Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Usytuowanie Odpowietrznika

olomajdan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc co radzicie zrobić w mojej sytuacji?

Zamknięcie układu i wyrzucenie przelewów ego naczynia i zastąpienie go ciśnieniowy koło pieca to jest rozwiązanie? A może coś innego można by zrobić? Może te automaty na zwykłe zmienić i co jakiś czas upuszcxac powietrza?

Opublikowano

Naczynie wyrównawcze przenieś zaraz za piec czyli rurę od naczynia przeciągnąć i podłączyć jako pierwszy punkt po wyjściu z pieca.

Łatwo powiedzieć wiśta wio w wykończonym budynku)załóżmy ze piętrowy to trzeba przewalić dwa stropy nie mówiąc o ścianach,totalny sajgon)

Opublikowano

Łatwo powiedzieć wiśta wio w wykończonym budynku)załóżmy ze piętrowy to trzeba przewalić dwa stropy nie mówiąc o ścianach,totalny sajgon)

Sajgon zawsze jakiś będzie - tu by miał święty spokój. Rure puści koło pionów jak się da i nie będzie aż tak źle.

Autor niech zacznie od wywalenia automatów i ręcznego odpowietrzenia. Pasuje też walnąć pompę na powrót by zawór różnicowy zniknął z drogi do naczynia - może tyle na chwilę starczy - pytanie czy to lepsze rozwiązanie?

Opublikowano

Najlepszym z tych wszystkich złych rozwiązań jest wstawienie pompy na powrocie, tak aby otworzyć drogę do naczynia, przez które inst się mniej lub więcej odpowietrzy.

Ale wtedy na powrocie trzeba dać ręczne odpowietrzniki.

W tym rozwiązaniu nie ma rujnacji domu, tylko kosmetyka  po rurach ( odpowietrzniki) i przeniesienie pompy.

Natomiast najgorsze jest zamknięcie instalacji - wtedy nie dość , że powietrze nie ma gdzie ujść to dodatkowo trzeba jakieś schładzanie - czyli koszty i dużo pracy.

Opublikowano

Najlepszym z tych wszystkich złych rozwiązań jest wstawienie pompy na powrocie, tak aby otworzyć drogę do naczynia, przez które inst się mniej lub więcej odpowietrzy.

Ale wtedy na powrocie trzeba dać ręczne odpowietrzniki.

W tym rozwiązaniu nie ma rujnacji domu, tylko kosmetyka  po rurach ( odpowietrzniki) i przeniesienie pompy.

Natomiast najgorsze jest zamknięcie instalacji - wtedy nie dość , że powietrze nie ma gdzie ujść to dodatkowo trzeba jakieś schładzanie - czyli koszty i dużo pracy.

więc załóżmy  usuwam zawór różnicowy i pompę przenoszę na powrót. a co stanie się gdy braknie prądu? pompa nie będzie zasilać pieca w wodę, jak to się rozwiązuje  

Opublikowano

To załóż na powrocie zawór różnicowy albo klapowy zwrotny w poziomie z pompą na obejściu i jak braknie prądu to garawitacja. Zresztą sama pompa też grawitacyjnie przepuści

Opublikowano

tak na chłopski rozum mógłby ktoś mi jeszcze wytłumaczyć czemu gdy pompa jest na zasilaniu w mojej sytuacji to instalacja nie odpowietrza się przez naczynie wyrównawcze? i czemu odpowietrznik automatyczny który ma odpowietrzać wpuszcza mi powietrze do instalacji? 

Opublikowano

Nie tyle nie odpowietrza się przez naczynie co zapowietrza przez odpowietrzniki automatyczne. Napisał Ci to wcześniej kolega Henryk. Po prostu pompa po swojej ssawnej stronie wytwarza podciśnienie i zasysa powietrze przez odpowietrzniki. Przenieś pompę na powrót(to żeby było bezpiecznie) i zamień odpowietrzniki na ręczne(to żeby się nie zapowietrzała instalacja). Odpowietrzysz raz ręcznie po napełnieniu instalacji(przy wyłączonej pompie i najlepiej przy rozgrzanej instalacji) i będziesz miał spokój.

Opublikowano

Reasumując:

1.Wywal automatyczne odpowietrzniki z układu,

2.Popraw drogę do naczynia wyrównawczego jeśli jest inaczej niż narysowałeś (od któregoś z pionów),

3.Przenieś pompę na powrót i ustaw w poziomie + na obejściu zawór zwrotny klapowy, albo w pionie + na obejściu zawór różnicowy Tech-Pol.

4.Odpowietrzanie układu odpowietrznikami ręcznymi.

Opublikowano

Dzięki za informację. Co do naczynia to jest tak narysowałem, znajduje się na pierwszym pionie odchodząc od głównej rury grzejnej. Będę Nekla hydraulika żeby mi to poprzenosil.

Jeszcze jedna rzecz mi się teraz przypomniala mianowicie mam pogodowe i ona chłodniejsze wodę do zaworu 3d pobiera z powrotu. Rura dostarczając tą wodę jest wpienta zaraz przy piecu. Jak w tamtym sezonie instalacja działała grawitacyjnie to woda na powrocie była zimna bądź letnia a teraz gdy pompa działa to po 4h palenia temp powrotu jest na tyle duża że na rozdzielaczu od podłogówki jest prawie, 50 C i za bardzo niema jak obniżyć tej temp. Może powinienem pompę od poglogowki ustawić na minimum bo w sumie ma dużo biegów go wyboru?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.