Ejno Opublikowano 9 Listopada 2017 #1 Opublikowano 9 Listopada 2017 Witam wszystkich Forumowiczów po raz pierwszy. Niedługo będę musiał rozpocząć ogrzewanie domu i w związku z tym od paru tygodni obczytuje co się da na temat ogrzewania. I stąd moje zapytania: 1. czy można kupić węgiel bezpośrednio w kopalni w niewielkiej ilości (kilkadziesiąt kilo)? 2. czy możecie polecić godne zaufania składy w małopolsce i łódzkim, ew. w okolicach Dąbrowy G., Mysłowic, Sosnowca, Będzina, które nie oszukują i sprzedają rzeczywiście to co oferują (typ węgla, KWK)? Z wrodzonej ciekawości chciałbym trochę poeksperymentować z różnymi typami węgla itd. Na stronie PGG jest fajnie wylistowane, który tzw. autoryzowany sprzedawca ma jaki typ węgla w jakim sortymencie ale znając ten kraj to czy mogę mieć pewność, że kupuje to co jest deklarowane. Pozdro i z góry dzięki za jakieś wieści. W.
Ejno Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #2 Opublikowano 12 Listopada 2017 Hej, czy mogę liczyć na jakieś informacje??
Gość berthold61 Opublikowano 12 Listopada 2017 #3 Opublikowano 12 Listopada 2017 Na kopalni raczej kilka kilo nie kupisz , najmniej to chyba 0,5 tony jak pamiętam , co do składów to nie orientuję się w twoim rejonie ale wpisz na olx to pewnie znajdziesz albo popytaj ludzi kto im wozi i od kogo
Gość Opublikowano 12 Listopada 2017 #4 Opublikowano 12 Listopada 2017 Hej, czy mogę liczyć na jakieś informacje?? Trochę własnej inicjatywy: https://www.pgg.pl/sprzedaz-wegla/jak-i-gdzie-kupic-wegiel/kontakty-do-bok ostatnia pozycja telefon na wagę drobnicową.
Ejno Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 12 Listopada 2017 Wojtek to zrobiłem w pierwszej kolejności, także spoko... Niestety większość kopalni które mnie interesowały nie w potrafiło mi odpowiedzieć bo panie nie wiedzą jaka jest podziałka na wagach-stad moje zapytanie do was. Berhold olx to już chyba totalna kupa, zero pewności. A powiedzcie jakie macie doświadczenia z autoryzowanymi przedstawicielami PGG? Kręcą czy można im ufać? Pzdr W.
zaszczytcony Opublikowano 13 Listopada 2017 #6 Opublikowano 13 Listopada 2017 Opał zgodny z deklaracjami przedsprzedażowymi w tych lokalizacjach, które podałeś znajduje się np w Hurtowni opału "Bartosz" w Mysłowicach.
Ejno Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor #7 Opublikowano 13 Listopada 2017 Dziękuję!!! A mam jeszcze takie pytanie, facet na składzie mówi mi, że ma ze Staszica i Wesołej, powinny być oba typu 32 a złotych wtrąceń mają tyle że hej a podobno jest to cecha słabszych węgli typu 31. To jak to jest?? Może być typ 32 z takimi wtrąceniami? Pzdr W.
Gość Opublikowano 14 Listopada 2017 #9 Opublikowano 14 Listopada 2017 Dziękuję!!! . To jak to jest?? Może być typ 32 z takimi wtrąceniami? Pzdr W. Może mieć. Miałem takie naloty na węglu typu 34.2 KWK Szczygłowice, węgiel brany bezpośrednio z wagi.
damdam Opublikowano 14 Listopada 2017 #10 Opublikowano 14 Listopada 2017 a te złotawe wtrącenia to rudy siarki?
HarryH Opublikowano 14 Listopada 2017 #11 Opublikowano 14 Listopada 2017 Nadsiarczek żelaza, popularnie piryt
damdam Opublikowano 14 Listopada 2017 #12 Opublikowano 14 Listopada 2017 czy piryt łatwo jest rozpuszczalny w wodzie? o ile (procentowo) można założyć, że taki węgiel mający "złotawe wtrącenia" ma więcej siarki od węgla bez "wtrąceń"?
