wiecznystudent Opublikowano 30 Marca 2017 #1 Opublikowano 30 Marca 2017 A mam pytanie trochę odnośnie schematu odpowietrznika z innego tematu, który wydaje mi się bardzo rozsądny. Kocioł z podajnikiem, pelet lub ekogrosze, co myślicie siłownikach? Powiedzmy, że podłogówka i grzejniki pół na pół. Są 3 możliwości: - 3D i siłowniki na oba obiegi - 3D termostatyczny na podłogówkę + 3D z siłownikiem na grzejniki - 3D termostatyczny na podłogówkę + grzejniki bezpośrednio z kotła czyli te 60stopni minimum. Ochrona powrotu przez pompę kotłową chodzącą sobie równolegle z pompą np. na grzejniki - chyba najbardziej mi sie to rozwiązanie podoba. Co myślicie o pogodówce przy kotle z podajnikiem? Która z 3 opcji jest najlepsza, i dlaczego? Na grzejnikach oczywiście termostaty i pompa z adaptacją. Mi się podoba ten schemat ale czy siłownik ma podłogówkę ma duży sens, czy wystarczy termostatyczny czyli opcja trzecia?
sambor Opublikowano 30 Marca 2017 #2 Opublikowano 30 Marca 2017 Aby ci jeszcze bardziej namotać to ja mam wersję 4 - siłownik na podłogówce + sterowanie krzywą pogodową a na grzejniki zaw termostatyczny ustawiony na ma sztywno na 60C. Grzejniki są dobrane do zasilania 55C
wiecznystudent Opublikowano 30 Marca 2017 Autor #3 Opublikowano 30 Marca 2017 Hmm, ta opcja mi się nie podoba, po co zawór na grzejnikach ograniczający na 60C? Żeby grzejnik miał 60 a nie 65C? Po co ta pogodówka na podłogówkę? Przy kondensacie ok, kocioł chodzi według krzywej podłogówka (np. bezpośrednio) też i spoko. Ale sama w sobie regulacja pogodowa zasilania podłogówki? Pewnie znajdą się plusy, ale czy istotne? Którą z tych opcji uważasz za optymalną?
papasmurfek Opublikowano 31 Marca 2017 #4 Opublikowano 31 Marca 2017 Propozycja kolegi @sambora jest najrozsądniejszą. A sterowanie pogodowe podłogi jest najlepsze, ze względu na bezwładność tego typu ogrzewania.
Gość mak Opublikowano 31 Marca 2017 #5 Opublikowano 31 Marca 2017 W instalacji jak na schemacie masz tylko jedną możliwość sterowania pogodowego. Można pogodowo sterować podłogówką. Ogólnie jak naprawdę chcesz sterować pogodowo instalacją to zmień kocioł na gazowy. Do cwu to chyba jest bufor współpracujący z PC, co dla mnie jest przekombinowanym i drogim rozwiązaniem, przy gazie i z tego wynalazku można zrezygnować.
Gość Digitrax Opublikowano 31 Marca 2017 #6 Opublikowano 31 Marca 2017 Powrót z podłogówki na dole jest źle wpięty.
papasmurfek Opublikowano 31 Marca 2017 #7 Opublikowano 31 Marca 2017 Ja bym się jeszcze przyczepił do kolejności wpięcia odbiorów.
sambor Opublikowano 31 Marca 2017 #8 Opublikowano 31 Marca 2017 Każdy może mieć inaczej i wcale nie twierdzę , ze to jedyna prawda, ani nikogo nie zmuszam aby miał tak samo jak ja mam u siebie.
odpowietrznik Opublikowano 31 Marca 2017 #10 Opublikowano 31 Marca 2017 Oczywiście grzejniki mają zasilanie u góry
sambor Opublikowano 31 Marca 2017 #11 Opublikowano 31 Marca 2017 Ja bym się jeszcze przyczepił do kolejności wpięcia odbiorów. To na tym rysunku nie ma znaczenia, a hydraulik i tak wykona jak będzie mu pasowało.
papasmurfek Opublikowano 31 Marca 2017 #12 Opublikowano 31 Marca 2017 To na tym rysunku nie ma znaczenia, Ja to wiem. Inwestor nie musi, ale raczej powinien. a hydraulik i tak wykona jak będzie mu pasowało. I tu może być problem.
tommyp2 Opublikowano 31 Marca 2017 #14 Opublikowano 31 Marca 2017 A możecie napisać jaka powinna być kolejność odbiorów?
sambor Opublikowano 31 Marca 2017 #15 Opublikowano 31 Marca 2017 Jak nie ma dodatkowych elementów pomiędzy kotłem a odbiorami ( np zaw 4-D lub sprzęgła) to kolejność przy prawidłowo wykonanej instalacji jest dowolna.- te odejścia to przeważnie 2-3 trójniki i kawałek rury.
