Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz spróbuj odpiąć czujnik i sprawdź, czy wskazanie procentowe na sterowniku się zmieni i ma to odbicie w fizycznej pracy siłownika.

• Odpowiedzi 125
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

sprawdzone czujnik odpiety procentowo się zmienia w oprogramowaniu kotła w mieszaczu i widać że siłownik burczy ciężko zauważyć jego prace ale coś tam drga

złożyłem siłownik ale w pozycji ustawionej na czerwonym polu czyli w pozycji otwartej na kaloryfery i widać że pracuje bo się przesuwa na niebieskie pole w poprzednim ustawieniu na środku nie działał wogole3a151965d015549dec987cdd4a75ca9e.jpg

wygląda to tak teraz nie cieszę się za bardzo teraz czekam na efektye388e5df60a7fad90a9bd8a3b452f843.jpg3a3bc32a7d5162dbd60c2f11e7c607e5.jpg

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Bo zapewne fizycznie go blokowało. To też wcześniej sugerowałem zmienić jego orientację względem zaworu. Myślę, że wszystko jest OK, pozostała tylko "kosmetyka" i gromy na instalatora.

Opublikowano

dlatego się do tego zastosowałem nie dawało mi to spokoju , choć wczoraj było podobnie niby zadziałał a rano kaloryfery zimne hhehe dlatego teraz kawka papieros i kotłownia i obserwacja

chyba jest coś nie tak w jedną stronę czyli wodę na kocioł puścił teraz temperatura spadła na CO powinien się przesuwać w druga stronę stoi i burczy temperatura spada fizycznie się nie rusza d793d4f8410642f0bbaceff526302091.jpg

Opublikowano

U mnie tak

post-75343-0-59579900-1514361828_thumb.jpg

post-75343-0-83390400-1514361852_thumb.jpg

post-75343-0-10373800-1514361890_thumb.jpg

Opublikowano

czyli jeden stopień różnicy musi być coś nie tak nie steruje w drugą stronę

Opublikowano

Myślę, że to kwestia ustawienia początkowego. Czyli mieszacz - przysłona 50/50 zasilanie c.o./powrót. Siłownik przełączyć na ręczny i też ustawić go w połowie. Tak je ze sobą skojarzyć i włączyć sterowanie i obserwować.

Opublikowano

gdzie zmienić przysłone nie bardzo rozumiem

Opublikowano

Demontujesz siłownik z zaworu i ustawiasz przysłonę zaworu, te skrzydełka w połowie zasilania i powrotu. Zaraz podam Ci link do filmu na youtube, tam w miarę jasno to pokazują.

Opublikowano
Opublikowano (edytowane)

chyba problem rozwiązany ten *** sztukowal przewód elektryczny i pozamienial fazy na dalszym odcinku te przewody co ja zmienilem były efektem tego że siłownik sterować tylko w jedną stronę a nie w drugą teraz zmieniłem po tym portaczu i widzę że siłownik pracuje w obie strony prawidłowo dzięki za pomoc obserwuje na razie , muszę koledze flaszkę postawić nie wiem gdzie i kiedy ale się należyb511305fa38854b2939dde3c30aebb38.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano

Ręce opadają na fachmanów

Opublikowano

Święte słowa kompletnie się na tym nie znam ale praca siłownika mieszacza powinna rzucać się w oczy dlatego że trochę się wglebilem w ten temat , jak na razie jest ok . Firma która mi robiła cała hydraulike się nie odzywa cóż poradzić życie , zwinęli interes. Na razie będę testował mieszacz na sterowaniu pogodowym ale pewnie przełącze na temp stałą mam dom nie ocieplony i tracę dużo temperatury ,.8ce34f20114779fad79e28ef3d55ca61.jpgea08a85cb50414e6916553e7f7d379ef.jpg

Opublikowano (edytowane)

Na automacie jest moim zdaniem lepiej. Po prostu zmień krzywą grzewczą na wyższą i podnieś temp. kotła. Ze sprawnym siłownikiem i sterowaniem będziesz miał komfort cieplny i oszczędność w paliwie. Masz teraz za niską krzywą. U mnie jest teraz na zewnątrz 4,6 C a na C.O. idzie 41 C. Ty natomiast masz na zewnątrz 3,6C, a na CO wychodzi 35C. Zmień krzywą na 1,3 - 1,5.

Tu masz lekturę:

http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/sterowanie-pogodowe-i-krzywe-grzewcze/

http://www.oszczedzanieprzezogrzewanie.pl/jaka-temperature-ustawic-na-kotle-piecu/

Edytowane przez rymar71
Opublikowano

dziękuję zostawiam na automacie i zmieniam dam znać jak się zachowuje krzywa dla mieszacza 1, 3 kocioł temp 65C

Opublikowano (edytowane)

jeszcze mam pytanie odnośnie Nadzoru oraz Modulacji Mocy wrzucam ustawienia proszę zerknąć czy można coś pozmieniac i ulepszyć 1d2dbf2289cfb57cc80d54dfd9ffa758.jpg9397291b1e00b9d2178eb7a50d772862.jpg

jeszcze mam pytanie odnośnie Nadzoru oraz Modulacji Mocy wrzucam ustawienia proszę zerknąć czy można coś pozmieniac i ulepszyć jeśli chodzi o Nadzór jeśli piec dłużej w nim stoi pokazuje temperaturę wyższą ale w sytuacji gdy mu zaczyna grzać to się okazuje że temp jest np nie 66 ale 45C

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Tu akurat podałeś parametry pracy standardowej, a nie FuzzyLogic. Z resztą tryb pracy automatycznej odbywa się na podstawie ręcznych ustawień. Teraz pytanie, czy znasz zapotrzebowanie swojego budynku na ciepło ? Bo od tego powinniśmy zacząć.

Opublikowano (edytowane)

nie znam dlatego że ekipa która robiła hydraulike w domu wszystko to projektowala .

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Tu masz link i podaj w miarę dokładnie dane, żeby wiedzieć ile potrzebujesz mocy kotła. Bo w tej chwili masz ustawiony na 17 KW, a to chyba za dużo. Tu masz kalkulator:

http://cieplowlasciwie.pl/start

Opublikowano

wyszło     18 KW

Opublikowano

Czyli moc kotła OK. Jakie zużycie ekogroszku ?

Opublikowano

podawało 4 tony na sezon + grzanie wody

Opublikowano

Czy znasz bieżące zużycie? Pełny zasobnik to ile kg i na ile wystarcza ?

Opublikowano (edytowane)

tak

jeśli palę retopalem to 150 kg 6 worków starcza na 6 dni .

jeśli palę czeskim 150 kg 6 worków starcza na 4 dni

teraz cały czas jadę na retopalu

palilem jeszcze anmagGold ale to już historia

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Teraz należy doprowadzić do jak najmiejszej różnicy temp powrotu z temp kotła. Tym powinien się zająć zwór 4D

post-75343-0-61289300-1514410267_thumb.png

post-75343-0-46117300-1514410560_thumb.png

post-75343-0-75852700-1514411877_thumb.png

Edytowane przez rymar71