Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Postąpić Z Fachowcem

Mindelek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak z BIMSa to nie porownuj cen ksztaltek Kan-Thermu z Onninena, bo chinski Xpress pakowany przez Kan-Therma nijak ma sie do sprzedawanych przez BIMSa systemow stali zaprasowywanej, tj: Raccorderie Mettaliche, Sanha Press ewentualnie Geberit Mapress C-Stahl.

Szczerze? Jesli byl kosztorys na papierze - strata instalatora (o ile nie bylo zadnych zmian w zakresie prac); jesli sprawa byla zalatwiana na gebe - Twoja strata i zaplac chlopu uczciwie, bo kazdy dobry prawnik pograzy Cie w sadzie :-). Umowa ustna przedstawia baaardzo niska wartosc i wszystko byloby ustalane na podstawie stanu faktycznego.

Swoja droga, jesli nie bylo kosztorysu to fakt faktem - jestes jeleniem, ktory sie polasil na najtansza opcje i teraz plac frycowe :-).

Opublikowano

Przy wycenie po cenach katalogowych, instalator skoczyłby na długi urlop do Kenii albo Zanzibaru, bo przecież rabaty na start od katalogu to jakieś 40-50% :-D.

Opublikowano

Czyli mówicie by być jeleniem i umowe ustną olać bo może być gorzej. Tylko że nieuczciwość zawsze ma dwa końce. Ktoś kto nie chce wystawić faktury na swoją pracę raczej nie należy do najuczciwszych.

Równie dobrze mógłbym być także nieuczciwy i podpisać umowe na ta pracę z kimś innym za jakiś datek a tamten niech idzie do sądu z dowodami ustnymi.

Dla mnie umowa ustna obowiązuje.

Po waszych wpisach poszedłem przejrzeć instalację i policzyć rzeczywistą ilość materiału i tu także są spore braki.

Rozumiem że także mam na to przymknąć oko bo umowa ustna nie obowiązuje?

Różnice: kolanka 90stopni brakuje 36szt

kolanka 45stopni brakuje 31szt

trójniki brakuje 14szt

muf,zaworów,śrubunków już nie liczyłem postaram się z nim to wyjaśnić.

Odliczając tylko te brakujące rzeczy odchodzi z faktury 808,23zł

Kolejna rzecz jest z fakturą,nie bardzo chce mi ją wystawić bo myślał że rozmawiamy o kosztach bez faktury.

Też przymknąć na to oko?

Opublikowano

To zmienia sprawę. Płacisz wyłącznie za użyte materiały, koniec kropka.

Fakturę powinien wystawić bez gadania, chyba że to majster z pod budki z piwem.

Opublikowano

Niech jeszcze ktoś z tym obeznany powie mi jak jest z fakturą.

Za założenie instalacji grzewczej podatek jest 8% czy 23%?

Jeżeli jest to 8% to jak to się ma do zakupionego przez fachowca materiału gdzie faktury ma na siebie. Liczy mi od ceny netto 8% czy 23% czy 23%+8%?

Jak będę z nim jutro rozmawiał chcę być przygotowany.

Opublikowano

Witam,

mam taki mały problem i zastanawiam się co zrobić by nie dać się oszukać.

Szukałem firmy która założy mi instalacje c.o. Zgłosiły się trzy firmy, zrobiły mi kosztorys i wybrałem najtańszego wykonawcę. Umówiliśmy się że za wykonanie usługi weźmie 3000zł. Uparł się że towar(same rury miedziane, złączki i itp) zakupi samemu,wycenił mi ten towar na 4000zł.Zapłaciłem mu zaliczkę w wysokości 2000zł. Przed rozpoczeciem pracy przekonywał mnie że zrobi instalację ze stali i będzie to tańsze o połowę, zgodziłem się).

Pracę wykonał w ustalonym czasie,ale ze względu na opóźnienie grzejników które zamówiłem sam instalacji nie mogliśmy wypróbować więc chciałem się z nim rozliczyć za towar. Przedstawił mi ofertę z hurtowni której wziął towar na sumę 5600zł. Powiedziałem mu że umówiliśmy się na 4000zł z miedzi, a ze stali miało być jeszcze połowę taniej a nie o 1/3 drożej. Odpowiedział mi że sam nie myślał że za tyle tego aż wyjdzie.

Co mam zrobić?  

osobiście bym nie zapłacił ani grosza. Umowa nawet słowna ma wartość prawną. jak chce niech idzie do sądu. A wtedy może już nie dostać innych zleceń jak klienci dowiedzą się że mają doczynienie z oszustem

Opublikowano

Bardziej sie rozpisales to i sytuacja troche inna. Niech sie spowiada z brakow; faktura - obowiazkowo, bo to podstawa do gwarancji. Co do cen - kazdy robi po swojemu, nie wypowiem sie.

Faktura oczywiscie uslugowa - 8%.

Edit: Tak z ciekawosci... cale centralne zrobil Ci za 3k? Na sniadanie to chyba suchy chleb ze smalcem :-D

Opublikowano

"Edit: Tak z ciekawosci... cale centralne zrobil Ci za 3k? Na sniadanie to chyba suchy chleb ze smalcem :-D"

Całe centralne, czyli połączenie kotła z 9 grzejnikami i bojlerem.(cwu od bojlera była już rozprowadzona).

"Faktura oczywiscie uslugowa - 8%."

