Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dwa Piece Co Olej+Węgiel, Wymiennik, Problem Z Temp Za Wymiennikiem

grzybekprawdziwek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

to mój pierwszy post na forum, dlatego proszę z góry o wyrozumiałość. Temat był już kilkukrotnie poruszany na tym forum, jednak w żadnym poście nie ma jasnej odpowiedzi. Sytuacja wygląda tak jak na zdjęciu. Zainstalowany miałem najpierw piec olejowy, po kilku latach i wzroście cen paliw, zainwestowałem w piec węglowy, całość wymagała połączenia ze sobą. Wiadomo, że piec węglowy pracuje w obiegu otwartym, ale w związku z tym, że mam drugi kocioł, wymagane było założenie wymiennika. 

No i teraz do rzeczy- wymiennik to ohc 30/20 ae, na wyjściu z pieca jest zainstalowana pompa obiegowa, za wymiennikiem mamy zawór 3d i za zaworem kolejna pompa na wyjściu. Piec ma 27 kw, problem jest tego typu, że temperatura za wymiennikiem, a temp ustawiona na piecu to zawsze róznica ok 10 -15 stopni. Np na piecu ustawione jest 60 st, a na wyjściu za wymiennikiem mamy 45 st. Wyniikiem tego jest wiadomo- problem z dogrzaniem domu. Próbowałem kosultacji z miejscowymi hydraulikami, ale żaden nie potrafił się na temat wypowiedzieć, główne pytanie jest takie- dlaczego następuje tak duża utrata ciepła? I kolejne: czy zawór 3d jest prawidłowo zamontowany- tj na wyjściu wody z pieca? Jeszcze większy problem występuje jak próbuje palić drewnem- wtedy wzrost temperatury na piecu jest duży, w skrajnych wypadkach może nawet dojść do gotowania się wody, a na wymienniku dalej 40-50 stopni... 

Kolejną sprawą która wyszła na jaw niedawno, jest awaria pierwszej pompy na wyjściu- muszę ją wymienić. Jest pomysł, aby w jej miejsce zamontować jedną z tych energooszczędnych (inteligentnych), ale nie wiem czy to ma jakikolwiek sens w przypadku tak dużych strat ciepła o których mowa powyżej i być może błędów instalatorskich, które najpierw trzeba by rozwiązać. 

P.S Może jest tutaj hydraulik, który zająłby się sprawą "na żywo" z okolic Konina, albo może któryś z Panów ma tutaj montaż i jest w stanie podjechać do mnie. 

Dzięki z góry za odpowiedzi i w razie czego służę dalszymi wyjaśnieniami. 

15a0f7c2801bd.jpg8bb0af1d173f3.jpg

caa2a6808f266.jpg

Wrzucam jeszcze zdjęcie poglądowe tabliczki znamionowej z mojego wymiennika ze strzałkami pokazującymi w jaki sposób są podłączone do niego rury :) 

28d4a7a5e9778.jpg

Opublikowano

To nie jest strata ciepla tylko niedoskonałość jego przekazania z jednej strony na drugą.

To ciepło nie ucieka w komin tylko wraca do kotła.

Może to być kwestia

- zakamieniony wymiennik

- dobór wymiennika

- ewentualnie inne

Jeśli tak było od poczatku to zostaje Ci się przyzwyczaić i podnieść temp na kotle w zimniejsze dni.

Możesz pokombinować z biegami pomp ale wątpię czy coś to zmieni.

U siebie mam płytowca i napędzany jest pompką elektroniczną i chodzi na 4W.

Ale mam wymiennik mocno przewymiarowany ale dobierałem go świadomie na moc 14kW, minimalny przepływ (oszczędność prądu) oraz deltę 10C (zasilanie/powrót) po stronie kotłowej.

Na wyjściu wymiennika po stronie instalacji mam kilka stopni mniej niż na kotle ale nie pamiętam ile.

Edit.

Wydaje mi się ze powinieneś odkamienić wymiennik, odnoszę sie do tego palenia drewnem co piszesz oraz pokombinować z ustawieniami pomp.

Opublikowano

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Problem z wartością temperatur istniał od początku istnienia instalacji pieca węglowego (nawet jak wymiennik był nowy), z tym że tak jak mówisz- w zimne dni podnosiłem temperaturę na piecu, aby na grzejnikach było więcej, ale szczerze mówiąc niewiele to dawało, powiedziałbym nawet że różnica temperatur wzrastała wtedy do ok 20stopni. Dzisiaj zawitała do mnie jakaś bardziej doświadczona firma, monter stwierdził, że mam źle dobrany wymiennik w odniesieniu do mocy kotła. Skoro ma on 27kw , to wymiennik powinien być co najmniej 30 płytowy, w tej chwili jest 20. Czy to może mieć rzeczywiście aż takie znaczenie w moim przypadku? 

Opublikowano

Tak.

Nie wiem jakiej mocy jest Twój wymiennik ale trzeba pamiętać ze moc wymiennika podana w dokumentacji jest przy odpowiednim przepływie który czasem będzie trudny do osiągnięcia przy standardowych pompach.

