Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych kolegów. proszę ratujcie. Posiadam piec 19KW SOKÓŁ na węgiel, z nadmuchem, prostym sterownikiem i pompą. Powierzchnia domu ok 200m, boiler GALMET z wężownicą U 100L, zamontowany ok 2m od pieca. Zużycie węgla ok. 1,5 t. na miesiąc (tragedia) temperatura na piecu w granicach 40*C (wiem że dużo za mało). Instalacja wykonana jest w stali po części grzejniki żeliwne rury 1,5 cala/1 cal, po części 3/4 cala/ 1/2 grzejniki aluminiowe (załączony schemat). Fachowiec zlikwidował mi naczynko przelewowe, montując na powrocie naczynie przeponowe z zaworem bezpieczeństwa 3 bary !!!. Wtedy jeszcze nie wiedziałem że tak nie wolno. Ja chcę powrócić do naczynia przelewowego + zawór 4D. Proszę oceńcie dołączony schemat. Wykorzystałem jeden z wielu znajdujący się na forum nanosząc swoje propozycje. Co o ty sądzicie, czy to będzie działać?

post-6851-1236846532_thumb.jpg

Opublikowano

to ze obieg zamknał to połowa biedy ze ze dopuszcza cisnienie 3 bar to tragedia bomba jak nic wrazie gwałtownego zagotowania ktore w tej chwili moze byc dopiero przy 130st ,a zawór 4d jak chcesz to mozesz załozyc ,i tak jak masz w tej chwili narysowane

Opublikowano

to się cieszę że to powinno działać, dziękuję bardzo. Tylko teraz jaki zawór 4D- wyiscie z kotła 2 cale(pewnie jakaś redukcja) powrót po prawej stronie pieca 1 cal. Jak to spiąć wszystko z zaworem. Czy potrzebna druga pompa na boiler-blisko pieca

Opublikowano

Ale jak to zrobić, idzie prawie po posadzce w kotłowni, musiałbym przed piecem podnieść go jakieś 1,5m żeby zrównać z powrotem z prawej strony. A jak dalej.

Opublikowano

Po pierwsze, zrobic układ otwarty, naczynie dać na zasilaniu, przed zaworem. (narysowałem linię przerywaną prawidłowo)

Po drugie powrót z bojlera nie może być wpięty po 4d tak jak zasugerowałeś na drugim schemacie, powrót z bojlera bezpośrednio do powrotu pieca, a powrót z CO do powrotu za 4d. (narysowałem prawidłowo)

Na schemacie narysowałem odpowietrznik automatyczny, bo nie jestem pewien, czy można po 4d podłączyć układ u góry naczynia, niech się fachowcy wypowiedzą.

post-5955-1236861267_thumb.jpg

Opublikowano

dziękuję za sugestie, ale nadal mam wątpliwości co do powrotu c.o. z lewej strony pieca, w moim przypadku będę musiał go przy piecu podnosić na wysokość pieca. Co wy nato.

Opublikowano

Przy pompie to bez znaczenia na jakiej wysokości jest powrót. a dlaczego instalacja z rozdziałem górnym? dlaczego do grzejników nie idziesz od dołu wraz z powrotem? Odpowietrzał będziesz wtedy przez grzejniki. A i estetyka przy dolnym rozdziale lepsza. Nie ma wychodzących z sufitu rur (na pietrze)

Opublikowano

To przez naczynie wzbiorcze się nie odpowietrzy jak zrobię je na czterech rurach. tak ja na pierwszym schemacie. Co do estetyki to masz 100% rację. Jak by to wytłumaczyć lewa strona była robiona dość dawno temu ( rury1,5cala na 1 cal, grzejniki żeliwne), prawa znaczne później rurki 1/2 cala grzejniki aluminiowe- ale tu nic nie widać ekranami z kartongipsu zasłoniłem i jakoś wygląda. Wyzwaniem było dla hydraulików połączenie prawej strony z lewą. Prawa to coś w rodzaju parteru, lewa piętra, rysunek tego nie oddaje. Dlatego jest jeden pion a dwa powroty.

Jeśli by się wam coś jeszcze nasuneło to proszę o uwagi, serdecznie dziękuję

Opublikowano

Naczynie połącz tak jak na załączniku bocznym w rysunku. Wylot tej rury jest powyżej lustra wody wiec nie będzie układu krążenia grawitacyjnego. Ja zamieniłbym rury przyłączeniowe tj. to co wchodzi bezpośrednio z pieca dałbym od góry, a to co jest od góry (obecnie z odpowietrznikiem ) wpiąłbym z dołu, a jeszcze lepiej gdyby tam był wpięty powrót kotła.

Jest tez okazja opisania znaczenia słów rura wzośna , rura opadowa, przelew.

Rura wzośna - rura zabezpieczająca układ przed wzrostem ciśnienia, odpowietrzająca, wyrzucająca z układu bąble pary wodnej przy gotowaniu się w kotle. Wpięta powinna być najwyżej. wyprowadzona z zasilania kotła.

rura opadowa - rura przez którą woda wraca do obiegu kotłowego.

Rura przelewowa - nadmiar wody odprowadzany jest do kanalizacji lub naczynia, zabezpiecza prze wylewaniem się wody z naczynia i blokowaniem odpowietrzenia naczynie w górnej części.

Odpowietrzenie naczynia - połączenie naczynia z atmosfera w celu wyrównania ciśnienia pomiędzy atmosferą a instalacją. Powoduje, że naczynie nie jest urządzeniem ciśnieniowym.

Opublikowano

Wielkie dzięki. A czy doradzisz mi jaki zawór 4D, ja myślałem nad DN 32 5/4 cala wyjście z pieca 2 cale powrót 1 cal. Czy to się nie pogryzie. Jak to wykonać? (redukcje)

Opublikowano
Wielkie dzięki. A czy doradzisz mi jaki zawór 4D, ja myślałem nad DN 32 5/4 cala wyjście z pieca 2 cale powrót 1 cal. Czy to się nie pogryzie. Jak to wykonać? (redukcje)

odsyłam do

Przypięty: Spis Tematów: Zawory 4d I 3d

generalnie wystarczy 1 cal. Ale można też dać trójdrożny do regulacji temperatury na instalacji c.o. a powrót spiąć bezpośrednio z zasilaniem. Poczytaj pod podanym adresem.