kapcer Opublikowano 17 Lipca 2017 #226 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Jako ciekawostkę dodam, że Karena wprowadziła do oferty nową Iskrę - Błękitną. Cena zwala z nóg, 1290 zł za tonę. :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertokot25 Opublikowano 18 Lipca 2017 #227 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 nie ma co idą ostro na 2 tysi za tonę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
form Opublikowano 19 Lipca 2017 #228 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Może nie na 2 tysiące w perspektywie paru lat, ale jeżeli już teraz wołają sobie za miał 20 MJ/kg 600 zł to 1200-1400 za eko jest nie tyle realne co pewne jak w banku. Przelicznik ceny 2xmiał=eko dotychczas się sprawdzał. Polskie górnictwo wstaje z kolan, a to będzie kosztować, oj będzie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacek61 Opublikowano 19 Lipca 2017 #229 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Ten węgiel po 1290 zł to jakaś nowinka importowana z Niemiec o bardzo wysokiej kaloryczności 30MJ i popiele 1%. Nie ma co się podniecać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapcer Opublikowano 19 Lipca 2017 #230 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Dlatego napisałem, że dodaję jako ciekawostkę. W tym roku zamawiam Retopal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaizka2 Opublikowano 19 Lipca 2017 #231 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Ciekawe co to za niemiecki węgiel . Jak żadna kopalnia w Niemczech nie wydobywa ... Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertokot25 Opublikowano 19 Lipca 2017 #232 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 to jakieś perpetum mobile - wysokokaloryczny, nie spieka i 1% popiołu - pewnie już mają zamówień i trza czekać 5 lat w kolejce hehee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofek Opublikowano 19 Lipca 2017 #233 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Ręce opadają, wykończą finansowo palących węglem http://next.gazeta.pl/next/7,151003,22115885,ogrzewajacy-dom-weglem-zaplaca-wiecej-za-smieci-bedzie-piec.html#BoxBizLinkImg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisgie Opublikowano 19 Lipca 2017 #234 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Worek bym wziął z ciekawości ale jeszcze na głowę nie upadłem by kupić paletę :) Z drugiej strony za rok to może być calkiem dobra cena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 19 Lipca 2017 #235 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Z drugiej strony za rok to może być calkiem dobra cena. Ale przecież niektórzy mądrzy filozofowie w tym temacie i pokrewnych twierdzili, że zaraz węgiel będzie taniał! I komu tu wierzyć filozofom czy twardym realiom rynku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisgie Opublikowano 19 Lipca 2017 #236 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Oby nie skończyło sie to większą bańką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertokot25 Opublikowano 20 Lipca 2017 #237 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 To jest podobno wzbogacony chemicznie ekgroszek w DE, coś ala u nas jak błękitny węgiel co testowali.. to chyba coś na zasadzie półkoksu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertokot25 Opublikowano 20 Lipca 2017 #238 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 Pozostaje poczekać aż jakiś śmiałek przetestuje i da znać, bo podobno nie wyrabiają się z pakowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaizka2 Opublikowano 20 Lipca 2017 #239 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 To już lepiej olejem opałowym palić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yealink Opublikowano 25 Lipca 2017 #240 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 U mnie już po zakupach całe życie tj 16 lat... Kupiłeś u "Kałusiaków"? ;) jestes zadowolony? jak z waga workow? groszek suchy? probowales miału od nich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 #241 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 W przyszłym tygodniu, chyba od 1 sierpnia nastepna podwyżka w PGG. Jeszcze nie wiadomo o ile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 27 Lipca 2017 #242 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Podwyżka to będzie i to nie jedna, przecież teraz rząd wziął się za wymianę zarządów w spółkach węglowych a to kosztuje. A węgla na rynku zaczyna brakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Lipca 2017 #243 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Ziemowit nie wydobywa, Piast ograniczył wydobycie - http://biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/kopalnia-ziemowit-wstrzymala-wydobycie-wegla-po-obwale-skal/cr223n Prawdopodobnie popyt przewyższy wydobycie: http://serwisy.gazetaprawna.pl/energetyka/artykuly/1060254,wegiel-tauron-pgg-produkcja.html Samborze, a gdzież zniknął nasz