Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ceny Węgla Na 2017R

domelo27

Rekomendowane odpowiedzi

Może nie na 2 tysiące w perspektywie paru lat, ale jeżeli już teraz wołają sobie za miał 20 MJ/kg 600 zł to 1200-1400 za eko jest nie tyle realne co pewne jak w banku. Przelicznik ceny 2xmiał=eko dotychczas się sprawdzał. Polskie górnictwo wstaje z kolan, a to będzie kosztować, oj będzie ;)

Worek bym wziął z ciekawości ale jeszcze na głowę nie upadłem by kupić paletę :)

Z drugiej strony za rok to może być calkiem dobra cena.

Oby nie skończyło sie to większą bańką.

Ziemowit nie wydobywa, Piast ograniczył wydobycie - http://biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/kopalnia-ziemowit-wstrzymala-wydobycie-wegla-po-obwale-skal/cr223n

Prawdopodobnie popyt przewyższy wydobycie:

http://serwisy.gazetaprawna.pl/energetyka/artykuly/1060254,wegiel-tauron-pgg-produkcja.html

Samborze, a gdzież zniknął nasz filozof-analityk  ;) ?

Od kilkunastu lat palę "syberyjskim" węglem ze względu na cenę. Od kilku lat kupuję na tym samym składzie. Jakość różna. W zimę 2015/16 miałem kiepski bo bardzo dużo popiołu i kamienia. Zimą 2016/17 trafił się lepszy bo trochę mniej popiołu ale kamień rzadko trafiał się. Już kupiłem na zimę 2017/18 ale jeszcze nie dowieziony do domu ze względu na pogodę (przechodzą deszcze). Cena: ubiegłej zimy 600 zł/t + 30 zł dowóz do domu. Obecnie 639 zł/t + ?za dowóz. Czekam na upał. Dlaczego? Kolega pożyczał ode mnie przyczepkę - mam mocną. Palił miałem. Na wiosnę w marcu po opadach śniegu i odwilży kupił pełną (wyrównane z bortami) przyczepkę miału. Na wadze zaważyło 1100 kg. W lecie - lipiec- podczas fali upałów tak samo pełna przyczepka miału na tym samym składzie 830 kg. Okazało się że w marcu "dokupił" 270 kg wody w cenie miału. W przyszłym tygodniu ma być do 35 C więc węgiel będę miał w domu. Odnośnie ceny węgla: od szefa składu słyszę taką opowieść. " Byłem w sąsiedniej miejscowości na nowo otwartym składzie opału. Udawałem klienta. Widzę na pryzmie węgiel podpisany jako polski w cenie 756 zł/t. U mnie taki sam węgiel jest po 639 zł/t. Wiem że to "syberyjski" bo wiem jaki sprowadzam a w węglu pracuję już kilkadziesiąt lat i w większości potrafię na oko rozpoznać węgiel z kopalni polskich i z zagranicy. Węgiel o nazwie tamtego (nazwany na tamtym składzie) u mnie jest po 829 zł/t (polski węgiel). Przychodzi klient, przeszedł po moim składzie i z gębą do mnie że ten węgiel który jest na moim składzie po 829 zł/t to on widział po 756 zł/t i zwymyślał mnie od krwiopijców. A ja nawet nie otworzyłem gęby w swojej obronie bo nie uwierzył by mi - tamten węgiel nawet nie był mieszany z polskim".

Czekam na upał. Dlaczego? Kolega pożyczał ode mnie przyczepkę - mam mocną. Palił miałem. Na wiosnę w marcu po opadach śniegu i odwilży kupił pełną (wyrównane z bortami) przyczepkę miału. Na wadze zaważyło 1100 kg. W lecie - lipiec- podczas fali upałów tak samo pełna przyczepka miału na tym samym składzie 830 kg. Okazało się że w marcu "dokupił" 270 kg wody w cenie miału. 

Piszesz, że "w węglu" pracujesz od lat, więc powinieneś wiedzieć że nie można porównywać zdolności absorpcji wody przez miał lub flot i przez gruby węgiel. A na te upały to czekasz do października? Chłopie, jedna dobra burza i z nowu możesz czekać wiecznie. Proszę Cię, zastanów się zanim coś napiszesz.

W przyszłym tygodniu, chyba od 1 sierpnia nastepna podwyżka w PGG. Jeszcze nie wiadomo o ile.

Podwyżki to fakt, cena ekogroszku KWK Mysłowice Wesoła w maju na wadze kopalnianej 590zł/t, w czerwcu 600zł/t, lipcu 615zł/t, od 1sierpnia 620zł/t, pewnie do 650zł dobije, ceny detal. Zamówiłem 5ton w 25czerwca odbiór 26sierpiń.

PGG znów winduje ceny węgla w górę. Nie wiem nawet która to już podwyżka od maja - 4-ta, 5-ta? Można chyba stwierdzić, że obserwujemy narodziny nowej, świeckiej tradycji - dobre podwyżki na dobry początek każdego miesiąca. Hit tego lata, a być może całego nadchodzącego sezonu to: "Tanio Już Było, sialala".

Wynagrodzenia w branży górniczej w ciągu roku wzrosły średnio o 21% (GUS)  :)

Co do wynagrodzeń to przybyło prezesów to i średnia poszła w górę. :)

Był kiedyś plan stworzenia sieci sprzedaży w byłej KW, sieć oparta o składy w całej Polsce umiejscowione na ziemi wydzierżawionej od PKP, gdzie opał dostarczany miał być koleją, Zmniejszając tym samym koszty transportu,ale plan upadł, ale do rzeczy, ceny raczej pójdą max do 650zl tona, a to i tak taniej niż na składzie. O ile ktoś ma możliwość zakupu wprost z kopalni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.