poll Opublikowano 7 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Witam mam do was zapytanie o temperaturę powrotu ? Posiadam piec z czujnikiem pogodowym i zależności od pogody ustawia mi temperaturę odpowiednia dla kotła przy temperaturzye powyżej 0'C mam 55'C posiadam termostat pokojowy który utrzymuje mi temperaturę w pokoju rzędu , i oczywiście zawór trójdrożny przy ustawieniu 55'C powrót mam na piecu 37'C~ zawór trójdrożny na 5 ale w domu mogło być ciut cieplej - czyli lipa i piec częściej przechodzi w podtrzymanie czyli też nie dobrze przy ustawieniu 55'C powrót mam na piecu 35'C~ zawór trójdrożny na 6-7 w domu jest ok ciepło ale kosztem powrotu czy poprostu tym się nie przejmować bo jest małą różnica temperatury między zasilaniem a powrotem i nie ma to dużego wpływu na dalszą eksploatacje pieca ? W instrukcji nie mogę znaleźć minimalna temperatury powrotu która powinna być zachowana na kotle
shogunzlasa Opublikowano 7 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Jest do d...Co steruje siłownikiem? Pogodówka? To czym steruje pokojówka? Odcina pompę?
poll Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #3 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Termostat pokojowy ... ale temperatura powyżej 40'c na powrocie powinna być cały czas przy pracy pompy i w stanie nadzoru ?
shogunzlasa Opublikowano 7 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Temp powrotu minimum 45-50 na okrągło.Pokojówka odcina pompę?
Gość robin60 Opublikowano 7 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 7 Grudnia 2017 @ poli widzę , że posiadasz piec Enki w tym sterowanie Plum , nie zaleca się sterowania pogodowego kotła jedynie bardzo ekonomiczne jest sterowanie pogodowe mieszacza , także wyłącz je daj temp 63 na piec przeciągnie Ci o 5 i będzie OK. W ustawieniach mieszacza zrób ochronę powrotu daj 45 minimum.
poll Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #6 Opublikowano 7 Grudnia 2017 chciałem osiągnąć ekonomiczne spalanie przy odpowiedniej temperaturze powrotu ale chyba się nie da, zapytanie piec pracujący większość czasu w nadzorze jest ekonomiczne ale niezdrowie dla pieca ? do teraz kosztem powrotu będę miał więcej nadzoru
poll Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #7 Opublikowano 7 Grudnia 2017 a gdybym zamontował siłownik zaworu ? czy on by nie rozwiązał problemu ?
Gość robin60 Opublikowano 7 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Musisz to zrobić bez siłownika klapa.
shogunzlasa Opublikowano 7 Grudnia 2017 #9 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Strasznie namieszałeś...1. Jaki to zawór 3D? Do podnoszenia temp powrotu czy do obniżania temp na grzejniki 2. Masz siłownik do tego zaworu? 3. Pogodówka steruje temp pieca? 4. Czy steruje termostat pokojowy? Wyłącza pompę CO?
poll Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #10 Opublikowano 7 Grudnia 2017 1.Zawór 3D 2.Brak siłownika 3.bez podłogówki 4.tak termostat pokojowy wyłącza pompę
Gość robin60 Opublikowano 7 Grudnia 2017 #11 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Są przeciwnicy i zwolennicy zaworu 3i4 D ja należę do zwolenników, skoro ma taki zawór to niech go już wykorzysta bo daje mu taką możliwość regulator, jak znasz kolego @ szogun eutomatykę PLUMA to ona to umożliwia. I bardzo ładnie chroni powrót obiegu do kotła.
poll Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #12 Opublikowano 7 Grudnia 2017 1.Czyli zainwestować w siłownik który będzie regulował temperaturę na grzejniki i na powód ? 2.Bądź po prostu zwiększyć temperaturę na piecu (wyłączyć czujnik sterowania pogodowego) ?
Gość robin60 Opublikowano 7 Grudnia 2017 #13 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Ja miałem i mam 4 D siłownik na zaworze jak paliłem eco to miałem włączoną ochronę powrotu na 45 . Włączyłem sterowanie pogodowe mieszacza, krzywa grzewcza była 0,9-1,0 na dom szło około 40 st. grzejniki ledwo ciepłe a w domu upał , żona kazała wyłączać piec bo za gorąco. wprowadziłem też obniżenie nocne na regulatorze ecomax 800 R 3o 2 st od godziny 20.00 i była bajka.Zawór zawsze pilnował ochrony powrotu która nigdy nie była mniejsza jak 45. Ja Ci podpowiadam jak jest najlepiej , a co Ty zrobisz to Twoja sprawa. Zapoznaj się dobrze z instrukcją regulatora to Ci się dużo wyjaśni.Aha wyłącz te sterowanie pogodowe kotła i daj mu zadaną 63. Puść go FL i reszta jak wyżej. Polecam
gmaj22 Opublikowano 7 Grudnia 2017 #14 Opublikowano 7 Grudnia 2017 1.Zawór 3D 2.Brak siłownika 3.bez podłogówki 4.tak termostat pokojowy wyłącza pompę Na pytanie #1 odpowiedż jest niepełna, a to jest najbardziej istotne . I przeczytaj dokładnie pyt. #3
kiminero Opublikowano 7 Grudnia 2017 #15 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Kocioł ustaw na 55 i na stałe włącz pompę CWU. Do tego siłownik na 3D plus sterowanie pogodowe dla niego. W tej konfiguracji osprzętu to będzie rozwiązanie najprostsze.
