Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Co Cwu Zwu Ocena

patrykoss8857

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, doczekałem się montażu kotłowni. Chciałbym aby forum mnie utwierdziło w przekonaniu że została zrobiona jak należy, lub przeciwnie.

Dane: parterowy dom bardzo dobrze dociepleń

93m2 użytkowe

Kuchnia, łazienka, korytarz, salon -podłogowe.

Łazienka, dwie sypialnie, salon - grzejniki.

Vitodens 100

Vitocell 100L

Jeden rodzielacz do podłogowego, jeden do grzejników. Ciepła woda bez obiegu.

Nie wiem co jeszcze mam napisać. Załączam zdecia kotłowni wraz z projektem domu.

post-73519-0-86790500-1510334019_thumb.jpeg

post-73519-0-97929800-1510334033_thumb.jpeg

post-73519-0-50915700-1510334060_thumb.jpg

post-73519-0-06174700-1510334080_thumb.jpg

post-73519-0-39312800-1510334101_thumb.jpg

post-73519-0-41522500-1510334131_thumb.jpg

post-73519-0-29005400-1510334160_thumb.jpg

post-73519-0-18199800-1510334180_thumb.jpg

Opublikowano

A możecie coś więcej napisać? Co jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto? Dodatkowa pompa podłogowego, czy co jest nie tak? Dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Z tego co widzę masz grzejniki, stosując PP w układzie instalator na 90% pozbawił Cię 10 letniej gwarancji.

Ocynku też nie powinno być.

Przydałby się trójnik do robienia próby szczelności na gazie (chyba, że jest gdzie indziej).

Brak filtra przed pompą do podłogówki.

Osobiście dałbym odpowietrznik na wężownicy zasobnika.

Paproch jakiś Ci to robił.

Opublikowano

A odpalałeś to już? Pewnie "coś nie gra". Kocioł kondensacyjny plus instalacja mieszana to konieczność zastosowania sprzęgła a tu jest w szeregu za pompą wbudowaną z kotła pompa podłogówki

Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

*trójnika na gazie nie ma

*odpowietrzniki są dwa od góry zasobnika czyli chyba na wężownicy.

*nie odpalałem jeszcze, bo czekam na gaz. Powinien być w ciągu tygodnia.

*czy zamiast sprzęgła nie montuje się zaworu 3d?

Według was co powinienem zmienić, aby instalacja była wykonana poprawnie?

-zamontować filtr pomiędzy zaworem 3d a pompą podłogówki

Opublikowano

Owszem, ale 3D w komplecie ze sprzęgłem. Zajrzyj do instrukcji kotła - bankowo jest tam schemat wykonania instalacji i nijak ma się on do tego co nawymyślał Twój instalator :-).

Opublikowano

co oznacza brak sprzęgła w mojej instalacji? jakie może mieć skutki/objawy?

Opublikowano

Po prostu nie będzie prawidłowo pracowała ta instalacja - coś nie będzie grzało, najprawdopodobniej grzejniki. W tej chwili pompa podłogówki pracuje szeregowo z pompą kotłową a tak nie może być.

Gdybyś zrobił jeden rodzaj ogrzewania to nie potrzebowałbyś żadnego dodatkowej pompy ani zaworu 3d. 

Wbudowana pompa w kotle i pogodówka pięknie by to obsłużyła.

Teraz potrzeba sprzęgła i jeszcze jednej pompy na grzejniki

Kolejna instalacja w której kocioł kondensacyjny "współpracuje" ze stałotemperaturowym zaworem mieszającym na OP

Tam jest chyba TZM Afriso ale nie widać za dobrze

Opublikowano

tak, dokładnie https://www.ceneo.pl/14914408

Czy fakt że mój dom ma 93m2 i jest to stosunkowo mała instalacja, nie ma wpływu na zastosowanie sprzęgła?

Opublikowano

Zawór 3d dobry ale nie wiem czy nie za mały. I na nim ręcznie ustawiasz temperaturę. Lepszy byłby z siłownikiem i podłączyć go do pogodówki

Jeżeli masz 2 obiegi grzewcze to sprzęgło konieczne do ich rozdzielenia do prawidłowej pracy.

Tu masz jak to powinno wyglądać

post-2974-0-34021100-1510508885_thumb.jpg

Opublikowano

Panowie są pewne zasady stosowania sprzęgła i ono tutaj jest typowym kwiatkiem do kożucha , natomiast powinny być 2 pompy na odbiory - podłoga i grzejniki oraz zawór 3-D z siłownikiem sterowany pogodowo przez sterownik kotła.

Bez tego kocioł będzie zużywał więcej gazu i całość nie będzie sterowalna.

Kilka dni temu podczas rozmowy z jednym z inwestorów wyliczyłem mu , że dodatkowe 3000zl kredytu zainwestowane w prawidłową instalację z kotłem gazowym pozwoli mu zaoszczędza na gazie ok 700zl/rok, niby nie dużo ale przy kredycie branym na 20 lat i przewidywanej pracy kotła - ok 10 lat , taka inwestycja ma sens.

Kolega inwestor jest z tego forum, więc może się przyzna co i jak wyliczyliśmy.