Czyli przy zwykłych pompach moc przekazana na druga stronę może być niższa i braknie mocy w mrozy i różnica temperatur na wyjściu kotła i wymiennika będzie wyższa, właśnie jak opisujesz.

Dlatego wymiennik powinno sie dobierać trochę większy albo użyć mocniejszych pomp które zapewnią odpowiedni przepływ by wymiennik przeniósł potrzebną moc.

Czyli u Ciebie jesli wymiennik ma np te 30kW (musisz sprawdzić) to powinieneś zwiększyć bieg pomp a jesli nie ma to wymienić wymiennik na mocniejszy... albo go wywalić :).

Dla porównania, moc mojego kotła to 14kW a moc maksymalna wymiennika to 85kW.

Wiem ze jest konkretnie przegabarytowany ale świadomie.

Kosztował mnie 200zl wiecej niż dobrany na miarę.

Poza tym liczę ze dzieki temu rzadziej go będę okamieniał :).

Opublikowano

No tak, ma sens to co piszesz. A w jaki sposób w takim razie ocenić czy pompa ma wystarczającą moc? Jest do tego jakiś wzór? 

Pomysł o pozbyciu się wymiennika był wielokrotnie przerabiany, ale niestety u mnie byłoby zbyt wiele komplikacji, połączone mam ze sobą 2 piece, do tego problem byłby z przeniesieniem zbiornika wyrównawczego gdzieś na strych. 

A jeśli chodzi o sam wymiennik to niestety z naklejki na nim, ani z danych technicznych w necie nie mogę odczytać wartości kW , jedynie ilośc płyt i wymiary (załącznik). W każdym razie pierwszym krokiem będzie w takim razie próba wymiany wymiennika, tylko tutaj rodzi się pytanie czy 30 płytowy będzie już dawał sobie radę, czy biorąc pod uwagę to co piszesz, zainwestować coś większego (mając na uwadze to , czy różnica w moim wypadku między 30 płytowym a np 60 będzie mega zauważalna).

I jeszcze jeden temat: rozumiem że ilość płyt nie idzie w parze z wartością mocy wymiennika? 

post-74385-0-26673400-1504614417_thumb.jpg

Opublikowano

Nie ma takiego parametru jak moc znamionowa wymiennika.

Ten sam wymiennik może przenieść i 10 i 50kW 

Można określić jego moc , ale trzeba podać parametry zasilania i odbioru (temperatura i przepływ)

Opublikowano

Wygląda że Twój może przenieść 45kW jeśli dane z tego katalogu są prawdziwe.

Niestety nie ma podanego przepływu dla którego jest w stanie przekazać taką moc ani innych danych.

To może jeszcze się zastanów nad tym czy go wymieniać, może pokombinuj jeszcze z biegami pomp (podnieś).

Jeśli koniecznie chcesz go wymienić to proponuję skontaktować się z producentem czy dystrybutorem dowolnego wymiennika to na pewno pomogą coś dobrać za darmo, tak mi się zdaje.

Ale musisz wiedzieć mniej więcej co chcesz osiągnąć, tzn jaką moc przenieść (niech będzie 27kW), przy jakich temperaturach We/Wy, jakim przepływie (zależy na co stać Twoje pompy).

Albo zdać się na fachowców.

Ja dobierałem wymiennik w programie Cairo Secespola.

Załączam przykład doboru Secespola, nie sugeruj się nim bo na szybko robiłem i może być jakiś błąd.

post-44592-0-23882200-1504617841_thumb.jpg

post-44592-0-01701500-1504621553_thumb.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witajcie ponownie, postanowiłem napisać, ponieważ w końcu przeprowadziłem modyfikacje i kwestia różnicy temperatur na wyjściu z pieca i za wymiennikiem ustabilizowała się, więc wychodzi na to że miałem wcześniej źle dobrany wymiennik. Pojawił się za to nowy problem. Tak jak pisałem wyżej- awarii uległa pompa obiegowa na obiegu kotłowym, wymieniłem ją na taką, którą miałem akurat w domu- leżała w szafie na "zapas"- no i po wymianie na tą zapasową, pojawił się problem z zapowietrzaniem się tego obiegu. Wcześniej nigdy nic takiego nie miało miejsca. Aktualnie pompa która jest zamontowana ma oznaczenie OM 25-60, na 1 biegu pobiera 45wat. Powiedzcie mi, czy może być tak, że jest ona za "mocna" dla tego malego układu i dlatego całość się zapowietrza? Średnio co pół h muszę zejśc do piwnicy, odkręcić kapsel przy pompie, później pare min spokoju i tak w kółko- generalnie dramat. Tak więc- poza nowym wymiennikiem i wymienioną pompą, nie było innych modyfikacji, czy w ciemno winną zamieszania mogę oskarżyć tę pompę? :D

Edit: niestety nie mogę sprawdzić jaka była zamontowana wcześniej ponieważ ją wyrzuciłem :( 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.