Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocenę I Doradę Odnośnie Instalacji C.o Podłogówka Tece

brovar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie mam prośbę odnośnie oceny instalacji celem ustalenia błędu instalatorskiego.

Posiadam piec kondensacyjny vaillant vc 206 od niego idzie zasilanie do rozdzielaczy w tym podłogowego firmy tece jak na zdjęciu

:post-75980-0-98005700-1511292435_thumb.jpg

Jako że z braku czasu ufałem instalatorowi polecanemu przez wiele osób to teraz gdy zaczął się okres grzewczy i mam problem z ustawieniem ogrzewania zacząłem drążyć temat. Jak się okazuje z tego co myślę to on nie nadaje się do pieca kondesacyjnego a w instrukcji jest napisane, że możńa go stosować pod warunkiem ustawienia temp zasilania większej o 20 stopni niż nastawa.

"Działanie

Na głowicy termostatycznej na górnej belce ustawiamy żądaną temperaturę wody dla ogrzewania podłogowego np. 40°C – cyfra 4. Woda z kotła o temperaturze o min 20°C wyższej czyli 60°C lub więcej dopływa do dolnej belki do której wraca schłodzona woda z pętli ogrzewania podłogowego.

Woda po przejściu przez pompę zostaje rozdzielona na 2 obiegi – mniejszy, który płynie przez bypass oraz na podstawowy który wpływa do górnej belki rozdzielacza i zasila pętle grzewcze ogrzewania podłogowego a jej nadmiar – tyle ile wpłynęło wody kotłowej - wraca do źródła ciepła."

Tak twierdzi instrukcja

Moim zdaniem powinien on zastosować rozdzielacz :post-75980-0-41404600-1511292729_thumb.png

Bardzo proszę o potwierdzenie mojej tezy gdyż nie jest zadowolony z obecnego stanu i braku wiedzy instalatorów. Czytałem temat że ten obecny rozdzielacz można przerobić czyli otworzyć na maks termostat i zamienić miejscami belki lub odwrócić zasilanie z powrotem i zlikwidować by pass lub go zamknąć. Nie chciał bym jednak przerabiać tego tylko go zwrócić i wymienić na poprawny. Jeśli macie jakiś inny który możecie zaproponować do pieca kondesacyjnego poprosze o poradę

Opublikowano

Do kondensata to trzeba zawór 3-D z siłownikiem sterowany przez kocioł.

Masz też grzejniki?

Aby Tece prawidłowo działał potrzeba temp wody o ponad 20C wyższej niż temp zadana podłogi - to rozwiązanie do kotła na węgiel lub Pellet, a nie do gazu

Opublikowano

tak mam grzejniki ale z innego rozdzielacza bo zailanie idące z kotła jest rozdzielone trójnikiem na rozdzeialcz tece i do grzejników.

Sambor mam prośbę co polecasz zrobić w tym przypadku przerabiać to czy oddać mu ten rozdzielacz?

Jeśłi oddać to czy zamienił byś na ten co napisałem na dole  on ma zawór trój drogowy.

Jak ten zawór sterować ? mam regulator pogodowy ale on steruje całą instalacją. Może tylko siłownik z regulatorem do sterowania?

Opublikowano

Witam serdecznie podaję schemat mojej instalacji z prośbą o poradę dotyczącą przeróbki a mianowicie:

Wywaleniemieszacza i zastąpienie go układem pompowym z 3d z ziłownikiem

założenie sprzęgła za piecem.

i tu pojawia się pytanie czy jeśli za sprzęgłem rura zasilająca 1 cal ma 2,5 metra długości do pierwszego trójnika to czy może tak zostać czy jednak zrobić bezpośrednio ze sprzęgła rozdział. 

post-75980-0-13612800-1511689524_thumb.png

Opublikowano

Pytanie czy ta podłoga steruje temp. pomieszczeń czy to tylko taki dodatek do tych grzejników...
Jeśli dodatek - można się bawić w termostatyczne zawory.

Jeśli potrzebne dokładne sterowanie:

A ) Jeśli kocioł ma sterowanie pogodowe to sterować sprzęgłem które podniesie temp dla grzejników i podłogówki - na podłogę "zwykły 3D" bo sprzęgło będzie regulatorem
B ) Jeśli nie ma - konieczny sterownik pogodowy i siłownik na zawór jak powyżej.

Nie wiem jak z mocami ale rozdział ze sprzęgła zawsze pewniejszy.

