Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Podłogowe Parter I Poddasze + Grzejnik Drabinka Łazienka + Dwa Grzejniki W Garażu.

futurree

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM,

Sprzęgło będzie - wariant I.

Tylko pytam dlaczego kocioł 20kW a nie GB072 - 14kW ?

Sambor czy w mojej aplikacji  dolnej min. modulacji palnika nie wykorzystam w przypadku kotła 14kW ?

Z wyliczeń zapotrzebowania kalkulatora - post #31 - https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/24136-ogrzewanie-podłogowe-parter-i-poddasze-grzejnik-drabinka-łazienka-dwa-grzejniki-w-garażu/?p=312936

6,0kW maksymalna moc grzewcza - Tyle będzie potrzebne w "najmroźniejszy" dzień, przy średniej dobowej -20°C

2,9kW przeciętna moc grzewcza - Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 1,6°C

Więc pytam dlaczego 20kW a nie 14kW ? Proszę o uzasadnienie.

POZDRAWIAM, FUTURREE

Opublikowano

Max. przepływ 2000l/h tyczy się rozdzielaczo-sprzęgła buderusa WHY HKV 2/25/25 https://kran.tychy.pl/sprzeglo-rozdzielacz-why-hkv-2-25-25-rozdzielacz,3,97019,97296

Jak piszesz o przepływie na "projekcie " to dotyczy on tego projektu a nie elementów użytych do jego realizacji.. ale i tak wg mnie to sprzęgło jest trochę za małe do tak dużej podłogówki.

Co do mocy kotła to się w tym wątku kilka razy wypowiedziałem i więcej nie mam ochoty bić piany na ten temat ani cię do niczego przekonywać, gdyż to ani mój dom ani moja robota.

Sam zadecydujesz.

Opublikowano

WITAM,

Z całym szacunkiem ale odpowiedź w stylu ja bym montował 20kW  - pytanie dlaczego ?

Uzyskane na forum odpowiedzi od Sambor:

post#30 - Ja bym montował przynajmniej 20kW, pozostałe szczegóły to już są drobiazgi, może Buderusa w wersji ze sprzęgłem i mieszaczem.

post#74 - Dla mnie tylko 1 wariant ma sens, ale z kotłem min 20kW

post#78 - Co do mocy kotła to się w tym wątku kilka razy wypowiedziałem i więcej nie mam ochoty bić piany na ten temat ani cię do niczego przekonywać, gdyż to ani mój dom ani moja robota.

Ponawiam pytanie dlaczego 20kW a nie 14kW - proszę o uzasadnienie.

POZDRAWIAM, FUTURREE

Opublikowano

Dla siebie montowałbym nawet 25kW, a 20kW to rozsądne minimum.

Jak widzisz ja nie zmieniam zdania i nie zamierzam się z tego tłumaczyć w stylu "dlaczego woda jest mokra"

PS

Jaką moc doradzają ci w Buderusie?

PS2 

Dla mnie to możesz grzać nawet 10kW - przecież wg twoich wyliczeń wystarczy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.