Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Eko Duo 25Kw Ustawienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to prace ciągła będzie Ci bardzo trudno uzyskać więc co rozwazasz? Jak nie masz modulacji itd itp to na ciąglej spalisz dokładnie ile ustawisz

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Myślałem że nawet bez PID będzie wchodził w ciągłą pracę, przynajmniej tak zrozumiałem, widocznie źle:)

Dla mnie to totalnie bez znaczenia, najważniejsze żeby palił w miarę normalnie, ustawienia mam w miarę ogarnięte, więc na tą chwilę dwustan mnie w pełni satysfakcjonuje

Opublikowano

Piec w dwustanie wejdzie w pracę ciągłą, gdy ustawisz mu pracę z mniejszą mocą. Ustaw mu np. 5:50 lub 5:60 zamiast 5:30, dopasuj nadmuch. Po weekendzie powinno być nieco chłodniej, daj znać czy pracuje ciągle i czy Ci to odpowiada. Tylko zwróc przy tym uwagę na temp. spalin.

Opublikowano

Wiertarką z wiertłem fi 4mm wiercisz otwór w czopuchu pieca, aby szpikulec termometru TP300 (koszt kilkanaście zł) był jak najbardziej umieszczony w środku (osi) przekroju czopucha. Włożyć w otwór sondę (szpikulec) i gotowe, masz.

Opublikowano (edytowane)

Mafik w instrukcji kotła powinieneś mieć taką tabele. W której zawarta jest moc kotła względem długości podawania oraz przerwy. Dobra rzecz. (Trzeba ustalić wiatr)

Im kocioł dłużej dochodzi do zadanej i mniej stoi w podtrzymaniu tym czyściej jest w środku.

Ja bym ci polecał jeszcze aktualizacje do oprogramowania K1P V2. I włączyć pid i spróbować w automacie nawet bez czujnika spalin.

Ja mam sterownik K1 (v1) i kiedyś zanim dotarł do mnie czujnik spalin paliłem z tydzień tak. I powiem między różnica super. (Na plus)

Edytowane przez kucharz214
Opublikowano

Ze względu na to że jest to mój pierwszy sezon z ekogroszkiem nie chce zbytnio przesadzać z kombinacjami i ustawianiem

Ten sezon chce palić w dwustanie, żeby przede wszystkim sprawdzić cały sezon jak to wygląda i ile opału pójdzie.

Ale mam pytanie o aktualizację sterownika do wersji z PID, czy i jak mogę to zrobić? Gdzie znaleźć dane? Jak to wgrać?

Na stronie Tech nie ma do pobrania aktualizacji dla mojego sterownika

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Włączając sterownik masz informacje n/t wersji oprogramowania...na stronie Defro są do pobrania aktualizacje, sprawdź czy do Twojego sterownika są pobierz na kompa , zagraj na pendrive a i wgraj do sterownika.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Mam sterownik Tech K1v2, byłem na stronie Tech`a i nie ma do tego sterownika żadnych plików

Opublikowano (edytowane)

Byłem na stronie Defro i w zakładce instrukcje , pliki do pobrania Masz...

http://www.defro.pl/download,pliki,452,452_k1v2-wer-2-4-7.zip.

To jest wersja oprogramowania do sterownika K1v2.

Chyba że Masz już tą wersję...Ale nie pisz że nie ma na stronie żadnych plików, bo są.

295ca500f6eef24a39ffd6ee2c2805c5.jpg

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Sprawdzałem na stronie Tech - producenta sterownika, mój błąd

Czy jeśli mam sterownik K1v2 to mogę pobrać aktualizację żeby miał PID ?

Ktoś wcześniej pisał że to sterownik bez PID

Opublikowano (edytowane)

Ja mam sterownik K1Pv4 , z czego literka P oznacza że jest to sterownik z funkcją PID. Chciałem tylko Ci pokazać że są dostępne aktualizacje na stronie Defro co do Twojego pytania to do końca nie wiem...do PIDa potrzeba czujnika temp. Spalin. Tak więc lepiej niech się wypowie ktoś kto ma taki sterownik jak Twój

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Spoko, tak jak pisałem wcześniej póki co nie zależy mi na PID, ale wiedza nie boli i chciałem się dokształcić na przyszłość:)

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mam sterownik K1 więc pobieram K1P (a miałem V2 a nawet V3 tylko musiałem przestawiać w serwisowym ustawienia podawania) ty masz K1v2 więc pobierasz K1P V2 (to V2 oznacza nowy typ motoreduktora) Niestety z tego co pisali ludzie na forum ty nie masz możliwości podłączenia czujnika spalin.