Opublikowano

Zapomniałem dopisać dół ma rozdzielacz na grzejniki lecz nei jest w ogóle użytkowany założony na wszelki wypadek. Cały dół podstawowe ogrzewanie ma z podłogówki.

Góra ma tylko grzejniki.

Piec ma regulację pogodową vrc700 lecz regulator jest na górze.

Czyli idąc tropem twoim to sprzęgło poprawi mieszany układ grzejnikowo podłogowy czyli pasuje je założyć, i kolejno to mam wymienić mieszacz tece na zawór  3 d  plus sterowanie zaworu 3d do pieca ( tylko gdzie je podpiąć ponieważ już mam tam wpięta pompę podłogówki)

Wydaje mi się też że regulator pogodowy tylko na górze to też nie dobre rowziązanie co o tym sądzicie?

A co z tym rozdziałem obiegów od pieca trzeba osobne rury robić czy może tak zostać //

Opublikowano
Pogodówka ma czujnik na zewnątrz który steruje kotłem za pośrednictwem regulatora. Gdzie masz nazwijmy to wyświetlacz to już mniejsza o to.

Sorki - rozpędziłem się.

Opisz sytuację obecną.

Grzejniki (wszystkie) są zasilane pompą z pieca a do podłogówki jest osobna pompa?

Czym obecnie steruje ta pogodówka? Grzejnikami? Grzejniki mają jakieś termostaty?

Nie chodzi o to, że obecny mieszacz nie działa tylko ma dupiate sterowanie temperaturą.

Czy będziesz mieć ten obecny czy z zaworem termostatycznym 3D który wstawiłeś jako drugi nie robi to różnicy.

Chodzi o to, że te mieszacze podają stałą temp. na podłogę - czyli tak na prawdę tego sterowania nie ma.

Jako że masz pogodówkę - to sterowanie powinno być.
Opublikowano

Instalacja jak w załączniku.Widzę że na Vaillancie więc będziesz potrzebował jeszcze moduł VR70+czujnik sprzęgła +termostat przylgowy zabezpieczający podłogówkę.

Chcąc to wszystko sterowac pogodowo musi być zaw.3D z siłownikiem np.ESBE typ VRG.Ustawiasz dwie krzywe grzewcze na VRC700 jedną dla grzejników drugą dla OP

post-32948-0-20222700-1511700426_thumb.jpg

Opublikowano

sambor sorki wiem że napisałes mi rozwiązanie na priv lecz jak wstawiłem ci na priv schemat to mi powiedziałeś że dałem na forum więc tutaj wróciłem .

Dzięki panowie za podpowiedzi kolego odpowietrznik dzięki za modyfikację schematu lecz mam pytanko czy tą pompę na podłogówke to mogę mieć przy tym rozdzielaczu tece (dodam że wymieniam go na taki z zaworem d) czy też musi ona być przy tym trójniku zaraz za sprzęgłem?

drugie pytanie czy muszę mieć osobną pompkę na grzejniki? obecnie grzejniki są zasilane pompą pieca bo o to pytał kolega shogun z lasa.

Rozumiiem że jeśli dokupię vr70 to nie musze kombinować z dwoma vrc700 tylko wtedy będe miał dwa obiegi sterowane jednym regulatorem i dwie krzywe i załatwione?

Opublikowano

Przy sprzęgle konieczna jest dodatkowa pompa na grzejniki.
Jak masz termostaty to nie sterowałbym podłogą 3D z siłownikiem tylko wsadził zwykły 3D i zmieniał temp na sprzęgle.
Ustawienie dupiate bo trza kombinować z temp zasilania obiegu podłogówki (do znalezienia dobrej proporcji) i krzywą grzewczą ale do ogarnięcia - tylko moje zdanie...

Jak ktoś podsunął Ci rozwiązanie to się go trzymaj...

Opublikowano

ok będe musiał cośkomninować bo widzę że insralatorzy to ciemna masa dzięki serdeczne i czekam jeszcze na jakieś wypopwiedzi odnośnie rozdzielenia za sprzęgłem o któym mówiłem ? zostawić czy zmienić

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

panowie mam pytanko czy do siłownik zaworu 3d wystarczy modół rozszerzający vr 40 w jego opisie jest "- sterowania zewnętrznym zaworem elektromagnetycznym"

Opublikowano

Ludzie czemu brniecie w grupy pompowe w szafkach rozdzielaczy, sterowane przez jakies tam zawory 3 drogowe zero wlasnej inwencji. Instalatorzy montuja to za co są profity nie to co potrzeba albo to co ma opisane wejścia i wyjścia bo nie idzie sie pomylic( pozdrowienia dla Janusza W )

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam ponownie po prawie roku:)

Ze względów finansowych nie zmieniałem mojej instalacji ale w związku ze zbliżającą się jesienią i małym noworodkiem w domu potrzebuję to wszystko usprawnić ..

