lechumb Opublikowano 5 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Witam. Panowie po zwycięskiej wojnie z instalacją hydrauliczną przyszedł czas na kotłownię. Otóż mówią ze pierwszy dom powinno sie budować dla wroga a dopiero potem dla.siebie to może by człek nie wydawał by kupe kasy na pseudo fachowców a po jakims czasie poprawiał znów na własny koszt coś co myślał że zrobione jest dobrze. Przechodząc do sedna sprawy. Moja kotłownia nie ma dopływu powietrza z zewnątrz poza uchylonym oknem co sprawia pizganie po nogach. Chcialbym taki doplyw zrobić. Samo wykonanie nie bedzie problematyczne tylko chcę to prawidłowo wykonać. Kotłownia jak i garaż jest na tym samym poziomie co grunt i ja sobie umyslalem 2 opcje. 1. Ciachne dziurę w ścianie w kotłowni na wysokości takiej żeby później rura przeszła mi nad otworem łączącym garaż z kotłownią potem zejdę za piecem przy kominie i tam 30cm nad podłogą zakończę. To by było jakieś 4.4m w poziomie razem z murem i ociepleniem i z 1.5m w pionie. Czy takie coś zapewni dopływ powietrza czy trochę za długi odcinek. 2. Ciachnąć dziure w garażu tylko przez ścianę i założyć kratki aby jakiś nieproszony gość się nie dostał. Tylko to rozwiązanie tez będzie wychladzac mi te dwa pomieszczenia. Oczywiście rura 160mm lub prostokąt 100x200mm.
shogunzlasa Opublikowano 5 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Musisz doprowadzić powietrze nie bezpośrednio do pieca a do kotłowni - zrób zetkę na ścianę zewnętrzną w kotłowni i tyle... Tylko zachowaj przekroje.
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Wyżej masz rozwiązanie Po co pchać tyle rury
lechumb Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor #4 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Z jednej strony macie racje. Tylko ta zetka nie bedzie wychladzac pomieszczenia tak.jak teraz robi to uchylone okno? Pewnie tak bedzie. Teraz mam wlasnie na tej ścianie pod oknem opał i jak.zrobie zetke to troche powierzchnia skladowania sie zmniejszy, ale coś bede musial wymyśleć. Czyli wystarczy otwor w murze 160 na elewacji zwykla kratka wentylacyjna okrągła(chyba ze coś z daszkiem i siatka) potem kolanko, rura w dół i min 30cm nad podlaga znow kolanko i piwko na fajrant.wszystko moze byc z rur kanalizacyjnych.
gmaj22 Opublikowano 5 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 5 Grudnia 2017 A to kotłownia jest poniżej poziomu terenu, że "zetka" jest potrzebna?
lechumb Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor #6 Opublikowano 5 Grudnia 2017 No właśnie jest na tym samy poziomie co grunt. Myślałem tez o tych gotowych nawiewnikach cisnieniowych ale do kotlowni chyba musi być dostęp powietrza ze źródła nie zamykanego. A muszę to zrobić bo kominiarz nie da mi protokołu wizyty i kontroli corocznej układu.
gmaj22 Opublikowano 5 Grudnia 2017 #7 Opublikowano 5 Grudnia 2017 To "zetka" nie jest konieczna. Wystarczy coś takiego: http://www.klimatsc.com.pl/pl/Nawietrzaki Byle nie pod sufitem, a do 30 cm nad podłogą. I większe fi niż 150.
lechumb Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor #8 Opublikowano 5 Grudnia 2017 No ale przeglądając neta tak na szybko to w ofertach sa tylko takie 150mm i chwalą się że max przepływ to ponad 300m3/h ale juz przy 10paskalach jest tylko 124m3/h. Wiec co tu wybrac.
