Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Działanie Hallotronu Nadmuchu W K1Pv4 Pz

marvin83

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie do użytkowników Kociołków Defro ze sterownikami k1pv4 Pz. Chodzi mi o pracę hallotronu nadmuchu względem spalania paliwa na palniku. Czy nie zapada wam się kopczyk. Albo przytyka się przepływ powietrza w palniku i dmuchawa zaczyna mocno dmuchać bo wentylatorek na dmuchawie zwalnia.

Opublikowano

Zapadający się kopczyk to wina małych szczelin, temat wałkowany.

Opublikowano

Ale ja pisze o sterowniku k1pv4 PZ czyli palnik ekoenergia a nie zwykła fajka

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Kolega się uporał z zapadającym się kopczykiem? :) Mam Komfort Eko Duo PZ 12kW, pale na PID, mam zawór 4D z siłownikiem. W domu 120m2 same grzejniki z zaworami termostatycznymi.

W tej chwili:

moc kotła mam na 65%

temp. na kotle 65oC

temp.  zaworu 40oC

I też mam problem z zapadającym sie kopczykiem. Zmniejszałem korektę powietrza, ale bez większych efektów. Raz za mocno zjechałem w dół i prawie wygasło... :/

Drugi problem to duże spalanie jak na tą pogodę. Odpaliłem po raz pierwszy kocioł w tą sobotę i do tej pory spalanie wychodzi około 20kg na dobę. 

Ekogroszek ogólnie to ładnie się spala, bez większych spieków.

Jak wygląda spalanie w Twoim kociołku? Palisz na PID? Zmieniałeś coś w ustawieniach serwisowych? Podziel się proszę doświadczeniami.

Opublikowano

Ok, dziś po pracy spróbuję z wyłączeniem hallotronu. Własnie też dla mnie jest zastanawiające działanie tego hallotronu. Ostatnio zaobserwowałem, że mimo tego, że wentylator dość mocno podawał powietrze, to wentylatorek w tym hallotronie stał... 

Jak wyłączę ten hallotron, to sterownik w pracy z PID nie zacznie mi szaleć? Sterownik mam K1Pv4 PZ.

Opublikowano

Nic się nie powinno dziać. Możesz zamiast wyłączyć hallotron zwiększyć podawanie w serwisowym np. z 2 s na 3s i przerwę podawania z 60s na 50 . Ja tak miałem i to mi pomogło z kopczykiem i temperaturą podajnika. Tylko że ja mam sigmę16 kw pz więc nie wiem jakie ty masz ustawienia serwisowe w 12kw

Opublikowano

Dzięki za poradę :) U mnie temperatura podajnika to około 30oC. Problem tylko tkwi w zapadniętym kopczyku. Własnie zmieniłem w serwisowym ustawienia. Co mnie zastanawia, że dla mocy 50% czy 75% czasy pracy podajnika czy przerwy w ogóle się nie zmieniały. 

Pierwotne ustawienia  dla mocy 60% to: 

min. czas podajnik: 2s

max. czas podajnik: 5s

min. czas przerwy: 50s

max. czas przerwy: 120s

Po lekturze kilku wątków, zmieniłem ustawienia na:

min. czas podajnik: 1s

min. czas przerwy: 35s

max. czas przerwy: 60s

Po testuję na tych ustawieniach. Jakim eko-groszkiem palisz?

Opublikowano

Ustawienia o których pisałem wyżej mało co pomogły. 

Wyłączyłem hallotron, wgrałem nowy soft i od 3 dni kociołek śmiga na tych ustawieniach. Moc na 50% i w serwisowym:

min. czas podajnik: 1s

min. czas przerwy: 35s

max. czas przerwy: 50s

korekta powietrza dolna -5

korekta powietrza górna 0

Najwięcej dało wyłączenie hallotronu. Na wyłączonym hallotronie wentylator dużo słabiej dmucha. Z hallotronem mimo korekty max w dół, to z paleniska syczało jak z palnika acetylenowego, a płomień był krótki. Kopczyk już nie jest zapadnięty, temperatura palnika to około 28-32oC. Węgiel się mniej spieka, ale się zdarzają spieki ( może to wina węgla ). Wypale to co mam i spróbuję ten Bartex Silver. Spalanie jak na poniższych obrazkach.

Do zimy muszę coś z kominem zrobić, mam stary z cegły na zewnętrznej ścianie i zaczął mi się od góry pocić... Mam nadzieję, że samo ocieplenie pomoże?

Ty palisz z wyłączonym hallotronem?

post-74458-0-41708100-1507529880_thumb.jpg

post-74458-0-45358300-1507529886_thumb.jpg

Opublikowano

Może masz odwrotnie zamontowaną turbinkę wentylatora? Ja porównywałem w hydraulicznym sklepie piece - oryginalnie mimo ciągu turbinka stoi dopiero około 5% zaczyna ruszać. Ja dokładałem do swojego pieca turbinkę z hallotronem i zauważyłem że jest czulsza jak jest zamontowana odwrotnie jak fabrycznie.

Opublikowano

Mam zamontowany tak jak wyszedł z fabryki, czyli naklejka w stronę wentylatora. Jak się obróci turbinkę, to chyba trzeba skorygować min i max. obr wentylatora?

Opublikowano

Ja mam nakleją do zewnątrz - widać też kabelki.

Palę w PID.

Podniosłem sobie trochę górne obroty bo palę miałem a on potrzebuje więcej powietrza.

Zrób sobie test ustaw minimalne obroty dmuchawy i sprawdź jak ustawiona turbinka ma lżej kręcić.

U mnie na 1% nie ma ognia lekko się żarzy a turbinka powolutku kręci. 

Opublikowano

Póki co palę z wyłączonym halotronem. Spalanie przebiega prawidłowo, kopczyk ładny i bez spieków. W weekend chcę własnie coś pokombinować aby szło palić z hallotronem albo będę wzywał serwis, bo temat na pewno im znany  :)

Od początku miesiąca średnie spalanie mam 15-16 kg/dobę.

Dziś wykonałem test nadmuchu i wypadł negatywnie, komunikat o niedrożności kanału nadmuchowego.  Pogrzebałem w palenisku, ale nadal test wypadł negatywnie. Palenisko wygląda na dobrze i równomiernie napowietrzone, a jednak jest jakaś niedrożność. 

Opublikowano

Jaką masz powierzchnie domu do  ogrzania . Ja mam 140m  palę od tygodnia i przy takiej temperaturze zewnętrznej idzie mi z 9 kg na dobę, tylko że ja mam prawie wszędzie podłogówkę i oczywiście palę na wyłączonym halotronie. Pali się dobrze więc na razie nie kombinuję . Jakoś nie dopracowali połączenie halotronu z palnikiem ekoenergia

Opublikowano

Ogrzewam 130m2. Same grzejniki z zaworami termostatycznymi + bojler 120l + do tego rodzice, którym wpajam aby zakręcali grzejniki gdy okno otwierają. To jest średnie spalanie z 2 tygodni, z czego w pierwszym tygodniu zanim doszedłem co i jak, to pewnie też spalanie było duże. Po pierwszym uruchomieniu popiół musiałem co dwa dni czyścić. Teraz jest dużo mniej.

Mam trochę zbędnego owsa i korci mnie aby zobaczyć jak palnik sobie z owsem poradzi  :)

Jaką moc masz ustawioną? Jakie ustawienia w serwisowym?  :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.