Dziekuję koledze odpowietrznik za udoskonalenie schematu lecz mam jeszcze kilka pytań jak to ugryźć.

1. Załączyłem schemat z zaznaczonymi na zielono zaworami czy tak wykonać tą instalację? czy jeszcze jakiś zawór jest potrzebny czy może dałem ich za dużo

2. Czy naczynie wzbiorcze przed sprzęgłem jest wymagane na powrocie?  (kocioł vaillant vc 206 ma swoje)

3. oczywiście przed sprzęgłem na zailaniu i powrocie pomiędzy sprzęgłem a piecem będą zawory kulowe a na powrocie jeszcze filtr. (czy tak ma być)

4. sprzęgło będzie 40 kw ocieplone pionowe czy takie wystaczy? https://allegro.pl/sprzeglo-hydrauliczne-40-kw-ocieplone-okazja-i7525365731.html oczywiście od sprzęgł będzie czujnik do vr 70

5. zawór 3d będzie taki https://allegro.pl/zawor-mieszajacy-3-drogowy-3-4-silownik-343-afriso-i7471931855.html?utm_source=rtbhouse&utm_medium=retargeting&utm_campaign=rtbhouse-retargeting  będzie on połączony z vr 70

6. czy zabezpieczenie podłogówki przed przegrzaniem może być wykonane przez czujnik przylgowy https://allegro.pl/salus-termostat-przylgowy-pompy-z-kapilara-at10f-i6942877714.html

Bardzo będę wdzięczny gdyż zależy mi aby pokupić i pozgrzewać to wszystko . Rury do rozdzielenia obiegów mam już odkute likwiduje trójnik i daje dwa osobne przeowdy do obiegów.

Dzięuję za pomoc 

post-32948-0-20222700-1511700426.jpg

Opublikowano

1)Zawory odcinające powinny być jeszcze przy samych rozdzielaczach,oraz odcinające kocioł,ewentualne dodatkowe naczynie przepon.montuje się na szybkozłączce do naczynia a nie na zaworze odcinającym

2)Dodatkowe naczynie pomiędzy kotłem a sprzęgłem jest niepotrzebne

3)Filtry osadnikowe tuż przed  każdą pompą(grzejniki,OP)+ zawory odcinające umożliwiające okresowe czyszczenie filtrów+na powrocie przed kotłem również musi być obowiązkowo filtr chroniący pompę kotłową przed zanieczyszczeniami

4)Sprzęgło OK (mam nadzieje że ma tuleje na czujnik-chociaż nie widzę w opisie)Nie wiem bo Elterm jeżeli chodzi o sprzęgło-rozdzielacz ma dwie wersje do kotłów na paliwo stałe i do gazowych które się różnią między sobą-nie wiem jak ze sprzęgłami czy nie jest podobna sytuacja.Może być też deko droższe ale z termometrami zał.https://allegro.pl/sprzeglo-hydrauliczne-ocieplone-afriso-blh-70-kw-i6911754281.html tylko tutaj też nie wiem jak z tuleją na czujnik

5)Co do zaworu to nie wiem jaki jest przepływ w tej podłogówce(chodzi  o dobór zaworu o odpowiednim Kvs) ile jest pętli?

6)Termostat przylgowy OK tylko musisz zaizolować tą kapilarę

Pasuje jeszcze zamontować na instalacji termometry(powrót/zasilanie)co by wiedzieć jaka jest temp.czynnika grzewczego.Jeżeli zamierzasz wykorzystać ten rozdzielacz TECE to zwróć uwagę gdzie jest zero na rotametrze,czy na górze czy na dole "bańki" bo to ma znaczenie dla właściwego montażu 

Opublikowano

Dzięki za szybka odpowiedź! plusik dla Ciebie!

1. Zawory odcinające na rozdzielaczach są :) także nie będę musiał dokładać,  tu masz rację naczynie na szybkozłącze jak od węża do kompresora tylko jak ono się nazywa i czy wystarczy 1/2 cala . Jakie wielkie to naczynie polecasz?

