrętła z zaworu 3D w pozycji 50/50 i zrobienie zdjęcia.
gmaj22 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #39 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Tego własnie miał dotyczyć mój następny wpis. Choć to w zasadzie niepotrzebne- i tak wiadomo, że zwierciadło do obrócenia. w pozycji 50/50 nacięcie na trzpieniu będzie miał na godz. 5-tej a ma mieć na 7ej. (AFRISO) (edytowano)
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #40 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Tego własnie miał dotyczyć mój następny wpis. Choć to w zasadzie niepotrzebne- i tak wiadomo, że zwierciadło do obrócenia. w pozycji 50/50 nacięcie na trzpieniu będzie miał na godz. 5-tej a ma mieć na 7ej. (AFRISO) (edytowano):) Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
kiminero Opublikowano 8 Grudnia 2017 #41 Opublikowano 8 Grudnia 2017 OK. Teraz zdejmij skalę. Ona jest po prostu wciśnięta, wystarczy podważyć. Później odkręć śrubę mocującą pokrętło uważając, by nie zmieniło się jego położenie (ma być 50/50). Potem foto trzpienia zaworu.
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #42 Opublikowano 8 Grudnia 2017 OK. Teraz zdejmij skalę. Ona jest po prostu wciśnięta, wystarczy podważyć. Później odkręć śrubę mocującą pokrętło uważając, by nie zmieniło się jego położenie (ma być 50/50). Potem foto trzpienia zaworu.Ok Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #43 Opublikowano 8 Grudnia 2017 I wszystko jasne....:) Teraz kombinerki w dłoń i przekręć trzpień razem z niebieskim pierścieniem zgodnie z ruchem wskazówek zegara, żeby wycięcie na trzpieniu oraz "dzióbek" na pierscieniu znalazły się pomiędzy godz.7-mą a 8-smą. Potem załóż z powrotem pokrętło i tak załóż skalę, aby pokazywała "5" , Po lewej "10" a po prawej "0"
kiminero Opublikowano 8 Grudnia 2017 #44 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Jeśli pompa jest na prawo od zaworu, to zmień położenie osi zaworu tak: Przyłącze od strony pompy musi być zawsze otwarte na 100%, a regulacja odbywa się na przyłączach zasilania z kotła i podmieszania z powrotu. W pozycji "5" jest to połowa wody zasysana z kotła, połowa z powrotu grzejników. P.S. Tak na marginesie, to nie rozwiązuje problemu zimnego powrotu.
gmaj22 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #45 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Nie rozwiązuje, bo nie taka jest rola 3D przy tym podłączeniu. Gdyby miał być rozdzielaczem i chronić powrót, trzpień musiałby pozostać w poprzedniej pozycji, pompa zaś pójść przed zawór 3D. Mam tylko nadzieje, że koiega ma zabezpieczony kocioł zgodnie ze sztuką, a nie dopiero gdzieś od pionu c.o. ?
poll Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #47 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Jeśli pompa jest na prawo od zaworu, to zmień położenie osi zaworu tak: Afriso 3d.jpg eefecded66414e976a49a0aaee81761a.jpg Przyłącze od strony pompy musi być zawsze otwarte na 100%, a regulacja odbywa się na przyłączach zasilania z kotła i podmieszania z powrotu. W pozycji "5" jest to połowa wody zasysana z kotła, połowa z powrotu grzejników. P.S. Tak na marginesie, to nie rozwiązuje problemu zimnego powrotu. Zrobione i teraz jak to ustawiać? Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
shogunzlasa Opublikowano 8 Grudnia 2017 #48 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Teraz sterujesz temp zasilania na dom. Na ten zawór zakładasz siłownik i on będzie Ci myrdał dzynglem w zależności od temp na zewnątrz.Dogrzanie powrotu to inna bajka i wychodzi na to, że jej nie masz lub nie działa - dlatego kolega powyżej pyta gdzie podłączone jest CWU.
gmaj22 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #49 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Nie masz drugiej skali? To przynajmniej pamiętaj, że tam gdzie masz "10"-powinno być "0" . I vice versa.
kiminero Opublikowano 8 Grudnia 2017 #50 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zrobione i teraz jak to ustawiać? Poszukaj jeszcze drugiej skali w pudełku od zaworu, bo teraz masz odwrotne wskazania. Ustawiasz według termometru poglądowego za pompą CO, jeśli jest. Ewentualnie dopnij czujnik zaworu za pompę, to będzie podgląd na sterowniku. Teraz masz regulację temperatury na grzejniki, ale bez dławienia przepływu. Jak to się przełoży na temp powrotu, to się okaże po dłuższej pracy układu. Śmiem przypuszczać, że może być lepiej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.