Keymaker Opublikowano 8 Maja 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 Cześć. Aktualnie w domu zainstalowany mam stary piec gazowy (ok 25 lat). Dom ocieplony, ok 190 m2. Zastanawiam się nad wymianą pieca na kondensacyjny ale zupełnie się na tym nie znam i potrzebna mi pomoc w tym temacie. Czy jest ktoś w stanie polecić fachowca od kotłów z woj. Śląskiego (Zawiercie) który oceni czy warto taki piec zamontować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vps1 Opublikowano 8 Maja 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 Przy 190m2 i dociepleniu ścian (nie podałeś jaka grubość i rodzaj ocieplenia) domyślam się że strop-dach również ocieplony. Będziesz potrzebował szacunkowo 8-12kW mocy. Możesz wejść na stronę cieplo.app i tam wprowadzić dane swojego budynku i podać co wyszło. Jeśli całość masz grzejniki to jaką temperatura wody szła na grzejniki przy mrozach -10 do -15st ?. Moja propozycja to kocioł Vaillant wiszący kondensacyjny o mocy 2.5 - 15 kW plus odpowiedni zasobnik co ciepłej wody i zestaw gotowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.