Opublikowano

sambor dzięki za pomoc.
Przy wycenie dostałem taką informację:

*Koszt zaworu trójdrogowego w zależności od wersji: termostatyczny – 310,00 + sterownik pompy - 80,00

regulowany siłownikiem – 180,00 + regulator z siłownikiem – 690,00

-rozumiem że to o czym mówisz to opcja nr 2, tak?
czy ta opcja rozwiązuje problem? czy ta druga pompa do obiegu grzejników powinna być wstawiona na zasilaniu grzejników?

Opublikowano

Powoli - pytanie czy opcja nr 2 to sterownik współpracujący z kotłem,  powinien być to sterownik współpracujący z kotłem,

sterujący wg wskazań kotła anie sterownik firmy xxx pracujący on/.off .

Ja radziłbym kontakt z działem tech producenta kotła, nich przyśle ci schemat połączeń i wykaz potrzebnych elementów,

takie coś będzie kosztować, ale na aukcjach są te rzeczy dużo taniej i zwróci ci się taka inwestycja po 3-4 latach.

Opublikowano

Obejdziesz się bez sprzęgła, tylko musisz utrzymywać temperaturę na grzejniki. Wtedy termostatyczny będzie brał coraz więcej wody do podmieszania i grzejniki będą w miarę działać.

Kompletny zawór 3 drogowy Herz z siłownikiem i sterowaniem pogodowym kupowałem ostatnio na Allegro za 670 zł.

Opublikowano

dostałem maila od producenta ze schematem podłączenia kotła, podgrzewacza, oraz "Wytyczne projektowe z pełnymi danymi technicznymi kotła.". Niestety ale moja wiedza, a w zasadzie spostrzegawczość pozwoliła tylko na wyłapanie błędnego podłączenia podgrzewacza. Mianowicie zasilania i powrotu z kotła. Nie znalazłem nic o zaworach 3d, pompach obiegowych itd.
Sambor, czy mógłbyś mi powiedzieć co powinienem zrobić, aby moja instalacja działała poprawnie i energooszczędnie?
zamontować drugą pompę, na zasilaniu grzejników?
wymienić ten zawór 3d termostatyczny na sterowany siłownikiem?
do tego sterownik pracy kotła współpracujący z kotłem oraz zaworem 3d regulowanym siłownikiem?

pytam o to bo chcę mieć jakiś pogląd rozmawiając ze sprzedawcą/doradcą w sklepie.
pozdrawiam

DT Vitocell 100-W CUG, CUGA, CUGA_A (05.2016).pdf

IM IS Vitodens 100-W B1HC, B1KC (09.2016).pdf

WP Vitodens 100-W, 111-W 20170927.pdf

Opublikowano

Typowy przykład wyrzucenia pieniędzy w błoto.

Zlikwiduj te zdjęcia , gdyż jak kolega @mak to zobaczy to dostanie zawału serca. :)

No prawie można dostać, ....ale naprawdę już niewiele może mnie zdziwić.

A co do instalacji autora postu to trzeba zacząć od przepływów  w instalacji i porównać z wydajnością pompy kotłowej. Wydajność pompy jest zależna od mocy kotła, podejrzewam że w tym budynku zastosowano kocioł 19 kW to wydajność pompy wynosi ok 1000  l/h. Jak przepływy w instalacji wyniosą poniżej 1000 l/h to można darować sobie sprzęgło, jak jest inaczej to sprzęgło będzie potrzebne, dale trzeba kupić rozszerzenie opentherm do tego 3d z siłownikiem do podłogówki, pompa jedna jest, więc potrzebna jeszcze jedna do sterowania obiegami grzewczymi dwa termostaty pomieszczeń . 

I tyle albo aż tyle. 

Instalatorzy wolą na oko i tak właśnie wychodzi jak na załączonym obrazku

Opublikowano

a czy jest gdzieś opisane dla laika jak obliczyć takie przepływy? nie mogę znaleźć na forum

Opublikowano

Przepływy podłogówki policzysz  : ilość pętli x 2 x 60 = przepływ w litrach/h

Przepływ w grzejnikach wynika z mocy potrzebnej do ogrzania i różnicy temp wody zasilającej i powracającej.

Dla tego domku to moc grzejników nie przekroczy 5kW a przepływ będzie 300 - 450l/h.

Opublikowano

mam 3 pętle(po 64mb) w 30m salonie, 1(48mb) w 10m łazience, 1(45mb) w 10m korytarzu,  i jedna(52mb) w 9 metrowej kuchni. Łącznie 6 pętli.
Co do grzejników purmo to mam jeden w sypialni, jeden w pokoju dziecka, dwa w salonie i jeden drabinkowy w łazience.

dom jest bardzo dobrze docieplony i ma ciepłe okna.

6*2*60=720

+ grzejniki 300-450
razem 1020-1170l/h

rozszerzenie opentherm jest potrzebne w przypadku zastosowania sprzęgła, czy wtedy kiedy go nie ma?
jedna pompa jest na zasilaniu podłogówki.
drugą muszę dokupić i zamontować na zasilaniu grzejników?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.