PrOgram Opublikowano 5 Września 2017 #1 Opublikowano 5 Września 2017 Witam , Mam pytanie noszę się z zamiarem zakupu kotła 5 klasy ,paliwo ekogroszek/mial powierzchnia użytkowa to ok 250-300m więc doradzono mi moc 35kw koniecznie z żeliwnym ślimakiem i rusztem do palenia np.drzewem . Instalator doradził mi kocioł KBO eko ceramik 34kw cena katalogowa ok.12000zl Proszę mi powiedzieć czy warto i czy w tych pieniądzach można dostać lepszy piec , znajomi polecają Defro lub SAS, czekam na opinie , pozdrawiam.
shogunzlasa Opublikowano 5 Września 2017 #2 Opublikowano 5 Września 2017 5 klasa nie ma raczej rusztu dodatkowego, więc ze spalaniem drzewa kicha (oficjalnie). Nieoficjalnie kładziesz ruszt żeliwny i palisz.Co do reszty - zacznij od wypełnienia: http://cieplowlasciwie.pl/Wklej link tutaj - bez tego to wróżenie z fusów.
PrOgram Opublikowano 5 Września 2017 Autor #3 Opublikowano 5 Września 2017 Nie potrzebuję kalkulatorów obecna iskrę też mam 35kw głównie chodzi mi o doradzenie czy warto brać i płacić za firmę jak Defro czy może te polskie piece KBO będą jednak dobre skoro kosztuja tyle samo ,a jeśli nie to coś innego .
hektoras Opublikowano 5 Września 2017 #4 Opublikowano 5 Września 2017 No więc czytaj na różnych forach bo tutaj jest sporo dot. tych kotłów co wymieniłeś ale troszkę chęci i wpisanie w wyszukiwarkę a wówczas wyskakuje co inni już napisali. Niemniej jednak musisz sam przesiać porzez sito to co jest rzeczowe i realistyczne a co tylko czymś innym (np. reklamą). A tak swoją drogą to chyba jednak wiele tych doświadczonych użytkowników nie ma bo i te kotły są od niedawna . Lecz kocioł sam wszystkiego nie wykonuje a ni nie wybiera jak i czym ma palić. Zawsze to zależy od właściciela i jak choćby troszeczkę "kumaty, a do tego właściwy opał zakupi no i prawidłowo wykonana instalacja i spełnione warunki eksploatacyjne to raczej większość tych kotłów bedzie pracować zadowalająco. A co do ceny to z 8%VAT chyba są dużo tańsze bo z 23%= 10,5 tyś (do utargowania) są te - co pytasz ECO CERAMIK 34
papasmurfek Opublikowano 5 Września 2017 #5 Opublikowano 5 Września 2017 Nie potrzebuję kalkulatorów obecna iskrę też mam 35kw To w takim razie lichy ten "piec" masz teraz. Koleżanka forumowa @bietka ogrzewa powierzchnie ok 400m2 kotłem 23kw i to na miale i nie marźnie. Ja bym zaczął jednak od cieplowlasciwie.pl/start i zweryfikował swoje potrzeby, a nóż-widelec okaże się że wystarczy ci mniejszy kocioł i zarazem tańszy.
PrOgram Opublikowano 5 Września 2017 Autor #6 Opublikowano 5 Września 2017 Również z owej strony zalecany kocioł to 34-36kw . Jakieś opinie ktoś posiada na temat sas solid 36kw ?
shogunzlasa Opublikowano 5 Września 2017 #7 Opublikowano 5 Września 2017 Jeśli masz piec 35 kW i to jest dopasowany piec na taki metraż to chyba mieszkasz w wigwamie :DZapodaj linka z ciepłowłaściwe.
krisgie Opublikowano 5 Września 2017 #8 Opublikowano 5 Września 2017 Takiego smoka chyba tu nikt nie ma :). Edit. Odpowiadalem @PrOgram-owi
krisgie Opublikowano 5 Września 2017 #9 Opublikowano 5 Września 2017 Konstrukcja Solida skutecznie zniechęca do wykonania rusztu awaryjnego we własnym zakresie :).