Za materiał który kupił też? Jeżeli tak to czy moge go poprosić o pokazanie mi faktur za zakupione materiały?

Opublikowano

Nie masz umowy na piśmie, więc batalia będzie utrudniona. Dla sądu liczą się fakty a nie słowne potyczki. Nie masz prawa żądać wglądu w jego dokumenty firmowe jakimi są faktury. Możesz jedynie o to poprosić a on ma prawo odmówić.

Opublikowano

Wgladu w fakture zakupowa nie mozesz uzyskac, tutaj jest na prawie. Oficjalnie, nie powinienes rowniez znac ceny materialow, bo przy fakturze uslugowej placisz za calosc. Teraz zalezy od tego, jaka jest polityka, ktora prowadzi wobec klienta: ja do faktury zawsze dopinam rozchod materialowy w postaci WZ, ktora drukuje mi system. Oczywiscie bez cen za pojedyncze elementy, bo inaczej nie jest to juz sprzedaz uslugi a sprzedaz towaru, ktora jest inaczej opodatkowana.

Doliczenie podatku do ceny koncowej byloby jednak dzialaniem zgola nielegalnym - z zasady, w przypadku klienta indywidualnego, zawsze rozmawiamy o cenie brutto. Nie oznacza to jednak, ze wygrywasz z instalatorem w cuglach, bo sad moze przyjac argumentacje wykonawcy, ze podawal Ci cene netto.

Umowa nie jest obowiazkowa. Zabezpiecze jednak obie strony. Ja do 5-6k nie bawie sie w umowy, bo to troche drobnica jednak.

Jakkolwiek, jak wspomnial digitrax , najszybciej bedzie sie dogadac. Jesli bedziesz chcial sie sadzic - zajmie to na prawde dlugo, koszta beda niemale a i wynik jest niepewny.

Opublikowano

"Jakkolwiek, jak wspomnial digitrax , najszybciej bedzie sie dogadac. Jesli bedziesz chcial sie sadzic - zajmie to na prawde dlugo, koszta beda niemale a i wynik jest niepewny."

Ja nie zamierzam się sądować gdyż mu jeszcze nie zapłaciłem(oprócz zaliczki), prędzej on może chcieć się sądować jak nie dostanie tyle pieniędzy ile teraz chce a tyle na ile umówiliśmy się wcześniej.

Opublikowano

Zdecydowanie powinienes mu zaplacic umowiona kwote, bo to jest podstawa. Co do reszty - musicie sie dogadac. Nie ma innego sensowego rozwiazania.

Co do faktury, ja uwazam, ze powinna byc na taka kwote na jaka sie umowiliscie. Bez doliczania VATu i PITu. Nie rozumiem co to za jakas moda wsrod co po niektorych wykonawcow, zeby prowadzic dzialalnosc i rozliczac sie na gebe.

Opublikowano

Po pierwsze musisz dokładnie policzyć użyty materiał. 
Po drugie musisz zapłacić mu umówioną kwotę, a dopiero wtedy umawiać się co do różnicy (a skoro piszesz, że na pierwszy rzut oka masz policzone za dużo o 800zł to różnica będzie) 

Opublikowano

Witam

Ponieważ sytuacja jest już zaogniona nie wolno dokonywać żadnych płatności. Inwestor ustalił z wykonawcą zakres robót i wysokość $ za całą usługę, wpłacił zaliczkę. W chwili obecnej wykonawca zaczyna cwaniaczyć, wobec zaistniałej sytuacji nie wolno wpuścić go na miejsce wykonanej roboty i żądać aby przedstawił wykaz zużytego materiału na inwestycji, materiału który wg niego kupił i wykorzystał. W przyszłości to może być bardzo ważny dokument, który udowodni przed każdym sądem że ten "pan" jest oszustem.

Jestem rzeczoznawcą i często spotykam się z inwestycjami gdzie wykonawca przedstawia różne dokumenty na wykorzystane materiały, a w naturze nie pokrywa się z niczym. Tutaj obrazowo można poleć skecz kabaretu o farbie na malowanie mieszkania ......W sytuacji gdzie wchodzi rzeczoznawca aby wycenić wykonaną robotę, dokonuje pomiarów i na ich podstawie wraz z cennikami dokonuje wyceny. Pragnę dodać, że w cennikach z których korzystam są podane ceny netto.

Pozdrawiam

Opublikowano

CooleR doskonale wiesz, ze zeby rozpoczac jakiekolwiek postepowanie reklamacyjne wzgledem uslugi (ktora jakby nie bylo, zostala faktycznie zakonczona) nalezy za ta usluge zaplacic

Chyba, ze zapisy umowy stanowia inaczej lub dziela platnosci na transze.

Opublikowano

No więc tak, instalacja położona.Na automacie w pompie lub pierwszym biegu  8 grzejników grzeje a jeden grzejnik zimny.

Gość się już poddaje bo mówi że zrobił wszystko co mógł. Zwiększenie biegu w pompie podgrzewa ten jeden grzejnik także chociaż nie tak jak pozostałe.

Ja mu mówię że nie zapłacę dopóki nie usunie tej usterki,on twierdzi że wszystko położył prawidłowo.

Opublikowano

Niech zmniejszy przepływ na tych grzejnikach, które grzeją. Jak dawał zawory termostatyczne, to mają nastawę wstępną do regulacji. Jak nie pomylił rurek, to nie ma opcji żeby nie zagrzało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.