Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Do Zaworu 3D Lub 4D Z Wyjściem Sygnału

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Andrzej_M_,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Państwa.

Poszukuje informacji od specjalisty w sprawie siłownika do zaworu mieszającego 3 lub 4 drogowego.

Siłowników na rynku jest masa gdybym szukal standardowego..

Poszukuje siłownika z WYJSCIEM sygnału, tak aby podłączając go do kontrolera a nastepnie

komputera znal jego aktualna pozycje.

Będę wdzięczny za pomoc.

mar

Opublikowano

,,,, Poszukuje siłownika z WYJSCIEM sygnału, tak aby podłączając go do kontrolera a nastepnie

komputera znal jego aktualna pozycje. ,,,,

Można zastosować enkoder obrotowy, ale on nie pamięta swojego położenia.

Najprościej będzie podłączyć mechanicznie do siłownika potencjometr.

Opublikowano

Enkoder obrotowy? pierwsze slysze o takim rozwiązaniu? Mialbym go przylączyć jakoś do siłownika np firmy arfiso i on bedzie mi wysylal sygnał?

Znalazłem taki siłownik:

http://products.danfoss.pl/productdetail/heatingsolutions/zakres-zaworow-regulacyjnych/amb-162-182/082h0230/#/

on posiada sygnal wyjsciowy, chcialbym znaleźć jeszcze jakieś inne ale nie umiem prawidłowo zadać pytania w google

aby mi wyszukał takie.

Opublikowano

@sambor wszystko fajnie, ale on nie daje sygnału wyjściowego, przynajmniej nie udalo mi sie

znaleźć takiej informacji.

Andrzej_M_ świetnie, dziekuje Ci za odpowiedz i pomoc lecz czy takie silowniki mozna stosować do zaworów mieszajacych?

np taki http://allegro.pl/silownik-nm24a-sr-belimo-najtaniej-super-okazja-i6675248386.html ?

z tego co wiem to raczej do  rekupercji czy klimatyzacji jest