filozof-analityk ;) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertokot25 Opublikowano 28 Lipca 2017 #244 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Na szczęście w naszym regionie są alternatywy - gaz, geotermia - jak naszego braknie to przywiozą ruski, chiński i kolumbijski - tam mają tego na pęczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zniszczo Opublikowano 28 Lipca 2017 #245 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Od kilkunastu lat palę "syberyjskim" węglem ze względu na cenę. Od kilku lat kupuję na tym samym składzie. Jakość różna. W zimę 2015/16 miałem kiepski bo bardzo dużo popiołu i kamienia. Zimą 2016/17 trafił się lepszy bo trochę mniej popiołu ale kamień rzadko trafiał się. Już kupiłem na zimę 2017/18 ale jeszcze nie dowieziony do domu ze względu na pogodę (przechodzą deszcze). Cena: ubiegłej zimy 600 zł/t + 30 zł dowóz do domu. Obecnie 639 zł/t + ?za dowóz. Czekam na upał. Dlaczego? Kolega pożyczał ode mnie przyczepkę - mam mocną. Palił miałem. Na wiosnę w marcu po opadach śniegu i odwilży kupił pełną (wyrównane z bortami) przyczepkę miału. Na wadze zaważyło 1100 kg. W lecie - lipiec- podczas fali upałów tak samo pełna przyczepka miału na tym samym składzie 830 kg. Okazało się że w marcu "dokupił" 270 kg wody w cenie miału. W przyszłym tygodniu ma być do 35 C więc węgiel będę miał w domu. Odnośnie ceny węgla: od szefa składu słyszę taką opowieść. " Byłem w sąsiedniej miejscowości na nowo otwartym składzie opału. Udawałem klienta. Widzę na pryzmie węgiel podpisany jako polski w cenie 756 zł/t. U mnie taki sam węgiel jest po 639 zł/t. Wiem że to "syberyjski" bo wiem jaki sprowadzam a w węglu pracuję już kilkadziesiąt lat i w większości potrafię na oko rozpoznać węgiel z kopalni polskich i z zagranicy. Węgiel o nazwie tamtego (nazwany na tamtym składzie) u mnie jest po 829 zł/t (polski węgiel). Przychodzi klient, przeszedł po moim składzie i z gębą do mnie że ten węgiel który jest na moim składzie po 829 zł/t to on widział po 756 zł/t i zwymyślał mnie od krwiopijców. A ja nawet nie otworzyłem gęby w swojej obronie bo nie uwierzył by mi - tamten węgiel nawet nie był mieszany z polskim". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hermogenes Opublikowano 29 Lipca 2017 #246 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 Wiesz że 6 na 10 osób kłamie opowiadając swoje sukcesy lub porażki, a wśród handlowców odsetek tychże sięga 80%. poz. Hermogenes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Lipca 2017 #247 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 Czekam na upał. Dlaczego? Kolega pożyczał ode mnie przyczepkę - mam mocną. Palił miałem. Na wiosnę w marcu po opadach śniegu i odwilży kupił pełną (wyrównane z bortami) przyczepkę miału. Na wadze zaważyło 1100 kg. W lecie - lipiec- podczas fali upałów tak samo pełna przyczepka miału na tym samym składzie 830 kg. Okazało się że w marcu "dokupił" 270 kg wody w cenie miału. Piszesz, że "w węglu" pracujesz od lat, więc powinieneś wiedzieć że nie można porównywać zdolności absorpcji wody przez miał lub flot i przez gruby węgiel. A na te upały to czekasz do października? Chłopie, jedna dobra burza i z nowu możesz czekać wiecznie. Proszę Cię, zastanów się zanim coś napiszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walter77 Opublikowano 31 Lipca 2017 #248 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 W przyszłym tygodniu, chyba od 1 sierpnia nastepna podwyżka w PGG. Jeszcze nie wiadomo o ile. Podwyżki to fakt, cena ekogroszku KWK Mysłowice Wesoła w maju na wadze kopalnianej 590zł/t, w czerwcu 600zł/t, lipcu 615zł/t, od 1sierpnia 620zł/t, pewnie do 650zł dobije, ceny detal. Zamówiłem 5ton w 25czerwca odbiór 26sierpiń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
form Opublikowano 1 Sierpnia 2017 #249 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 PGG znów winduje ceny węgla w górę. Nie wiem nawet która to już podwyżka od maja - 4-ta, 5-ta? Można chyba stwierdzić, że obserwujemy narodziny nowej, świeckiej tradycji - dobre podwyżki na dobry początek każdego miesiąca. Hit tego lata, a być może całego nadchodzącego sezonu to: "Tanio Już Było, sialala". Wynagrodzenia w branży górniczej w ciągu roku wzrosły średnio o 21% (GUS) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walter77 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 #250 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Co do wynagrodzeń to przybyło prezesów to i średnia poszła w górę. :) Był kiedyś plan stworzenia sieci sprzedaży w byłej KW, sieć oparta o składy w całej Polsce umiejscowione na ziemi wydzierżawionej od PKP, gdzie opał dostarczany miał być koleją, Zmniejszając tym samym koszty transportu,ale plan upadł, ale do rzeczy, ceny raczej pójdą max do 650zl tona, a to i tak taniej niż na składzie. O ile ktoś ma możliwość zakupu wprost z kopalni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.