Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zakup Węgla

Ejno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich Forumowiczów po raz pierwszy. Niedługo będę musiał rozpocząć ogrzewanie domu i w związku z tym od paru tygodni obczytuje co się da na temat ogrzewania. I stąd moje zapytania:

1. czy można kupić węgiel bezpośrednio w kopalni w niewielkiej ilości (kilkadziesiąt kilo)?

2. czy możecie polecić godne zaufania składy w małopolsce i łódzkim, ew. w okolicach Dąbrowy G., Mysłowic, Sosnowca, Będzina, które nie oszukują i sprzedają rzeczywiście to co oferują (typ węgla, KWK)?

Z wrodzonej ciekawości chciałbym trochę poeksperymentować z różnymi typami węgla itd. Na stronie PGG jest fajnie wylistowane, który tzw. autoryzowany sprzedawca ma jaki typ węgla w jakim sortymencie ale znając ten kraj to czy mogę mieć pewność, że kupuje to co jest deklarowane.

Pozdro i z góry dzięki za jakieś wieści. W.

Gość berthold61
Opublikowano

Na kopalni raczej kilka kilo nie kupisz , najmniej to chyba 0,5 tony jak pamiętam , co do składów to nie orientuję się w twoim rejonie ale wpisz na olx to pewnie znajdziesz albo popytaj ludzi kto im wozi i od kogo

Opublikowano

Wojtek to zrobiłem w pierwszej kolejności, także spoko... Niestety większość kopalni które mnie interesowały nie w potrafiło mi odpowiedzieć bo panie nie wiedzą jaka jest podziałka na wagach-stad moje zapytanie do was.

Berhold olx to już chyba totalna kupa, zero pewności. A powiedzcie jakie macie doświadczenia z autoryzowanymi przedstawicielami PGG? Kręcą czy można im ufać? Pzdr W.

Opublikowano

Opał zgodny z deklaracjami przedsprzedażowymi w tych lokalizacjach, które podałeś znajduje się np w Hurtowni opału "Bartosz" w Mysłowicach.

Opublikowano

Dziękuję!!!

A mam jeszcze takie pytanie, facet na składzie mówi mi, że ma ze Staszica i Wesołej, powinny być oba typu 32 a złotych wtrąceń mają tyle że hej a podobno jest to cecha słabszych węgli typu 31. To jak to jest?? Może być typ 32 z takimi wtrąceniami? Pzdr W.

Opublikowano

Dziękuję!!!

. To jak to jest?? Może być typ 32 z takimi wtrąceniami? Pzdr W.

Może mieć. Miałem takie naloty na węglu typu 34.2 KWK Szczygłowice, węgiel brany bezpośrednio z wagi.

Opublikowano

Nadsiarczek żelaza, popularnie piryt

Opublikowano

czy piryt łatwo jest rozpuszczalny w wodzie?

o ile (procentowo) można założyć, że taki węgiel mający "złotawe wtrącenia" ma więcej siarki od węgla bez "wtrąceń"? 

Opublikowano

Dzięki chłopaki za wyjaśnienia, zapobiegliście małej awanturce bo miałem sie po sprzedawcy przejechać za wciskanie kitu. Swoją droga usłyszałem ciekawa historie o tym, ze węgiel kupowany na Śląsku bardzo często przyjeżdża z miejscowości Baby pod Piotrkowem Trybunalskim - kraina cudów ten nasz kraj......

Opublikowano

Jak ruski węgiel juz jeździ na Śląsk, to naprawdę pora zamykać kopalnie. 

Opublikowano

W związku z podwyżkami cen węgla przez pisowski rząd handlarze węglem odkryli przełomowe równanie ekonomiczne: patelnia naszego i patelnia rosyjskiego dają dwie patelnie naszego i patelnię miału ;)

Жизнь...

Opublikowano

Da się? Da się.

A wracając do tych złotawych wtrąceń, czy węgle z importu też je zawierają, spotkaliście się z tym?

Opublikowano

No to niech będzie, że węgiel wstał z kolan sam, a wraz z nim wstała jego cena, jak kto woli ;) To jest tutaj mniej dla nas wszystkich istotne.

Opublikowano

Byś się zdziwił @Harry ile jest ruskiego węgla na Śląsku. Wcale nie mniej niż polskiego

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, a czy ktoś z okolic Rybnika może kupił w ostatnim czasie ekogroszek, jest z niego zadowolony i może go polecić ? Czeka mnie zakup a ostatnio wtopiłem kupując (jak od kilku lat) w węgiel24 - Węglobud w Żorach, niby chwałowicki ekogroszek (luzem). Nie dość, że popiołu jest >25% (nie żartuję - przez 14 dni 1,5 pojemnika 240l na śmieci), węgiel jest o kaloryczności znacznie niższej niż miał być (27GJ), zawiera masę miału to się jeszcze spieka jak cholera. Takiego dziadostwa jeszcze nigdy nie miałem ...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktoś kupował węgiel w firmie Tadpol pod Częstochową? Węgiel z Kuzbasu w Rosji. Jakieś opinie i wrażenia co to jest warte?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Na pewno nie kupujcie ekogroszku w firmie TANI OPAŁ. Nie sugerujcie się stroną internetową i zapewnieniami jaki to mają świetny towar. Nie jest też tani jakby się wydawało wnioskując z nazwy. Po dokonaniu przelewu dostaniecie w workach gnój, czyli inaczej wodę z miałem i węglem ze zdecydowaną przewagą wody. Nic nie da że dopłacicie za gwarancję suchości bo oni to mają gdzieś, byleby kasa wpłynęła. No i najważniejsze nie uznają żadnych reklamacji (zdjęcia czy podanie wilgotności w workach) to nie działa. Wg nich sprzedają dobry towar a po stronie klienta jest udowodnienie wady dostarczonego towaru. Nie dajcie się nabrać.

Opublikowano

Nie polecam rowniez prestige. Mozna zobaczyc moje wpisy w dedykowanym temacie. Obiecalem sobie ze jak tylko zobacze ze ktos pyta to bede ostrzegal przed nimi. Szczegoly tak jak napisalem w moich wpisach w temacie ekogroszku prestige.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.