Gość berthold61 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #51 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Nie zmarzliście? U mnie rano -10. W domu 25 stopni a miarkownik praktycznie zamknięty , trzeba myśleć o wymianie na malutkiego lebra 8kw
dorecho Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor #52 Opublikowano 14 Stycznia 2018 @derecho, pomiar spalin w mufie 4-5cm zaniża temper. ok 30-50* w porównaniu do środka czopucha. Czyli jak mam 90 to w rzeczywistości ++120, a to jest chyba bezpieczna temp. dla komina. Tak więc bez obaw można tak palić. Mój kociołek pracuje w zasadzie z mocą nominalną lub nawet większą...co ma niewątpliwie duży wpływ na rzeczywistą sprawność. Dziś wypróbuję powiększony palnik DS.
Norman1212 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #53 Opublikowano 14 Stycznia 2018 W domu 25 stopni a miarkownik praktycznie zamknięty , trzeba myśleć o wymianie na malutkiego lebra 8kw I będziesz latał do piwnicy co 2 godziny bo zasyp będzie wielkości wiaderka 10 litrów. Nie wspominając o wielkości wymiennika można powiedzieć utylizer opału, ogrzewacz komina 8kW.
SONY23 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #54 Opublikowano 14 Stycznia 2018 A palisz na całej powierzchni rusztu ? Jakiej granulacji węglem ? Jak podajesz PP i PW ?. Twój kocioł jest tylko o 2cm węższy i o 10 cm niższy od mego więc ciągle dziwi mnie ta temp. spalin. Fajnie jakbyś wrzucił jakąś fotkę palnika albo chociaż rysunek.
carinus Opublikowano 14 Stycznia 2018 #55 Opublikowano 14 Stycznia 2018 . Ale żeby do tego dojść to spędziłem trochę godzin w kotłowni a analizator chyba przez tydzień był w użytku :) :) Możesz napisać jakiego sprzętu używałeś do analizy spalin?Sam wygląd spalin i temperatura nieraz nie starczają na dobranie odpowiednich nastaw PD.
dorecho Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor #56 Opublikowano 14 Stycznia 2018 A palisz na całej powierzchni rusztu ? Jakiej granulacji węglem ? Jak podajesz PP i PW ?. Twój kocioł jest tylko o 2cm węższy i o 10 cm niższy od mego więc ciągle dziwi mnie ta temp. spalin. Fajnie jakbyś wrzucił jakąś fotkę palnika albo chociaż rysunek. Hallo Sony. Na ruszcie od tyłu mam wsadzone 2 "prostki" szamotowe 3cm grube; kociołek jest szeroki na 23,1? cm, więc wchodzą idealnie. Zakrywają połowę rusztu. na nich leżą skośne przecięte prostki 6,5 cm tak, że tworzą palnik - wciśnięto pod dolną przegrodę widać wąską część prostek, szersza część jest wsunięta pod przegrodę - do końca/do oporu ścianki z fabrycznymi prostkami. Tam jest teraz otwór 6,5 x 7,5 cm, czyli końcówka palnika. i leci dalej w górę między fabrycznymi prostkami/komora dopalająca/. PP tradycyjnie klapką popielnika; PW fabrycznie jest między pionowymi prostkami w komorze + ew.rurką 1/2 cala przez otwór wywiercony w górnej wyczystce przez komore dopalającą do dołu trochę nad końcówkę palnika /ale to powietrze widzę jest raczej niepotrzebne/. Temp. spalin 120 - 170 stopni na moim termometrze, czyli w rzeczywistości 150-220 jak pisze Kol. Drewniak. czyli jest ok. Mam bardzo duży odbiór ciepła - aktualnie 400m2 a kociołek nazywa się 10 kW/na drewnie/. ale czytałem na ciepłomierzu nawet 17 kW mocy chwilowej na węglu. Węgiel orzech II 28 MJ chyba Wieczorek.
gondoljerzy Opublikowano 14 Stycznia 2018 #57 Opublikowano 14 Stycznia 2018 ... Zalety GS : trochę większa sprawność niż DS, Czyli w zasadzie DS spala ekologiczniej ? a GS bardziej brudno..cóż ja nie mam możliwości tego sprawdzić. Jednak jako pospolity użytkownik kotła na paliwa stałe nie widzę tych lepszych możliwości DS. Czy rzeczywiste "osiągi" DS są naprawdę lepsze ? ... ... Jasne,że moje pomiary nie są laboratoryjne, ale w jakiś sposób coś mi obrazują. Kocioł ten sam czy DS ,czy GS, instalacja dokładnie ta sama.... Mam wrażenie, że się zagalopowałeś w wyciąganiu wniosków ze swoich doświadczeń. Kocioł nie jest ten sam, bo po przeróbce na GS masz mniejszy i lepiej dogrzany zasyp, masz też większą powierzchnię wymiany ciepła. Jeśli to ma być ten sam kocioł, to ja od jutra mogę uchodzić za murzyna. Z całą resztą można się zgadzać, ale nie generalizuj o wyższości GS czy DS.
SONY23 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #58 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Niestety jestem wzrokowcem, bo jak czytam jakiś opis to zawsze potrafię sobie wyobrazić co najmniej kilka możliwości, które byłyby z nim zgodne a każda inna jednocześnie... Więc może dopytam. Czy to co wlatuje z komory załadowczej pod przegrodę obmywa gdzieś goły wymiennik przed zmieszaniem się z PW ? A co do PW, to u siebie zostawiłem tylko ten pierwszy wlot od dołu i wystarcza w zupełności. W fabrycznym wlocie od dmuchawy zaślepiłem całkowicie otwór do popielnika a druga część kanału odpowiadająca za PW też jest trochę przysłonięta, żeby nie było nadmiaru tlenu i wychładzania spalin.
Norman1212 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #59 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Możesz napisać jakiego sprzętu używałeś do analizy spalin?Sam wygląd spalin i temperatura nieraz nie starczają na dobranie odpowiednich nastaw PD. Testo. A spaliny nie wyglądają wogóle bo są przeźroczyste więcej mówi wymiennik i czopuch, który jest czysty a przy paleniu od góry tym samym węglem jednak zawsze trochę sadzy było.
dorecho Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor #60 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Czy to co wlatuje z komory załadowczej pod przegrodę obmywa gdzieś goły wymiennik przed zmieszaniem się z PW ? Tak. Góra palnika to najpierw przepływa przez pionową cegiełke 6,5 cm dalej jest przegroda a wodą kotłową, za nią fabryczna prostka 3 cm i w górę w komorę dopalającą. Gondoljerzy. Piszę to co widzę i obliczam. Kocioł jednak ten sam, fizycznie jako sztuka - jedna. Jasne ,że filozofia spalania trochę inna. Nie chcę generalizować , ale jakoś w praktyce nie widzę tej wyższości jednego nad drugim. I patrząc na wątek o "badaniach" polskich i zagranicznych spalania cyklicznego mam trochę wątpliwości : po co zakazywać używanych obecnie GS , zamiast uczyć ludzi spalania cyklicznego. Pozdro
Sadownik12 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #61 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Ponieważ trafi się taki co będzie kopcić i żadne argumenty do niego nie dotrą,on i tak będzie kopcić.
RedEd Opublikowano 14 Stycznia 2018 #62 Opublikowano 14 Stycznia 2018 To fakt, kary nie skutkują to może na Facebook-u wystawić "osiągnięcia" "palacza"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.