poll Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #16 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Ja miałem i mam 4 D siłownik na zaworze jak paliłem eco to miałem włączoną ochronę powrotu na 45 . Włączyłem sterowanie pogodowe mieszacza, krzywa grzewcza była 0,9-1,0 na dom szło około 40 st. grzejniki ledwo ciepłe a w domu upał , żona kazała wyłączać piec bo za gorąco. wprowadziłem też obniżenie nocne na regulatorze ecomax 800 R 3o 2 st od godziny 20.00 i była bajka.Zawór zawsze pilnował ochrony powrotu która nigdy nie była mniejsza jak 45. Ja Ci podpowiadam jak jest najlepiej , a co Ty zrobisz to Twoja sprawa. Zapoznaj się dobrze z instrukcją regulatora to Ci się dużo wyjaśni.Aha wyłącz te sterowanie pogodowe kotła i daj mu zadaną 63. Puść go FL i reszta jak wyżej. Polecam mówisz że korzystasz z FL ?? podobno zużycie ekogroszku jest większe i jak ja testowałem to nie dopalał mi ekogroszku przy stałym nastawie wszystko ok
shogunzlasa Opublikowano 7 Grudnia 2017 #17 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Kolega "kiminero" dał odpowiedź do której dążyłem.CWU na stałe + siłownik na 3D i WYŁĄCZ TERMOSTAT POKOJOWY w cholerę...
poll Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #18 Opublikowano 7 Grudnia 2017 wydawało mi się dla oszczędności i sam reguluje moc kotła ... dziś wyłączę i zobaczymy
Gość robin60 Opublikowano 7 Grudnia 2017 #19 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Nie dopalala bo musisz zrobić kerektę podawania przerwy itd w FL masz takową możliwość , jeżeli Ci nie odpowiada FL to zostaw go na ręcznym gdzie wszystko jest OK. U mnie na FL tak go wyregulowałem , że spalał mi na dobę około 16-18 kg o pow. do ogrzania 185 m2. palnik ekoenergia 15-25 KW ale to już historia ale miło ją wspominam .
poll Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #20 Opublikowano 7 Grudnia 2017 no ja taki wynik 16-18kg mam teraz na piecu 55'C + termostat pokojowy ale powrót za niski xD chata 85m2 w przyszłości 140m2 myślisz że mogę lepiej ?
Gość robin60 Opublikowano 7 Grudnia 2017 #21 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zdecydowanie tak a napisz co za piec jakiej mocy ( czy aby nie przesadziłeś) jaki wynik Ci wyszedł na ciepłowłaściwe podajesz skąpo informacji i zdawkowo jeżeli o coś pytasz to musisz napisać pełną informację tak by userzy to czytający mogli Ci pomóc , a tak to czasami domysły. Miałem kolegę który miał Enkę na wzajem się wspieraliśmy i szło nam super ale na dzień dzisiejszy nie mam z nim kontaktu , bo bym CI podesłał na pewno by CI pomógł i to właśnie gdzieś koło Ciebie.
poll Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #22 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zdecydowanie tak a napisz co za piec jakiej mocy ( czy aby nie przesadziłeś) jaki wynik Ci wyszedł na ciepłowłaściwe podajesz skąpo informacji i zdawkowo jeżeli o coś pytasz to musisz napisać pełną informację tak by userzy to czytający mogli Ci pomóc , a tak to czasami domysły. 15kw
Gość robin60 Opublikowano 7 Grudnia 2017 #23 Opublikowano 7 Grudnia 2017 OK , działaj z tym zaworem i zrób tak jak piszę wypróbuj też uwagi innych. Dodam , że przy załączonym sterowaniu pogodowym mieszacza ecoster 200 nie ma wpływu na załączenie i rozłączenie pompy, tak musisz dobrać krzywą grzewczą by była w domu wymarzona temperatura przez żonę.
poll Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #24 Opublikowano 7 Grudnia 2017 OK , działaj z tym zaworem i zrób tak jak piszę wypróbuj też uwagi innych. Dodam , że przy załączonym sterowaniu pogodowym mieszacza ecoster 200 nie ma wpływu na załączenie i rozłączenie pompy, tak musisz dobrać krzywą grzewczą by była w domu wymarzona temperatura przez żonę.A więc tak, dałem na piec 63'c wyłączyłem sterowanie pogodowe i efekt jest następujący... Piec i tak obniża mi temperaturę do 55 stopni ponieważ termostat pokojowy osiągnął zadane ponad 22,5stopni dokładnie 22,8 postanowiłem przekręcić zawór by więcej szło powrót na piec a mniej na mieszkanie w pozycji 3 zobaczymy rano jaka będzie temu powrotu Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
poll Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #25 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Widzę że temperatura na piecu jest duża większa niż zadana wcześniej nie było takiego efektu... Za jakiś czas jak wszystko się unormuje po ustawieniach sprawdzę powrót Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.