Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Średnica Rury W Pionie

Tarantul

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

przerabiam poddasze na użytkowe i chcę tam zrobić na całości ogrzewanie podłogowe w sumie ok 80m2

mam tam poprowadzoną rurę miedzianą średnicy 22mm która pozostała po starym zbiorniku wyrównawczym

czy taka średnica rury wystarczy do zasilenia całego piętra podłogówki? czy muszę wymienić na większą?

Opublikowano

Gdybym miał gdybać rzekłbym że jest za mała.
Jak chcesz kłaść podłogówkę na pałę co 15 cm bo panele, strefy brzegowe co 10 i jakąś łazienkę też co 10, robić pętle po 80 metrów to gdybam, że mało.

Jakbyś porobił OZC, założył wyższą temp zasilania, obliczył inne rozstawy i się pobawił to kto wie - mogłoby styknąć - ale bez tego to tylko moje gdybanie...

Opublikowano

Jak będzie nie więcej niż 8 pętli to wystarczy,

Tylko trzeba ją dobrze zaizolować. na całej długości.

Petle daj z rozstawem ok 10cm - w pokojach i ew łazience więcej rury w korytarzu mniej.

Opublikowano

Ma jedną rurę po wyrównawczym - i tak bedzie trzeba drugą wstawić...
Jak bedzie nowe robić to niech rzuci 28, na 22 też pewnie jakoś hulać będzie ale po co sie zastanawiać czy styknie jak można tego uniknąć...

Opublikowano

Po wyrównawczym mam 2 rury bo przelew był wyprowadzony do kotłowni

Opublikowano

Ale 22 do naczynia to za mało. I tak musisz wstawić 28 (jeśli ma być zgodnie z przepisami)

Opublikowano

No nie mamy informacji w tym temacie ale warto o tym wspomnieć.

Opublikowano

zbiornik pozostał po piecu węglowym, aktualnie przeszłem na kocioł kondensacyjny termeta, Ecocondens crystal II 25kw jednofunkcyjny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.