Erpolis Opublikowano 21 Września 2017 #1 Opublikowano 21 Września 2017 Witam Jak tam rozpoczynamy nowy sezon? Przepalacie już w swoich kotłach? Czy u was też cena węgla i pochodnych poszła w górę? Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
audilhr Opublikowano 21 Września 2017 #2 Opublikowano 21 Września 2017 Ja po prostu nie wiem skąd takie ceny wegla sie wzieły ja jeszcze nie pale w domu 22 i ponad to nie ma sesu
Snoopi21898 Opublikowano 21 Września 2017 #3 Opublikowano 21 Września 2017 Witam. Kocioł odpalony w poniedziałek. Jak narazie dogrzewam łazienkę bo ogólnie w domu ponad 23*. Ekogroszek ponad 900 zł...
856218 Opublikowano 22 Września 2017 #4 Opublikowano 22 Września 2017 Witam . Odpalony w tamten wtorek . Skarbek po 1040.
Pieklorz Opublikowano 22 Września 2017 #5 Opublikowano 22 Września 2017 Zawsze przed każdym sezonem warto: - zdjąc zawleczkę - odkręcić motoreduktor i zsunąc go z końcówki ślimaka - przesmarowac smarem np. do łożysk - wyjąć ślimak, pozbyć się z rury utartego miału - wyczyścić palenisko, jak nawiercane sprawdzić gwoździkiem drożność otworów nadmuchowych - chociaz po drugim sezonie warto odkręcić dmuchawkę i przeczyścić łopatki np. pędzelkiem albo przedmuchac ją powietrzem sprężonym do komputera to takie podstawowe sprawy, aby dobrze chodziło
mk1a Opublikowano 22 Września 2017 #6 Opublikowano 22 Września 2017 odpalony 15 września pracuje na minimalnych ustawieniach pid
Gość Oldek Opublikowano 22 Września 2017 #7 Opublikowano 22 Września 2017 @Pieklorz, czy 3 pierwsze pt. z Twojego postu, to takie abc dla palacza, czy raczej dmuchanie na zimno? Pytam bo te czynności mogą mnie przerosnąć, a nie chciałbym wołać fachowca do złożenia tego co ja rozkręciłem ;) Ja sezon rozpocząłem 17, lekkie grzanie, mieszam miał z lekkim grochem. Prosty sterownik kotła, tylko CO. Brak opcji jak ja bym to nazwał, podtrzymanie żaru, czy wyciszenie CO, a nie chce mi się codziennie rozpalać więc rano wyciągam ze sterownika wtyczkę pompy CO i załączam pompę wieczorem. Nie wiem czy to zdrowe dla kotła i pompy, ale skuteczne. Spalam dziennie ok. 12 kg. tej mieszanki o której pisałem wcześniej.
marcus312 Opublikowano 22 Września 2017 #8 Opublikowano 22 Września 2017 Takie czynności jak opisuje Pieklorz to warto juz po sezonie grzewczym zrobić albo ostatecznie przed ,zeby np wiedzieć w jakim stopniu jest zużyty podajnik rura ślimak i na czas wymienić zanim dojdzie do awari,bo potem trzeba biegać w wigilie przewaznie wkoło kotła zamiast siedziec przy kolacji ;) :D
Pieklorz Opublikowano 23 Września 2017 #9 Opublikowano 23 Września 2017 Przy tym wyjęciu i przesmarowaniu końcówki ślimaka chodzi o to,że po 3-4latach jakbyś chciał zdjąc motoreduktor, to się możesz zdziwić, nawet prasa 10ton w warsztacie mechanicznym może nie drgnąć... teraz miałęm taka sytuację, klient palił 6lat i nic, żadnej zawleczki a tu nagle cyk... i ni diabła nie mógł zdjąć. Zawiózł do warsztatu prasa 10ton i nic, zapsikane WD-40, innymi cudami, nawet na dłużej środkiem do wykrtęcania zapieczonych wtrysków w silniku i kupa. Zadzwonił jednak i powiedział co dało radę - zdjęli silnik z motoreduktora, 2butelki pepsi 2,25L do wiadra, zanurzony reduktor na 5dni i zeszło elegancko....
Gość Oldek Opublikowano 23 Września 2017 #11 Opublikowano 23 Września 2017 Dzięki @Pieklorz, u mnie prawie nówka, lekko śmigana. Będę miał te rady na uwadze po sezonie. A może w czasie kręcenia, coś tam podlać np. co miesiąc ?
mk1a Opublikowano 23 Września 2017 #12 Opublikowano 23 Września 2017 koniecznie setkę sobie i kobiałce:P:P
Gość Oldek Opublikowano 23 Września 2017 #13 Opublikowano 23 Września 2017 A jak nie ma cugu, to ze dwie setki ? :)
marcus312 Opublikowano 23 Września 2017 #14 Opublikowano 23 Września 2017 Oczywiście że można bez demontażu zawsze coś tam psiknąć na wałek slimaka żeby nie było niespodzianki :D
Gość Oldek Opublikowano 24 Września 2017 #15 Opublikowano 24 Września 2017 Kurza stopa, w tygodnicę rozpalenia, musiałem wygasić. A tak fajnie się zapowiadało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.