PrOgram Opublikowano 5 Września 2017 Autor #10 Opublikowano 5 Września 2017 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2ons Jak na tacy zalecany kocioł podajnikowy 35 kw
shogunzlasa Opublikowano 6 Września 2017 #11 Opublikowano 6 Września 2017 Wow - piękny kawał do ogrzania.Czym planujesz grzać? Miał? Groszek?Podstawowe pytanie - czy chcesz się bawić w 5tą klasę (jesteś z małopolski / śląska)?Chyba żaden piec w 5tej klasie nie ma (oryginalnego przynajmniej) rusztu dodatkowego, potrzebny jest wkład kominowy, piece są dużo większe i zazwyczaj dużo droższe...Z 5tą klasą jest ten też problem, że producenci podają zazwyczaj moc maksymalną - więc czasem trzeba brać większy kocioł, bo brak rezerwy.Największa bolączka to nazwijmy to ułomne zestawy - chyba tylko SAS ma obrotowy palnik, większość zwykłą fajkę z kotłów po 5k... Czasem zdarzy się coś z żeliwną ekoenergią i jakiś sterownik na który często nie mamy wpływu - po prostu brak możliwości konfiguracji...
PrOgram Opublikowano 6 Września 2017 Autor #12 Opublikowano 6 Września 2017 Pogranicze łódzkie/śląskie , ogólnie z paleniem drewnem może nie będzie problemu bo zapomniałem dodać ,że mam drugi piec do tego typu rzeczy i go najwyżej dalej zostawię , iskra była na groszek z dodatkiem miału ,ale z racji przeróbki instalacji pomyślałem od razu o nowym piecu 5 klasy aktualnie są jedyne czego kazano mi szukać to aby ślimak oraz to palenisko było żeliwne , instalator polecił pięć KBO eko ceramik 34kw więc sam już nie wiem
Gość robin60 Opublikowano 6 Września 2017 #13 Opublikowano 6 Września 2017 To w takim razie lichy ten "piec" masz teraz. Koleżanka forumowa @bietka ogrzewa powierzchnie ok 400m2 kotłem 23kw i to na miale i nie marźnie. Ja bym zaczął jednak od cieplowlasciwie.pl/start i zweryfikował swoje potrzeby, a nóż-widelec okaże się że wystarczy ci mniejszy kocioł i zarazem tańszy. I tu się kolego mylisz jak znasz dokładnie temat to powinieneś wiedzieć , że to nie piec dał D___- lecz palnik w nim zastosowany wystarczyło zastosować ekoenergię i nie było by problemu. Choć i tak mam dobre zdanie o wymiennikach RBR. A tak w RBR siedzi ekoenergia i daję z zapasem radę. A tak, jak się tnie koszty i wymyśla swoje palniki to się kończy tak tak jak się skończyło czyli smrodem, który odbił się czkawką na piecach OEM.
papasmurfek Opublikowano 6 Września 2017 #14 Opublikowano 6 Września 2017 Akurat ogniwo sprzedaje kocioł jako całość więcej takie gdybanie nie na miejscu. Zresztą nie nawiązywałem do wątku o ogniwie tylko do obecnego kotła autora.
PrOgram Opublikowano 6 Września 2017 Autor #15 Opublikowano 6 Września 2017 Chyba jednak zaufam instalatorowi i zamontuje KBO eko ceramik 34kw tylko proszę o poradę czy brać sterownik rozszerzony z PID czy odpuścić ten temat ?
PrOgram Opublikowano 6 Września 2017 Autor #16 Opublikowano 6 Września 2017 Doczytałem ,że 5 klasa wymaga wkładu kominowego ,którego nie posiadam . W takim wypadku szukać 4 klasy ? Jakieś propozycje
Maciek92 Opublikowano 6 Września 2017 #17 Opublikowano 6 Września 2017 Defro Eko Konfort PZ - masz ruszt awaryjny i palnik zeliwny. Montujemy tego dosc sporo i robia to co maja robic - grzeja. Ewentualnie cos z RBRa, ale nie wiem co w maja ofercie.
