lukasek101 Opublikowano 14 Listopada 2017 #1 Opublikowano 14 Listopada 2017 Witam, Mam problem z ogrzewaniem podłogowym. Budynek nowy oddany do użytku w tym roku. Wygrzewany kominkiem od września (ładnie trzymał temperaturę, palone co trzeci dzień). W październiku podłączono gaz. Łączna powierzchnia 104m2, poddasze około 26m2 Ogrzewanie podłogowe na całości na parterze przez całą płytę 4 pętle, na piętrze osobno łazienka, osobno każda sypialnia. Poddasze dwie pętle na pokój. Piec Sunier duval thelia condens, sterowanie sterownikami euroster q7 osobno cały parter, osobno sypialnie na piętrze, łazienka cały czas otwarta, osobno każda sypialnia na poddaszu. W większości domu panele na podkładzie do ogrzewania podłogowego. Na poddaszu podłogówka na płycie osb, pomiędzy rurkami styropian, na to płyta gk i na to płyta teflonowa (wg dewelopera). Problem dotyczy ogrzania poddasza głównie. Na piętrze nie udaje mi się osiągnąć temperatury większej niż 22,5 stopnia na eurosterze (temperatura podłogi 24 stopnie). Na poddaszu temperatura podłogi ok 21 stopni, na eurosterze 19,8. Po zamknięciu wszystkich innych obiegów na powrotach, zostawieniu tylko poddasza i podniesieniu temperatury na piecu do 40 stopni (maks jaki mogę ustawić). Temperatura wzrosła do 20,6 stopnia, temperatura podłogi do 22,4 w środku pomieszczenia (zmiana dokonana 8h temu). Instalator twierdzi, że podniesienie temperatury zajmie parę dni (ciężko mi uwierzyć w aż tak dużą bezwładność). Ustawienia pieca 40 st, moc 7kW, maksymalny czas przerwy między zapłonami 20min. Pokazuję temperaturę zasilania i powrotu 29st (27 przy temperaturze na piecu 37st). Średni czas działania palnika 2,5 min. Co mogę zrobić, żeby podnieść temperaturę na poddaszu (dla mnie jest ok, ale na zewnątrz aż 5st, boję się co będzie zimą). Czy przy podłogówce piec nie powinien być ustawiony na sterowanie powrotem (u mnie jest ustawiony na sterowanie zasilaniem - program na piecu) Ciśnienie w instalacji 1.1 bara w spoczynku, w trybie ogrzewania 1,5 bara. Piec na piętrze
odpowietrznik Opublikowano 14 Listopada 2017 #2 Opublikowano 14 Listopada 2017 A gdzie są rotametry na rozdzielaczu do ogrzewania podłogowego?
lukasek101 Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 14 Listopada 2017 Rotametrów nie ma, na zasilaniu są normalne głowice takie wciskowe (przy rotametrach chyba nie ma możliwości zamontowania głowic sterowanych?). na powrocie normalne zawory na imbus wyregulowane przez dewelopera. Tak samo nie widze zadnej pompy oprócz pompy na piecu. Czy rotametry są niezbędne? Glowice danfosa sterowane przez euroster mają tylko dwa położenia, w pełni otwarte, albo zamknięte, czy zastosowanie rotametrów pozostawi możliwość regulacji temperatury w pomieszczeniach i gdzie powinny być one zamontowane, na powrocie, czy zasilaniu
sambor Opublikowano 14 Listopada 2017 #4 Opublikowano 14 Listopada 2017 Kolejny odlot - nie dość, że rotametrów nie ma , to jeszcze podłogówka wykonana ot tak na desce i przykryta kartonem.( przepraszam karton-gipsem), który ma właściwości izolacyjne dla ciepła. Czyj to pomysł?
lukasek101 Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 15 Listopada 2017 Deweloper w Dachowej pod Poznaniem (nie chce na razie podawać nazwy, bo nie wiem, czy to zgodne z prawem). Teraz to mnie zastrzeliliście, szykuje się rozbiórka całej podłogi na poddaszu? Jak najlepiej to ugryźć, czy macie kogoś z okolic Poznania, kto mógłby podjechać, sprawdzić wszystko i ewentualnie pomóc w przygotowaniu jakiś dokumentów do walki z deweloperem? Sprawa dotyczy prawie całego osiedla, prawie 60 domów (nie wiem czy wszędzie, ale u najbliższych sąsiadów sytuacja z temperaturą jest podobna), pisze prawie, bo nie wiem, czy wszyscy wybrali ocieplone poddasze.
