sambor Opublikowano 2 Grudnia 2017 #26 Opublikowano 2 Grudnia 2017 U nas w Narodzie była zawsze pseudo - oszczędność połączona ze skłonnością do samo destrukcji i pseudo fachowości Dlatego mało kto robi w stali spawanej. Do takiej roboty trzeba fachowca spawacza gazowego, a ilu takich jest? A instalacje wykonane w miedzi lutowanej wg domowych wykonawców są proste i trwałe, nawet w ich wykonaniu. Wg mnie teraz lepiej i prościej robić w rurach prasowanych, a sprzęt jak kogoś nie stać to na początek można pożyczyć Instalację prasowaną można zrobić ze stali czarnej, nierdzewnej lub miedzi.
sp36 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #27 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Na wykonanie na przyzwoitym poziomie instalacji ze stali moje umiejętności oraz zaplecze narzędziowe nie pozwalają, natomiast plastik w różnych formach oraz miedz mogę zrobić sam. Pracuję za granicą w budowlance i zdarza się wykonywać instalacje razem z miejscowymi hydraulikami. Sam projekt jest dopracowywany na przestrzeni roku na forach, zatwierdzony przez fachowca. Nierdzewki nigdy nie maiłem w rękach, musiałbym się dowiadywać, czytać itd. A nie ma już czasu. W połowie grudnia wracam i muszę rozpocząć montaż.
HarryH Opublikowano 2 Grudnia 2017 #28 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Akurat nierdzewkę to szczerze Ci odradzam - pieniądze wdeptane w g..., bo może zgnić szybciej od czarnej.
PioBin Opublikowano 2 Grudnia 2017 #29 Opublikowano 2 Grudnia 2017 "Akurat nierdzewkę to szczerze Ci odradzam - pieniądze wdeptane w g... bo może zgnić szybciej od czarnej" Nie robi się gdyż cena przerasta sens - tu się zgodze. A co to za stal nierdzewną mieliście że zgniła szybciej niż czarna?
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2017 #30 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Ze stalą laną ( staliwem) lub żeliwem stal nierdzewna stykowo tworzy mocne ogniwo elektrochemiczne - jest o tym trochę w necie. Ze zwykłą stałą czarną też nie jest najlepsza współpraca. Przy instalacjach prasowanych nierdzewka wypada podobnie jak miedź.
shogunzlasa Opublikowano 2 Grudnia 2017 #31 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Każda stal rdzewieje - tylko w odpowiednich warunkach - patrz np kwasówka 316L na wkład kominowy połączona ze spalaniem słomy (chlor) i wkładu nie ma a niby kwasówka...Co do technologii - Stal skręcana na pakule + PP stabi - te 2 rzeczy ciężko spierniczyć - przeżyją nie jedno zagotowanie wody i nic temu nie ma (poza tym, że stabi się gibie i można też coś skopać przy zgrzewaniu).Z miedzią i pexem też nie jest źle - ale tu już lut na miedzi może puścić jak ktoś to nieodpowiednio zrobił, lub rur nie wyczyścił - na pexie można pozacinać uszczelki itd...Ogólnie powyższe nie wymagają drogiego osprzętu i są do ogarnięcia pamiętając o kilku zasadach...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.