Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam...

mam piec na eko groszek 25 kw ze sterowaniem pogodowym, i wszystko działa poprawnie poza....

ogrzewaniem podłogowym.

Czy mogę prosić o jakieś wskazówki jak to przerobić aby to zaczęło grzać.

całą instalacje poprowadziłem w piwnicy i ogrzewam tylko parter - wszystko jest na jednym poziomie, powierzchnia 105 m2, podłogówka jest tuż nad kotłownią więc jest blisko.

w załączniku schemat instalacji.

post-5914-1236600299_thumb.jpg

Opublikowano

Witam,nie napisałeś ile masz metrów kwad.tej podlogówki,ale przypuszczam że podłoga stawia wiekszy opór niż grzejniki i wszystko ucieka przez grzejniki ,nie widzę też czy masz jakieś ograniczenie temp na podłogę ,jeśli tej podłogówki masz więcej niż 15m/2 to bez drugiej pompy lub mieszacza się nie obejdzie jeśli oczywiście chcesz żeby bylo pożądnie zrobione.

Opublikowano

oczywiście chce żeby było dobrze zrobione. tej podłogówki to mam 12 m/2 i wstawiłem tam 60 m rur (pekli - chyba tak to sie nazywa)

Czyli miałbym wstawić równolegle drugą pompę na podłogowe?

a jeśli bym postawił na ten mieszacz to w którym miejscu miałbym go wstawić?

Opublikowano

A na jakich parametrach maksymalnych pracujesz na układzie grzewczym? możesz narysować dokładniej jak masz zrealizowany rozdział i jaki osprzęt masz zainstalowany? Bo schemat dość ogólny.

Opublikowano
witam...

mam piec na eko groszek 25 kw ze sterowaniem pogodowym, i wszystko działa poprawnie poza....

ogrzewaniem podłogowym.

Czy mogę prosić o jakieś wskazówki jak to przerobić aby to zaczęło grzać.

całą instalacje poprowadziłem w piwnicy i ogrzewam tylko parter - wszystko jest na jednym poziomie, powierzchnia 105 m2, podłogówka jest tuż nad kotłownią więc jest blisko.

w załączniku schemat instalacji.

witam,jeżeli podłogówke masz wpiętą tak jak na rysunku,czyli od góry w rozdzielacz to nie będzie działać nigdy.rozdzielacz na parterze i podłogówkę podpiąć od dołu,oczywiście odpowietrznik na rozdielaczu.pozdro

Opublikowano

Jak dobrze przeleje pętle podłogówki i zkryzuje trochę zasilania grzejników to powinno ruszyć ,oczywiście jak ma taką możliwość , no i oczywiście zabezpieczyć przed przegrzaniem podłogówkę pozdrawiam Tomek