Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Pieca Spieki Szlaka Niedopalony Węgiel

pawelh

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam drodzy koledzy mam problem ustawić mój piec przerobiony z zwykłego zasypowego na podajnik a wiec problem polega na spieku na cała retorte i nie dopalonym weglem . Meczę sie już miesiąc prawie wegiel to retropal z piasta ustawienia sterownika to 10 sekund podawanie 35 przerwa wentylator na 15 %  krotnosc podawania to co 3 przedmuchy a przedmuch w potrzymaniu 25 sekund temperatura kotła 65 stopni zawór 4d ustawiony na 42 stopnie.Piec to heiztechnik q hit 25 a podajnik to pancerpol 25 dmuchawa wpa3 z regulacja obrotów sterownik  negros. Dodaje zdjecia co zostaje po całej nocy w piecyku.

post-75337-0-83057200-1510400120_thumb.jpg

post-75337-0-36849600-1510400131_thumb.jpg

post-75337-0-34585700-1510400136_thumb.jpg

Opublikowano

Masz nierównomiernie napowietrzone palenisko. Jest uszczelnione? Powietrze bokiem nie ucieka?

Opublikowano

Uszczelniałem jak wszystko złozyłem tym czarnym sylikonem do 1500 stopni no własnie zauwazyłem to ze spieki mi sie robią od wentylatora tylko  ale nigdzie nie dmucha bokami.

Opublikowano

Uszczelniałem jak wszystko złozyłem tym czarnym sylikonem do 1500 stopni no własnie zauwazyłem to ze spieki mi sie robią od wentylatora tylko  ale nigdzie nie dmucha bokami.

Czy kanał powietrzny wyczyściłeś ?  Może jest zapchany prawie na maksa i dlatego dmucha tylko z jednej strony ?

Opublikowano

Powiem tak komora wyczyszczona, wentylator bez przesłony. Spieki jak wyciągam to idą aż do wianka odżużluje wyciągnę spiek pali się na całym palenisku po 12h idę zobaczyć a tam znowu zaczyna się robić spiek w kopczyku i obok tego spieka wychodzi węgiel co się nie spala wogóle.

Opublikowano

Ok - wentylator bez przesłony - ale gdzie się pali? Nie zapada Ci się palenisko do środka? 

W trybie ręcznym podpal, przepal, daj dmuchawę 100% i zmniejszaj i sprawdź czy pali z każdej strony. Jak po rozpaleniu pali na nadmuchu powiedzmy 30-40% całe palenisko to znaczy że powietrze jest ok. 

Co to za węgiel? Jaka moc przedmuchu w podtrzymaniu? (o ile coś takiego jest)

Opublikowano

Ok - wentylator bez przesłony - ale gdzie się pali? Nie zapada Ci się palenisko do środka?

W trybie ręcznym podpal, przepal, daj dmuchawę 100% i zmniejszaj i sprawdź czy pali z każdej strony. Jak po rozpaleniu pali na nadmuchu powiedzmy 30-40% całe palenisko to znaczy że powietrze jest ok.

Co to za węgiel? Jaka moc przedmuchu w podtrzymaniu? (o ile coś takiego jest)

Mam podobny problem spieki może mniejsze.... Ale jak nie ustawię nadmuchu to i tak się tworzą spieki... A ekogroszek EKORET Kazimierz-Juliusz... Ekogroszek o najmniejszej spiekalności z tego co piszą

Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dowal porządnie wapna budowlanego (1-2 kg na worek 25 kg) - czyli co pół worka (lub 1/3) solidna łopatka, zamieszaj w podajniku żeby ładnie pokryło na siwo i próbuj ustawiać.
Najważniejsze - kopczyk nie może się zapadać do środka paleniska i nadmuch musi być na tyle duży by się przebić na drugą stronę paleniska.

Opublikowano

Węgiel to Retopal z Piasta kupiony na składzie. Wentylator w podtrzymaniu 15% co 8 minut dmucha 23 sek i ustawiony cały czas na 1 biegu. Jutro spróbuje ręcznie rozpalić. Kończy mi się węgiel w zasobniku to będę przesypywał wapnem. Jedynie mam pewne zastrzeżenia do mojego kanału powietrznego z wentylatora bo klapka , która jest w wentylatorze nie otwiera się na całość tylko tak na 1/4 mam nadzieje ze to w niczym chyba nie wadzi ?

post-75337-0-34406400-1510501878_thumb.jpg

Opublikowano

Jak masz 15% nadmuchu i jeszcze jakąś klapę po drodze to powietrze Ci nie dojdzie na drugi koniec. Tam się musi coś palić - po rozpaleniu całosci zwiększ troche nadmuch - dostosuj do tego podawanie i pauzę. Jak się będzie palić to potem zmniejszaj na tyle ile się da. Retopal ma dużo siarki więc wapno też mu nie zaszkodzi...