2. Czyli przed sprzęgłem nie montuje naczynia:)

3. Zawory przed pompami zasotsuję razem z filtrami w przypadku grzejników będzie za pompą zawór zwrotny więc nie dam zaworu. 

w przypadku OP nie mam za dużego wyboru bo wykorzystuje tece 

4. Będę szukał sprzęgła afriso gdyż ma termometry i fakt ma otwór na czujnik:)

5. Podłogówki mam 70 m 2 pętli jest 10 nie mam za dużego wyboru bo tece ma zawór 3d 3/4 cala tylko jest VTA stało temp.

Jeśłi chodzi o rotametry to są na górnej belce czyli na zasilaniu i u góry mają 0 a na dole max 3.5 l

Czy w taki razie musze coś zmieniać w tych belkach czy je zamienić miejscami? czy zostawić 

Jeszcze pytanko bo w tece jest pompa wilo z 3 prędkościami więc ją zostawie a do grzejników jaką kupić 25/40 z atodaptem?

Opublikowano

Naczynie przeponowe ma wyjście 3/4" i nie powinno się go zawężać czyli można go podłączyć np.rurą Cu 22 Szybkozłączka do naczynia np.taka https://allegro.pl/szybkozlaczka-do-naczynia-przeponowego-3-4-i6599898411.html Wielkość naczynia zależy od pojemności instalacji.

Za zaworem zwrotnym też powinien być zawór odcinający

Zawór 3D dałbym ESBE o Kvs=4 np.jak w załączniku z gwintem zewn.1"(łatwiej jest się nawiązać z pompą która też ma półśrubunki 1") do tego są półśrubunki mos.1"x1" i siłownik ARA 600

Co do rozdzielacza nic nie musisz zmieniać, normalnie podaj zasilanie na górną belkę tą z rotametrami

Jak na grzejnikach są zawory termostatyczne to pompa z Auto np.Grundfos Alpha 2

Nie bez znaczenia jest też wielkość rury do rozdzielacza OP

vrg.jpg

Opublikowano

Hej wydaje się że wszystko już wiadome 

Jeśli chodzi o naczynie wzbiorcze to wychodzi mi na to że mam około 200 l wody łącznie w obiegu co daje wg programu naczynie NG 18 dla temp 60 stopni no większej nie będe miał napewno na instalacji co o tym sądzisz

Zawór kupie taki jak podajesz no i on jest tak jak pisałem 3/4 cala to jest DN a wiadome że śrubunki ma o dymensję wyższą:) a ten siłownik ara 600 to 3 punktowy? czy będzie on kompatybilny z vr70 vaillanta?

Jeśli chodzi o przepływy na podłogówwce to wyliczone wychodzą łącznie około 7 l/min czyli to kvs będzie ok?

pompę zakupię tą co polecasz.

zastanawiam się czy przenieść ten zawór 3d i pompe do kotłowni czy zostawić tam gdzie jest a tylko kabel do siłownika podłączyć jak będzie lepiej? pompę mam Wilo w tece i ona ma regulacje taką jak na zdjęciu 3 stopniową ale w zmiennej geometrii ( nie wiem co dokładnieoznacza ten wykres wysokośc podnoszenia od wydajności czy jak ? jeśli tk to powininna działać na wykresie z prawej strony stła wysokośc podnoszenia a przepływ się zmienia ? gdy pompa będzie w kotłowni a rozdzielacz pod schodami tam gdzie mam to troszkę chyba będzie ciężko regulować bo za każdym razem będe musiał chodzić żeby np zwiększyć moc pompy.

Bardzo prosze o rozwianie tych moich ostatnich wątpliwości i zamawiam materiał zgrzewarkę PP mm do miedzi też więc będe się zabierał za robote:)i 2500 zł nie moje;)

wilo.jpg.f24ff2b388a60a5a3ebff7d547e6aa9d.jpg

Opublikowano

W ogrzewaniu podłogowym pompa powinna pracować ze stałą różnicą ciśnień (zał.) Wąskim gardłem u ciebie może być niewystarczająca średnica rur do rozdzielacza OP.Przy 10 obiegach to rura minimum Cu28

Do grzejników pompa 40ka.Nie rozumiem co to jest wyliczone 7l/min?)Konkretny model siłownika ARA 661 (zał)

wilo.jpg

siłow..jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.