Ejno Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #13 Opublikowano 14 Listopada 2017 Dzięki chłopaki za wyjaśnienia, zapobiegliście małej awanturce bo miałem sie po sprzedawcy przejechać za wciskanie kitu. Swoją droga usłyszałem ciekawa historie o tym, ze węgiel kupowany na Śląsku bardzo często przyjeżdża z miejscowości Baby pod Piotrkowem Trybunalskim - kraina cudów ten nasz kraj......
HarryH Opublikowano 14 Listopada 2017 #14 Opublikowano 14 Listopada 2017 Jak ruski węgiel juz jeździ na Śląsk, to naprawdę pora zamykać kopalnie.
form Opublikowano 15 Listopada 2017 #15 Opublikowano 15 Listopada 2017 W związku z podwyżkami cen węgla przez pisowski rząd handlarze węglem odkryli przełomowe równanie ekonomiczne: patelnia naszego i patelnia rosyjskiego dają dwie patelnie naszego i patelnię miału ;) Жизнь...
Ejno Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor #16 Opublikowano 15 Listopada 2017 Da się? Da się. A wracając do tych złotawych wtrąceń, czy węgle z importu też je zawierają, spotkaliście się z tym?
Gość Opublikowano 15 Listopada 2017 #17 Opublikowano 15 Listopada 2017 W związku z podwyżkami cen węgla przez pisowski rząd https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/23700-ceny-węgla-na-2017r/?p=309664 Masz jakieś problemy z fazami?
form Opublikowano 15 Listopada 2017 #18 Opublikowano 15 Listopada 2017 No to niech będzie, że węgiel wstał z kolan sam, a wraz z nim wstała jego cena, jak kto woli ;) To jest tutaj mniej dla nas wszystkich istotne.
hajtaler428 Opublikowano 17 Listopada 2017 #19 Opublikowano 17 Listopada 2017 Byś się zdziwił @Harry ile jest ruskiego węgla na Śląsku. Wcale nie mniej niż polskiego
romcost Opublikowano 9 Grudnia 2017 #20 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Panowie, a czy ktoś z okolic Rybnika może kupił w ostatnim czasie ekogroszek, jest z niego zadowolony i może go polecić ? Czeka mnie zakup a ostatnio wtopiłem kupując (jak od kilku lat) w węgiel24 - Węglobud w Żorach, niby chwałowicki ekogroszek (luzem). Nie dość, że popiołu jest >25% (nie żartuję - przez 14 dni 1,5 pojemnika 240l na śmieci), węgiel jest o kaloryczności znacznie niższej niż miał być (27GJ), zawiera masę miału to się jeszcze spieka jak cholera. Takiego dziadostwa jeszcze nigdy nie miałem ...
Ejno Opublikowano 22 Grudnia 2017 Autor #21 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Czy ktoś kupował węgiel w firmie Tadpol pod Częstochową? Węgiel z Kuzbasu w Rosji. Jakieś opinie i wrażenia co to jest warte?
Kris72 Opublikowano 13 Stycznia 2018 #22 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Na pewno nie kupujcie ekogroszku w firmie TANI OPAŁ. Nie sugerujcie się stroną internetową i zapewnieniami jaki to mają świetny towar. Nie jest też tani jakby się wydawało wnioskując z nazwy. Po dokonaniu przelewu dostaniecie w workach gnój, czyli inaczej wodę z miałem i węglem ze zdecydowaną przewagą wody. Nic nie da że dopłacicie za gwarancję suchości bo oni to mają gdzieś, byleby kasa wpłynęła. No i najważniejsze nie uznają żadnych reklamacji (zdjęcia czy podanie wilgotności w workach) to nie działa. Wg nich sprzedają dobry towar a po stronie klienta jest udowodnienie wady dostarczonego towaru. Nie dajcie się nabrać.
Dancych Opublikowano 14 Stycznia 2018 #23 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Nie polecam rowniez prestige. Mozna zobaczyc moje wpisy w dedykowanym temacie. Obiecalem sobie ze jak tylko zobacze ze ktos pyta to bede ostrzegal przed nimi. Szczegoly tak jak napisalem w moich wpisach w temacie ekogroszku prestige. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.