Opublikowano

To jest klapka z wentylatora orginalna że jak skończy dmuchać to się zamyka :P jutro będę siedział w piwnicy i ustawiał tak jak zalecacie. Napisze jakie uzyskałem efekty.

Opublikowano

Ja się na spalaniu nie znam ale Retopal ma spiekalność bliską 0 wiec co najwyżej może zuzlować jak jest mokry i za mocno dmuchasz albo nie masz kopca i palisz w dole palnika, paliłem Retopalem w ub sezonie i żadnego spieka nie uświadczyłem.

Jeśli to spieki koksowe to pewnie to nie Retopal...

Opublikowano

U mnie to samo. Spalanie węgla na dobę 40 kg. Miałam problem z osiągnięciem temperatury dlatego piec nawet nie wchodził w podtrzymanie. Problemem również jest to ze węgiel przesypuje się przez palenisko i nie dopala do końca.

post-75701-0-94501400-1510579165_thumb.jpg

post-75701-0-20440700-1510579240_thumb.jpg

Opublikowano

Po dzisiejszej zabawie z piecem widzę ze za mało mam miejsca miedzy pierścieniem a ściankami pieca około 3 cm i to co mi się spiecze to wybija na boki nie spada do po pielnika i tylko dobija do tej szlaki i powstaje mi taki spiek, który blokuje swobodne spalanie. Mam teraz pytanie czy mógłbym zastąpić pierścień paleniska 25 kw na 17kw? 25kw ma szerokości prawie 26cm a 17kw ma 23cm miałbym większą szczelinę do swobodnego spadania popiołu.

Opublikowano

o 3 sekundy zwiększyłem podawanie i straciły się tak duże spieki są małe ale nie spadają mi do popielnika opierają sie o ścianki kotła

Opublikowano

Teraz byłem przy piecu czas podawania 13 sekund podawanie  przerwa 30 sekund wentylator 2 bieg 20% tak pali się całe lecz w popielniku znajdzie sie jakiś niedopałek. Nie wiem czy wapno juz doszło bo miałem pół zasobnika i od połowy robiłem tak : poł worka węgla trochę wapna i tak do pełnego zasobnika :) tylko mam teraz sadze w piecu :(

Opublikowano

Otwórz tą klapkę tak jakby jej nie było bo teraz przy niskich obrotach powietrze nie może się przebić. Zmniejsz czasy podawania. Zasada jest tak małe dawki w krótkich odstępach tak żeby popiół nie zdążył się stopić bo teraz dajesz dużo a rzadko i nadmuch roznieca ten wsad do wysokich temperatu.

Ja pale u siebie miałem węglowym który nieszczęśliwie kupiłem do starego pieca i tak ustawiłem piec ze mi się wypala z małymi spiekami takimi do zaakceptowania bo jak spadną to się rozpadają.

Pale z PID nanosząc w menu serwisowym swoje nastawy.

Min dawka 1 sek max dawka 3 sek minimalna przerwa podawania 18 sek max przerwa podawania 45 sek. Ważna tez w PID jest max temp spalin która ustawiłem na 130 st

Opublikowano

Dokładnie mniejsze dawki. Sadza jest bo masz stosunek 1:3 nawet mniej - przy tym powinieneś dmuchać z 50% co dawałoby dużą moc i dopalało - tak się robi jak będzie -20.
Spróbuj zmniejszyć dawkę do 5-7 sekund, przerwę dopasuj żeby się nie zapadało i paliło całe palenisko. Utoruj drogę dla powietrza - wentylator - palnik, klapki sobie na razie daruj, przy małym nadmuchu się pewnie nawet nie wychyli. 

Opublikowano

Koledzy po utorowaniu drogi dla powietrza za bardzo dmucha mi w palenisko kopiec mi się zapada cały czas dmucha w palenisko jak dodam troche więcej węgla to znowu przesypuje nie dopalony zastanawiam się co jest przyczyną że jak jest klapka w dmuchawie to spieki się robią a jak niema to ładnie się pali ale za duży ciąg i zabardzo go spala zapada się zar

Opublikowano

Klapka podczas pracy powinna się odchylac i nie powinna wpływać na spalanie. Może masz ją źle wyregulowana i nie otwiera się do końca. Wiesz jak się reguluje ta klapkę? No chyba że mówisz o przeslonie na dmuchawie ale to 2 różne rzeczy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.