Sterownik pobierasz na pendrive wyłączasz sterownik wspinasz pena I włączasz sterownik i czekasz jak skończy. Zresztą na stronie Defro jest do pobrania instrukcja.

Edytowane przez kucharz214
Opublikowano

Czy wgranie aktualizacji resetuje ustawienia do fabrycznych ? Czy zapamiętuje to co mam ustawione ?

Opublikowano

Resetuje ustawienia i trzeba przed instalacja spisać swoje ustawienia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dokupiłem zapas węgla na zimę, a przy okazji zapytałem dostawce skąd opał i mówi że Wesoła Piekary

Podpowiecie mi jakie ten groch lubi ustawienia? Może jeszcze coś poeksperymentuję, bo jak jestem zadowolony, ale zawsze można by coś poprawić:)

Opublikowano (edytowane)

Panowie czy takie podłączenie czujników itd jest prawidłowe? Pytam ponieważ po zamontowaniu pieca zostało mi kilka czujników w pudełku.

post-76165-0-50839300-1511863878_thumb.jpg

Edytowane przez Archenic
Opublikowano (edytowane)

A co to za sterownik? Symbol podaj jak możesz. To też zależy jak bardzo masz rozbudowaną instalację, czy masz np. zawór 3d lub 4d z słownikiem...widzę jeszcze nie wpięty czujnik CWU bo bojlera , czy czujnik temperatury powrotu, czujnik temperatury zewnętrznej itd. Poza tym zdjęcie kiepskiej jakości ...czujników Masz sporo też tak miałem i jeden został w zapasie. Wszystko zależy od potrzeb instalacji. Ważne że działa. Ja wraz z kotłem dostałem oprócz instrukcji kotła i sterownika była jeszcze kartka z ładnie graficznie pokazanym schematem połączeń wszystkich czujników.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Panowie czy takie podłączenie czujników itd jest prawidłowe? Pytam ponieważ po zamontowaniu pieca zostało mi kilka czujników w pudełku.

W swoim temacie nic nie napisales ze nie masz czujnika powrotu. Teraz tu na zdjeciu troche widac twojej instalacji. Cwu i co na jednej pompie. Podłącz czujnik powrotu i przytknij go jak najblizej powrotu do pieca zeby dobrze dolegal, złap ga tytyrytki i ociepl. Mozesz też zamontowac czujnik od cwu jesli w bojleze jest miejsce na czujnik. Choc w twoim przypadku co=cwu. Mozesz wpiac tez czujnik zewnetrzny ale on tylko bedzie jako termometr bo nie masz silownika.

Opublikowano

W związku ze spadkiem temp. podkręciłem trochę zawór 4D żeby zwiększyć temp. za układ i zauważyłem że robią sie spore spieki i zaczyna przerzucać

Ma ktoś pomysł czemu tak jest ? Nie zmieniałem ustawień, cały czas 5s/30s, dmuchawa 45%, przesłona na 2cm, palę w dwustanie

Może coś bym musiał zmienić? Tylko w którą stronę...

Opublikowano

Kiedy robią się te spieki. Jak chodzi czy jak stoi? Może grillujesz popiół

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak chodzi, w trakcie dmuchania jak przegrzebię prętkiem to takie zlepy się wielkie robią, a potem jest wypycha na górę

Opublikowano

zastanawia mnie to polaczenie, przerzucanie a zaraz spieki. Mozesz dac fotke. Zapewne teraz kociol dłuzej pracuje. Czy dobrze mysle? Jesli tak to moze po prostu ustawienia masz za "bogate" i co wystarczalo jak kociol krotko pracowal to teraz przerzuca. Chodzi mi o to ze tak jakby "zawsze" mial tendencje do przerzucania tylko zdarzyl dojsc do temp a co tym idzie wylaczyc sie zanim przerzucil a pozniej w podtrzymaniu sobie to dopalal.  Moze tez to byc zwiazane z tym ze podaje nowe paliwo i tak jakby "dokleja" to obecnego spieka ktory jeszcze sie zarzy.  Duze masz te spieki? Ewentualnie z 2 strony patrzac zdazy spalic to co ma spalic i tak jak wspomnialem grillujesz popiol i robia sie spieki. Wg mnie to bardziej skorelowane z tym ze zwiekszylo sie zapotrzebowanie na cieplo. 

Cos sprobujemy pokombinowac zeby to wyeliminowac. 

Opublikowano

To "przerzucanie" może za mocno określone, sporo niedopałków, zawsze były, ale teraz się to zdwoiło, rano wydłużyłem przerwę podawania o 2s, jak wrócę z pracy to sprawdzę jak teraz to wygląda i wrzucę fotki, ale podobnie się zasugerowałem że za duża dawka dlatego wydłużyłem