Gość robin60 Opublikowano 6 Września 2017 #18 Opublikowano 6 Września 2017 Witam , Mam pytanie noszę się z zamiarem zakupu kotła 5 klasy ,paliwo ekogroszek/mial powierzchnia użytkowa to ok 250-300m więc doradzono mi moc 35kw koniecznie z żeliwnym ślimakiem i rusztem do palenia np.drzewem . Instalator doradził mi kocioł KBO eko ceramik 34kw cena katalogowa ok.12000zl Proszę mi powiedzieć czy warto i czy w tych pieniądzach można dostać lepszy piec , znajomi polecają Defro lub SAS, czekam na opinie , pozdrawiam. Ja przez nie całe 2 sezony paliłem kotłem tym http://www.narmet.com.pl/kociol-eko-groszek.html w mocy 20,5 KW palnik ekoenergia 15-25 KW sterowanie PLUM ecomax 800 R3. Powiem Ci tak sterowanie prowadziło kocioł bezbłędnie w trybie fuzzy logic . Kocioł pracował na średniej mocy 9-13 KW spalanie dobowe czarnego złota przy pow. użytkowej 185 m2 wynosiło 16 kg. Strefa klimatyczna najzimniejsza w Polsce woj podlaskie. Poza tym w okresie jesiennym i wiosennym spalałem drzewo na ruszcie przy wyłączonym podajniku sterowanie bezbłędne ( co nie którzy piszą , że to utylizacja drewna ale to piszą Ci co nie mają zielonego pojęcia ) kocioł pracował idealnie . Przy tym piecu zainstalowałem zawór 4 D. Po 2 sezonach przeszedłem na pellet i jestem szczęśliwy , ale to inna bajka i nie ten temat. Zapomniałem Ci powiedzieć , że jak byś nabył jakiś piec z palnikiem ekoenergii to mam dla Ciebie idealne sterowanie które poprowadzi Ci ten piec jak po sznurku.
PrOgram Opublikowano 6 Września 2017 Autor #19 Opublikowano 6 Września 2017 Dzięki za komentarz , a ktoś z forumowiczów posiada może kocioł z podwójnym paleniskiem na palenie drzewem np. ? Sam już nie wiem jak wygląda sprawa z tymi klasami kotłów i który lepiej ? Jutro dzwonię do firmy montującej wkłady kominowe dopytać się o koszta jeśli piec będzie miał taki wymóg.
sambor Opublikowano 6 Września 2017 #20 Opublikowano 6 Września 2017 Prawdziwy kocioł klasy 5 nie może mieć wg przepisów rusztu awaryjnego.
Pieklorz Opublikowano 6 Września 2017 #21 Opublikowano 6 Września 2017 W zasadzie czy IV czy V-ta klasa, to wkład być wg przepisów powinien tu link do tego, co właśnie rząd postanowił http://dziennikustaw.gov.pl/du/2017/1690/D2017000169001.pdf warto zatem myślec już o klasie V-ej i wg rozporządzenia kotły nie moga mieć rusztów awaryjnych
karoka65 Opublikowano 6 Września 2017 #22 Opublikowano 6 Września 2017 Prawdziwy kocioł klasy 5 nie może mieć wg przepisów rusztu awaryjnego.A palenie na takim ruszcie to tylko pięknie wygląda w opisach na ulotkach reklamowych. Wywalić 12 koła i *** się z rusztami :)
Gość vmilo Opublikowano 6 Września 2017 #23 Opublikowano 6 Września 2017 karoka65, postawiłbym ci flaszkę, ale ni *** Cię nie znam.. :P
sambor Opublikowano 6 Września 2017 #24 Opublikowano 6 Września 2017 Jeden z poetów powiedział: "To Polska właśnie"
karoka65 Opublikowano 6 Września 2017 #25 Opublikowano 6 Września 2017 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2ons Jak na tacy zalecany kocioł podajnikowy 35 kw To jest tylko kalkulator a ja Ci powiem po tym co napisałeś że porządny kocioł nie klasowy o mocy 17kW to rozhula. Zobacz jakie podałeś spalanie przez zimą, 10T eko groszku, tak? Wychodzi że średnio dobowo grzejąc 6 miesięcy zimy potrzebujesz około 12kW ( średnio ). Piszesz dalej że masz w instalacji wpiętego jeszcze śmieciucha? jeśli przytrafiły by się syberyjskie mrozy przez tydzień czy dwa możesz rozpalić tą lokomotywę na wszystko i wspomóc kilka dni w roku podajnik. Zrozumiałbym, wystraszony przez instalatora :) weźmie 23 czy 25kW ale nie 35. Kocioł 35 kilowatowy to w zeszłym sezonie sprzedałem chyba aż jeden, grzeje dom i halę gdzie remontuje się auta ciężarowe ( wchodzą z naczepami ) :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.