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2017 #9 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Panowie albo robić zgodnie z przepisami albo zostawić uchylone okno. Przepisy są np tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19876-kot%C5%82ownia-na-paliwo-sta%C5%82e-wymagania-i-mity/ Nie może być za nisko wlot, gdyż będzie śnieg lub śmieci wiało, a różnica wysokości daje pewne zabezpieczenie prze tzw "piździeniem" po głowie, ponadto jak będzie wysoko wlot to będzie wprost do wentylacji wiało a nie o to idzie
lechumb Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor #10 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Czyli te ladne gotowe to tylko w pomiszczeniach użytkowych a kotlownia to rura pcv i zetka.
gmaj22 Opublikowano 6 Grudnia 2017 #11 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Dziękuję Sambor za odnośnik do stosownych przepisów. Jak że przepisy są nieprecyzyjne i niejednoznaczne.
sambor Opublikowano 6 Grudnia 2017 #12 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Przepisy są dla "znawców tematu" nie dla "ludu" ;) "Ciemny lud" wszystko kupi
lechumb Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor #13 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Te gotowe moze i ladnie wygladaja ale po głębszym wczytaniu sie w przepisy zrobię tak że na zewnątrz dziura w murze na wys. 2m potem w środku zejde na wysokość 30cm i tam zakończę. Moze elewacji nie uszkodze bardzo.
PioBin Opublikowano 6 Grudnia 2017 #14 Opublikowano 6 Grudnia 2017 ...Tylko ta zetka nie bedzie wychladzac pomieszczenia tak.jak teraz robi to uchylone okno? Pewnie tak bedzie... Będzie. Ale nie ma tragedii. U mnie przy drzwiach zamkniętych do garażu w kotłowni 28C. Przy otwartych 22C. Po zamontowaniu zetki 25C - myśle, że jest jakis kompromis ...do kotlowni chyba musi być dostęp powietrza ze źródła nie zamykanego. A muszę to zrobić bo kominiarz nie da mi protokołu wizyty i kontroli corocznej układu. Wykonałem ostatecznie ze strychu (wentylowany, niezamykany). Działa. Kominiarz zwrócił mi na to uwagę że brakuje i poradził abym dorobił - dokumenty i tak wypisał... Czyli te ladne gotowe to tylko w pomiszczeniach użytkowych a kotlownia to rura pcv i zetka. Na zimnej powierzchni kanału może skraplać się woda!
KamilHydraulik Opublikowano 19 Marca 2018 #15 Opublikowano 19 Marca 2018 Panowie a wiecie, że brak zastosowania się do przepisów grozi karą? Zanim zrobisz pomyśleć trza
maniek76 Opublikowano 20 Marca 2018 #16 Opublikowano 20 Marca 2018 A to moja zetka w kotłowni z której korzysta kot ;-) Ile kocioł potrzebuje , tyle się uchyla.
lechumb Opublikowano 21 Marca 2018 Autor #17 Opublikowano 21 Marca 2018 Tylko ze, nawiew powietrza do kotlowni ma byc niezamykalny.
maniek76 Opublikowano 21 Marca 2018 #18 Opublikowano 21 Marca 2018 Ale on się nie zamyka ;-) No może latem ale wtedy kocioł wygaszony
lechumb Opublikowano 23 Marca 2018 Autor #19 Opublikowano 23 Marca 2018 Powiedz to kominiarzowi. Gdyby cos sie wydarzyło ubezpieczyciel bedzie wiedzial czego szukac zeby tylko kasy nie dac. Takie sa realia i to sprawdzone we wlasnym środowisku. "Mądry Polak po szkodzie“
maniek76 Opublikowano 23 Marca 2018 #20 Opublikowano 23 Marca 2018 Masz racje ale ja przecież nie polecam takiego rozwiązania pomimo że u mnie świetnie się sprawdza. Nie mam możliwości zrobienia normalnej zetki a dom i tak nie jest ubezpieczony.
Gość jacek61 Opublikowano 23 Marca 2018 #21 Opublikowano 23 Marca 2018 Jak się sprawdza to jest OK, tym bardziej, że kot ma wejście.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.