wiecznystudent Opublikowano 31 Marca 2017 Autor #16 Opublikowano 31 Marca 2017 Nie rozumiem o kolejności, co za różnica, tak jak sambor mówi, kilka trójników. Ogólnie ten schemat sobie zapożyczyłem do tematu, żeby zobrazować układ, to czy tam jest PCWU to jest nieistotne w żaden sposób;) Wpięcie dolnej podłogówki też bo to jasne jak to ma być... Czyli mówicie, że warto dać podłogówkę "przez pogodówkę"? Czy całkowicie olać i dać termostatyczny zawór? Gazu tam nie ma, chyba jasna sprawa, że gdyby była możliwość to nie było by tematu z kotłem z podajnikiem:) Szukam jakiegoś optymalnego rozwiązania, wyjściowego na przyszłość. Wiem już, że wolę pompę kotłową od innych metod dogrzewania powrotu. Teraz pytanie o sens pogodówki w takiej kotłowni. Jest termostat pomieszczeni zawsze, wyłączy grzanie kiedy będzie ciepło, można mu dać jakaś poprawkę, żeby zminimalizować skutek bezwładności (przegrzewanie). Kto z Was uważa że pogodówka jest tu potrzebna, a kto że nie i dlaczego? :)
Gość Digitrax Opublikowano 31 Marca 2017 #17 Opublikowano 31 Marca 2017 Przy podłogówce kolejność jest istotna. Nie może być tak aby powracająca woda z grzejników skutecznie podgrzewała powrót z podłogówki. Posiadam pogodówkę na OP wraz z korekcją poprzez czujnik temperatury pomieszczenia. Sterownik pogodowy ustawia temperaturę wody zasilającej podłogę w/g krzywej grzewczej. Gdyby jednak okazało się, że pomieszczenie jest ogrzane poprawnie a mimo to pogodówka tłoczy za ciepłą wodę to następuje korekcja czyli dodatkowe zmniejszenie temperatury w obiegu grzewczym.
wiecznystudent Opublikowano 31 Marca 2017 Autor #18 Opublikowano 31 Marca 2017 Przy podłogówce kolejność jest istotna. Nie może być tak aby powracająca woda z grzejników skutecznie podgrzewała powrót z podłogówki. Możesz to rozwinąć? Nie łapię.
sambor Opublikowano 31 Marca 2017 #19 Opublikowano 31 Marca 2017 Przy podłogówce kolejność jest istotna. Nie może być tak aby powracająca woda z grzejników skutecznie podgrzewała powrót z podłogówki. Nie tylko z grzejników z bojlera też, ale to jest kompletnie spieprzona instalacja. A ja piszę o inst wykonanej wg ogólnie przyjętych zasad np prawidłowe montaże zaw zwrotnych w poszczególnych obiegach grzewczych są istotne, jak nie ma lub są źle wstawione to mamy właśnie taki przypadek..
Gość Digitrax Opublikowano 1 Kwietnia 2017 #20 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Przy podłogówce kolejność jest istotna. Nie może być tak aby powracająca woda z grzejników skutecznie podgrzewała powrót z podłogówki. Możesz to rozwinąć? Nie łapię. Przeanalizuj sobie przepływy wraz z temperaturami wody powracającej.
wiecznystudent Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Autor #21 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Nie rozumiem dwóch ostatnich postów. Co jest spieprzone Sambor na poprawionym przez autora schemacie? Są ZZ, więc nic niczego chyba nie grzeje? Trochę enigmatycznie się wypowiadacie;)
sambor Opublikowano 1 Kwietnia 2017 #22 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Ten schemat o którym piszesz jest jak najbardziej OK . A reszta to są gdybania.
wiecznystudent Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Autor #23 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 To dopowiedzmy jeszcze, bo kurcze mam wrażenie, że te forum to (bez obrazy) gniazdko w którym każdy chce być najmądrzejszy i wymyśla i wyolbrzymia i szuka gdzie by dosrać, ale najlepiej zagadkowo, żeby potem móc się wycofać;) Często ludzie nie mieli w ręku palnika i mają styczność jedynie z własną kotłownią z problemami i tylko skaczą po trzech forach tam i z powrotem i już wszytko im się miesza. A więc: jakie znaczenie ma kolejność wpięcia cwu, grzejników i podłogówki w tym schemacie? Przecież rozmawiamy o tym rysunku, i poprawionej wersji wklejonej przez odpowietrznika na poprzedniej stronie, a tu ktoś wyskakuje o kolejności. Chcę być mądrzejszy ale nic mi sensownego nie przychodzi do głowy;)
sambor Opublikowano 1 Kwietnia 2017 #24 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Na tym konkretnym rysunku nie ma znaczenia kolejność wyjść i powrotów, jedynie pompa kotłowa musi być wpięta wprost przy kotle. Za wpięciem pompy kotłowej kolejność może być dowolna , np CO, CW i podłogówka albo odwrotnie, Jak na obiegach przed połączeniem do kolektora zbiorczego są zawory zwrotne, to nie ma przepływów wstecznych i nic nikomu nie zaciąga.
wiecznystudent Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Autor #25 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Ok. Czyli wszystko się zgadza. Chcę sobie zrobić jakiś ogólny schemat kotłowni na kocioł z podajnikiem, żeby jakoś to wycenić. Znalazłem fajną grupę pompową z 3d i siłownikiem: http://allegro.pl/grupa-pompowa-do-ogrzewania-zawor-miesz-silownik-i6676757103.html?reco_id=7a575a6f-164c-11e7-907e-027d1b038eeb Mają też takie grupy bez mieszania za 650zł. Fajny zestaw w fajnej cenie. Czy jest jakiś haczyk?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.