shogunzlasa Opublikowano 15 Listopada 2017 #6 Opublikowano 15 Listopada 2017 Przyjmując że te imbusy regulują przepływ to regulacja przepływu jest - tylko w ciemno bo nie widać co się dzieje. Problemem są bardziej głowice na zasilaniu. Jak podniesiesz temperaturę to głowica się zamknie zanim ciepła woda trafi do podłogi. Gdyby były na powrocie - zimna woda byłaby przepchnięta i zastąpiona cieplejszą i dopiero wtedy termostat by się zamknął (podłoga by się rozgrzała).Musiałbyś wyłączyć lub ściągnąć termostaty, ustawić jakąś stałą temp na mieszaczu i regulować przepływy w ciemno - przykręcić tam gdzie ciepło i patrzeć czy nagrzeje się tam gdzie chłodniej. Wyregulować tak by we wszystkich pomieszczeniach była stała, podobna temp. - lub tam taka jak chcesz (koryarz chłodniej, łazienka cieplej itp).Najlepiej - termostaty przenieść na powrót a wmontować rotametry na zasilanie (chyba że przeregulujesz w ciemno te imbusy to wtedy zamień belki zasilania i powrotu) - wtedy możesz wrócić do sterowania głowicami.Wmontowanie rotametrów może być ciężkie bo każda belka ma swój osprzęt i ciężko coś dopasować - mógłbyś kupić samą belkę z rotametrami lub kombinować - czyli taka rzeźba w g....
Gość mak Opublikowano 15 Listopada 2017 #7 Opublikowano 15 Listopada 2017 Znowu deweloper ...znowu tanio....i znowu do d..... Jest coś takiego jak reklamacja, Złóż bo to obowiązkiem dewelopera jest doprowadzenie instalacji do działania. Tam pewniej jest więcej problemów (jeden obieg grzewczy ze wszystkimi mankamentami rozwiązania a jest ich mnóstwo, brak regulacji układu..... brak możliwości sterowania)
esselite Opublikowano 15 Listopada 2017 #8 Opublikowano 15 Listopada 2017 Czekaj, staram się zrozumieć. Na 26m2 poddasza masz łazienkę i więcej niż jedną sypialnie i to jest poddasze użytkowe zrobione na płycie OSB a chodzi się po karton-gipsie i podłoga się nie zarwala jeszcze?
shogunzlasa Opublikowano 15 Listopada 2017 #9 Opublikowano 15 Listopada 2017 A no tak deweloperka - i inni mają tak samo.Wstawiony piec kondensat pewnie prosto do tego mieszacza. Zawory na zasilaniu żeby podłogi nie przegrzać jakby ktoś puścił wyższą temp. na piecu. Belki podpisane góra dół (pewnie obroty śruby popisane na dole) skręcone przed montażem w ścianę - dociągnąć rure i następny...W sumie cza im przyznać, że mieli dryg do bicia kasy - reklamować to można jako dom ogrzewany gazem z niezależną kontrolą temperatury pomieszczeń - czyli przecież supernowoczesność...
wojtkow Opublikowano 15 Listopada 2017 #10 Opublikowano 15 Listopada 2017 Też mnie dziwi to poddasze, podłoga z płyt G/K? OSB jest ok, sam tak mam, no ale jako element nośny i nie mam tam podłogówki (bo co niby miało by akumulować ciepło).
sambor Opublikowano 15 Listopada 2017 #11 Opublikowano 15 Listopada 2017 Trzeba zacząć od tego, że na to powinien być projekt, który podpisuje ktoś z odpowiednimi uprawnieniami - czyli projektant. Zażądaj od developera projektu swojego domu i sprawdź sam różnice projektu i tego co masz w rzeczywistości. Wszelakich fachowców z uprawnieniami i rzeczoznawców w Poznaniu znajdziesz tu http://www.woiib.org.pl/ PS To pewnie nie jest płyta G/K tylko Fermacell - czyli płyta z włóknami, ale i tak to izolacja a nie akumulacja
lukasek101 Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor #12 Opublikowano 15 Listopada 2017 Dzięki za wszystkie sugestie. Prostuje trochę, bo może napisałem zawile. Na poddaszu nie ma lazienki, lazienka jest na piętrze, na poddaszu są dwa pokoje 11 i 14m2. Podłoga na poddaszu jest na pewno przykryta płytą gk i nad nią jest ta płyta z włókna szklanego (wygląda jak gk, ale jest węższa i cięższa). Regulacja odbywa się przez sterowanie w pokojach, więc nic się nie zamyka samoistnie, bo te głowicę są sterowane w trybie 0/1 przez sterownik eurostera w danym pokoju, tego nie bylo w standardzie, ale chcialem miec możliwość sterowania temperaturą osobno w pokojach, osobno w salonie. To była propozycja głownego instalatora na osiedlu. Wszystkie pomiary były przeprowadzane przy ustawieniach eurosterów na 35 stopni (eurostery podłączone tylko z głowicami, nie z piecem), więc obieg w pełni otwarty, skęcony tylko na powrocie. Co do tych cyferek tak, to ilość obrotów na powrocie, instalator biega ciągle po osiedlu i stara się znaleźć idealne ustawienie, potem przenosi to na resztę domów. Co do rotametrów to belki są danfosa, może uda mi się zakupić do nich rotametry. Zglosiłem problem do dewelopera, instalator mnie poparl, teraz maja rozmawiac z gosciem ktory liczyl to poddasze. Teraz poddasze ma 20.9, podloga jest między 21,5-23 po 28h pieca na 40 stopni. Zobaczymy co z tego wyniknie, dzięki wielkie za wszelkie sugestie, jak macie jeszcze jakies pomysly, będe wdzięczny
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.